Product Update easySales Iunie 2023

Codul EAN: Ce este si de unde il poti cumpara?

Cuprins: Codul EAN: Ce este si de unde il poti cumpara?
Top 10 intrebari si raspunsuri despre codurile EAN:
1. Ce sunt codurile EAN si de ce sunt importante?
2. Cine are nevoie de codurile EAN?
3. Cine poate obtine un cod EAN?
4. Ce marketplace-uri solicita coduri EAN/GTIN in momentul listarii produselor?
5. De ce sunt importante codurile EAN?
6. Ce ofera GS1 si cu ce se diferentiaza de alti furnizori de coduri tip EAN?
7. Care sunt pericolele obtinerii codurilor EAN din alte surse decat GS1?
8. De ce la GS1 trebuie platita anual taxa de licenta?
9. De ce marketplace-urile au introdus aceasta restrictie?
10. Avantaje pentru producatori?

Timp citire: 10 minute

Top 10 intrebari si raspunsuri despre codurile EAN

Multi comercianti au fost pusi in dificultate atunci cand eMag si Elefant a introdus ca obligativitate codurile EAN. Marketplace-urile au mentionat ca pot sa inteleaga mai bine continutul propriilor cataloage, sa aiba produse de calitate comercializate pe platforma lor, iar consumatorii sa aiba un grad de satisfactie mai mare.

Avantaje, sau dezavantaje in aceasta regula de a avea coduri EAN la produse? Iata mai jos raspunsuri la cele mai directe intrebari

Update iunie 2022

Pentru a susține antreprenorii care vând un număr mai mic de produse, acum aceștia beneficiază de acces pe marketplace-urile elefant și eMag, cu ajutorul Asociației non-profit GS1, ce oferă posbilitatea de achiziționa coduri de bare unice (EAN) valabile la nivel internațional, în orice moment, chiar și la bucată, prin intermediul platformei coduri.gs1.ro.

Odată achiziționat, codul unic EAN permite comercianților vânzarea unui produs oriunde în lume, deoarece codul este integrat într-o bază de date globală, precum și gestionarea mai bună a stocurilor, pe tipuri și sortimente de produs. Orice cod achiziționat, împreună cu informațiile produsului pentru care a fost obținut, este automat publicat și verificabil în bazele de date naționale și internaționale GS1. Bazele de date sunt un element de referință în trasabilitatea informațiilor despre produse pentru marketplace-uri și retaileri.

Andrei Toth, Business Development Director, GS1 România
1. Ce sunt codurile EAN si de ce sunt importante?

European Article Number (EAN) – Este denumirea imaginii standard de cod de bare care reprezinta grafic un GTIN format din 8 sau 13 cifre si care se regaseste pe majoritatea produselor din comertul clasic global.

Global Trade Item Number (GTIN) – Este numarul care identifica in mod unic un produs. Se regaseste si in format de 12 cifre in America de Nord dar, de regula este format din 13 cifre si, in mod exceptional din 8 cifre (pentru produsele foarte mici).

Cand vorbim despre codurile EAN/GTIN, pentru a intelege mai bine rolul lor si metoda de atribuire, putem sa le comparam cu CNP-urile nostre. Fiecare persoana are propriul CNP, tot asa si fiecare produs (suma tuturor atributelor/specificatiilor tehnice ale unui produs) are GTIN-ul/EAN-ul lui.

La fel cum fiecare membru dintr-o familie are CNP-ul lui, tot asa si fiecare variatie de produs (marime, culoare, model, greutate etc.) dintr-o familie de produse va avea GTIN-ul/EAN-ul lui.

Codurile EAN/GTIN cu licenta GS1, obtinute direct de la reprezentatele nationale GS1 sunt singurele care asigura atat unicitatea globala a codurilor cat si informatiile despre produse si firmele producatoare. Nu orice cod de 13 cifre poate fi considerat un cod EAN/GTIN valid.

2. Cine are nevoie de codurile EAN?

Oricine vinde un produs fie prin intermediul unui marketplace sau catre un retailer sau magazin va avea nevoie de un cod EAN pentru listarea sau vanzarea produselor.

Acesta se va regasi pe ambalajul produselor.

3. Cine poate obtine un cod EAN?

Nu oricine poate obtine/ solicita un cod EAN. Daca un produs are deja un cod EAN obtinut de catre Producatorul lui, revanzatorii produsului nu pot solicita si ei alte coduri EAN pentru acelasi produs.  Acestia vor vinde produsul in baza codului obtinut de catre Producator si existent deja pe ambalaj.

Doar Producatorii (persoane juridice, detinatori ai specificatiilor tehnice ale produselor) pot solicita coduri EAN/GTIN cu licenta GS1 de la reprezentatele nationale GS1.

4. Ce marketplace-uri solicita coduri EAN/GTIN in momentul listarii produselor?

Atunci cand doriti sa listati un produs pe un marketplace, de cele mai multe ori vi se va cere, fie in mod optional, fie in mod obligatoriu sa inserati si codul EAN/GTIN.

La nivel global iata cateva marketplace-uri care solicita coduri EAN/GTIN cu licenta GS1: Amazon, eBay, Google Shop, Walmart,  Mercado Libre, Cdiscount, International Marketplace Network, ePrice, Kaufland.

La nivel national marketplace-uri care solicita coduri EAN/GTIN cu licenta GS1 sunt: eMAG, Fashion Days, elefant.ro.

5. De ce sunt importante codurile EAN?

Orice produs pe care il cumparam dintr-un magazin, online sau offline, pentru a fi scanat, trebuie sa aiba un cod EAN (cod de bare). La nivel mondial, aceste coduri de bare functioneaza drept identificatori unici pentru produsul respectiv.

Codurile EAN/GTIN cu licenta GS1 sunt unice la nivel global si asigura identificarea exacta a produselor si a producatorilor care le pun pe piata.

Beneficiul este pentru consumator, in primul rand. Printre beneficiile atat pentru producatori, selleri sau reselleri cat si pentru marketplace-uri sau magazine, putem enumera:

  • Listarea facila si scanarea usoara a produselor
  • Identificarea corecta a produsului si a producatorului
  • Trasabilitatea informatiilor despre produs si producator
  • Validarea informatiilor despre produs si producator in baza de date globala a GS1
  • Unificarea si asocierea listarilor aceluiasi produs pentru o navigare mai usoara a clientului
  • Crearea unei politici concurentiala corecte intre selleri
  • Eliminarea produselor contrafacute sau de o origine incerta
  • Alaturi de Trade Mark, protejarea produselor prin identificarea lor in mod unic la nivel global prin codurile cu licenta GS1

Codurile EAN ajută indirect la creșterea traficului către listările identificate, deoarece motoarele de căutare, gen Google, utilizează identificatori de produs pentru a aduna și structura informația.

6. Ce ofera GS1 si cu ce se diferentiaza de alti furnizori de coduri tip EAN?

GS1 este o organizatie globala non-profit, neutra, cu peste 50 de ani vechime si care, prin reprezentantele sale nationale, asigura in mod unitar codificarea produselor, informatii despre acestea si producatorii lor, standarde si servicii care deservesc peste 25 de industrii.

GS1 ofera de asemenea incredere si siguranta ca urmare a  recunoasterii globale de catre parteneri sau prin membrii comitetelor directoare atat global sau nationale:

  • printre Partenerii GS1 putem enumera: ISO, ONU, NATO, Organizatia Mondiala a Vamilor, Forumul Bunurilor de Larg Consum.

In Comitetul Director Global al GS1 sunt reprezentanti ai: Abudawood, Amazon, eBay, Google, Alibaba Group, B. Braun Melsungen, Beijing Hualian Group, Carrefour, Crossmark, Deutsche Post DHL, Metro, Future Retail, Independent Grocers Association, Johnson & Johnson, LF Logistics, Mondelez, Nestlé, Procter & Gamble, Smuckers, Walgreens, Walmart, Wegmans.In momentul de fata GS1 Romania are in Comitetul Director reprezentanti ai ASE, Metro, Carrefour, Auchan, Selgros, Unilever, Coca Cola HBC, Dobrogea S.A., Johnson & Johnson, Fildas etc. ( https://www.gs1.ro/structura-asociatiei-gs1/ ) ceea ce prezinta o garantie in plus a seriozitatii serviciilor pe care le ofera, altfel, astfel de firme nu si-ar fi asociat numele cu GS1 Romania

Codurile emise de catre GS1 nu sunt emise aleatoriu si au mereu 13 cifre grupate in 4 segmente (Prefix de tara, Prefix unic national de companie, numar de produs si cifra de control) si identifica in mod unic, la nivel global, produsele. Puteti afla mai multe informatii AICI .

GS1 asigura si gestioneaza o baza de date globala cu informatiile despre produse si producatori, informatii care se afla in spatele codurilor EAN/GTIN cu licenta GS1 si care sunt verificate de catre marketplace-uri si retaileri prin interogarea GEPIR.

7. Care sunt pericolele obtinerii codurilor EAN din alte surse decat GS1?

GS1 nu emite coduri prin revanzatori. Singura posibilitate de a obtine codurile EAN/GTIN cu licenta GS1 este prin intermediul reprezentantelor nationale GS1. In fiecare tara exista o singura reprezentata nationala GS1! Pentru Romania codurile EAN cu licenta GS1 vor avea mereu prefixul de tara 594!

Daca veti lua coduri din alte surse decat reprezentantele nationale GS1 va expuneti la urmatoarele riscuri:

  • mai multe coduri pe acelasi produs
  • alt vanzator cu acelasi cod pe un alt produs
  • imposibilitatea validarii codului de catre marketplace sau retailer
  • delistarea produselor din cauza codurilor
  • costuri mari cu reetichetarea produselor
  • posibile costuri mai mari cu transportul din cauza retururilor de la clientii care au comandat o alta marime sau o alta culoare a acelui produs
  • timp pierdut

Puteti compara aceasta situatie cu achizitia produselor contrafacute precum Adibas, Mike, Puna etc.

8. De ce la GS1 trebuie platita anual taxa de licenta?

Sistemul GS1 nu emite coduri alocate la intamplare, fara nicio informatie in spate si fara nicio valoare in piata, fie ca vorbim de retail sau marketplace-uri.

Pe langa partea de recunoastere internationala, acceptare si implementare a codurilor GS1 cu licenta, acestea sunt purtatoare de informatii despre compania producatoare si despre produsul identificat, diferit de alte produse ale aceleasi companii.

Aceste informatii sunt stocate in baze de date si servere nationale si internationale si pot fi verificate prin validarea codurilor in GEPIR.

Codurile EAN cu licenta GS1, in egala masura, nu sunt alocate aleatoriu, ele avand mereu 13 cifre grupate in 4 segmente: Prefix de tara, Prefix Unic National de Companie, Numar de articol/produs si Cifra de control.

In taxa anuala de licenta intra toate serviciile de la alocare coduri, suport, certificare si inserare informatii in bazele de date globale unde toti marii actori din comertul clasic sau electronic fac validarile de date. Aceste servicii sau stocari de date presupun costuri anuale.

Un alt motiv pentru care taxa de licenta este anuala este faptul ca atunci cand deveniti membri GS1 optati pentru un pachet de coduri (99 – 99.999 – segmentul 3 din structura de cod), pachet din care puteti consuma coduri de-a lungul anilor, nefiind obligati sa le consumati pe toate intr-un singur an. Codurile neutilizate sunt rezervate pentru compania dumneavoastra, in baza prefixului unic global de firma (segmentele 1+2 din structura de cod) care blocheaza toata plaja de coduri EAN cu licenta GS1 care pot fi create in baza lui.

Concluzionand, la GS1 achitati o taxa de licenta anuala pentru:

  • a avea coduri unice de produs recunoscute global,
  • a avea informatiile despre companie si produse stocate in baze de date globale cu acces 24/7 pentru validarea lor de catre marketplace-uri sau retaileri,
  • a avea acces la serviciile de emitere de coduri si suport,
  • a avea rezervate restul de coduri neutilizate pentru o folosire ulterioara
  • a beneficia de toate avantajele enumerate in capitolul 10
9. De ce marketplace-urile au introdus aceasta restrictie?

Nu o putem numi restrictie, ci doar o standardizare a eCommerce-ului.

Putem face o comparatie cu traficul rutier. Ce ar insemna sa circulam fara indicatoare si marcaje rutiere, fara semne de circulatie, fara reguli de cedeaza trecerea sau de prioritate de dreapta etc.?

La fel si in eCommerce se incearca standardizarea procedurilor, a trasabilitatii si identificarii produselor pentru a iesi dintr-un mediu de haiducie si a ajunge intr-un mediu organizat care sa protejeze atat cumparatorii de produse contrafacute, de origine incerta, de politici de pret ascunse/ inselatoare cat si comerciantii de politici concurentiale și neloiale.

10. Avantaje pentru producatori?

Prin obtinerea si utilizarea codurilor EAN cu licenta GS1 aveti urmatoarele avantaje/ beneficii:

  • Conformarea cu politicile eMAG de listare a produselor
  • Evitarea situatiilor de blocare/ respingere listare
  • Asigurarea unicitatii codurilor la nivel global
  • Asigurarea inserarii si validarii informatiilor intr-o baza de date globala care reprezinta o sursa de date de incredere pentru industrii si retaileri
  • Gestiune mai buna a stocurilor diferentiate pe tipuri si sortimente de produs
  • Scaderea costurilor de curierat generate de returul produselor trimise gresit (clientul vroia un tricou alb si a primit unul negru, fiindca ambele produse aveau acelasi cod).
  • Gestiunea de catre GS1 a codurilor pentru a evita situatiile precum un cod mai multe produse diferite sau un produs mai multe coduri fapt ce ar duce la probleme de validare si listare produs, implicit cresterea costurilor sau scaderea vanzarilor.
  • Un prim pas catre protejarea produselor dumneavoastra pana veti obtine Trade Mark sau Registered. Cele doua segmente (cod EAN cu licenta GS1 si TM/R) nu se exclud, ele fiind complementare in protejarea produselor si asigurarea calitatii informatiilor despre acestea.

O data obtinut un cod cu licenta GS1 si alocat unui produs, veti putea vinde acel produs oriunde in lume, fara a mai avea probleme de identificare si gestiune a produsului.

Testimoniale ale reprezentantilor Google si eBay cu privire la motivele implementarii codificarii si standardelor GS1 regasiti aici.

Testimoniale ale diversilor producatori din Olanda puteti regasi aici.

GS1 a inventat codul de bare avand pe langa extinderea si administrarea unica la nivel global, o experienta dovedita in piata de peste 50 de ani.

Revanzatorii vor folosi codurile producatorilor pentru a lista produsele in retail sau pe marketplace-uri. Astfel inclusiv ei vor beneficia de avantajul increderii clientului ca produsul dorit/achizitionat nu este unul contrafacut.

Un articol scris de Andrei Toth, Business Development Director, GS1 România