Product Update easySales Iunie 2023

GoBot secretul magazinelor online care vând în mod predictibil

Sursa Gomag

Știai că toți avem la dispoziție una dintre cele mai valoroase resurse din lume? Exact în aceeași 

cantitate.

Timpul. 

Împărțim aceleași 24 de ore pe zi cu milionarii planetei, dar și cu un părinte extenuat după zile întregi de tantrum-uri, un adolescent îndrăgostit până peste cap pentru prima dată sau un pensionar aflat la vânătoare de reduceri în supermarket-ul din vecini, la ora 7 dimineața.

De cele mai multe ori, aceste 24 de ore nu par de ajuns.

Iar dacă toată lumea se plânge de lipsă de timp, un antreprenor se simte cu atât mai nedreptățit. Sunt atât de multe lucruri de făcut!

Business-ul îți cere continuu resurse, telefoanele se înfierbântă de la atâtea discuții cu clienții, marketing-ul ba funcționează, ba nu, iar facturile îți stau fix în moalele capului când tocmai ai reușit să răsufli ușurat că a trecut sfârșitul de lună.

Simți o lipsă continuă de timp, deși știi că faci deja tot posibilul pentru ca afacerea să meargă. Și e frustrant. Pentru că ai putea aduce la realitate idei extraordinare… doar să ai mai mult timp la dispoziție.

Te regăsești în ceea ce tocmai ai citit?

Înseamna că acest articol este exact ce ai nevoie. 

Secretul antreprenorilor care maximizează potențialul afacerilor lor stă în automatizare.

Deși la prima vedere, tehnologia pentru automatizare pare scumpă sau complicat de folosit, îți este mai la îndemână decât crezi. 

Gomag este partener easySales și una dintre cele mai populare platforme de eCommerce din România, cu peste 2750 de clienți activi, din toate domeniile. De asemenea, Gomag conține și singurii roboți nativi într-o platformă românească, gratuit de folosit.

Exact, când vinzi cu Gomag ai acces inclus în abonament la un număr de roboți ce te pot ajuta zilnic să automatizezi diverse sarcini din magazin. 

Hai să vedem împreună cum te pot ajuta GoBoții să faci automatizări pentru a scădea costul de achiziție clienți, pentru a-ți crește rata de conversie și pentru a economisi TIMP, astfel încât să te poți ocupa de ceea ce vrea cu adevărat inima și mintea ta.

Ce este GoBot by Gomag?

GoBot este numele colectiv al roboților pe care îi poți activa atunci când folosești platforma Gomag pentru magazinul tău online.

Practic, e o funcționalitate inclusă în platformă ce îți oferă opțiuni de automatizare pentru diverse sarcini din magazin. 

Fă cunoștință cu GoBoții Gomag!

  • Merchandiser Botgestionează automat produsele din magazin. De exemplu, mută produsele între categorii sau marcaje, în funcție de condițiile setate de tine.
  • Order Botgestionează automat comenzile. Poate genera facturi și AWB-uri sau poate modifica statusul comenzilor, fără să mai fie nevoie să intervii tu manual.
  • CRM Botgestionează automat clienții. Modifică grupurile de clienți, alocă sau șterge tag-uri și alocă clienții către agenții tăi de vânzări în funcție de activitatea clienților în magazin.
  • Email Botgestionează automat email-urile tranzacționale post-comandă. Povestim pe îndelete despre capacitățile sale, mai jos.
  • SMS Botgestionează automat SMS-urile post-comandă.

Imaginează-ți că ai proprii tăi super-angajați, care nu fac greșeli, nu uită, nu au nevoie de vacanțe și nici nu îți cer măriri de salariu.

Se ocupă de sarcinile ce le revin la același nivel de performanță, de fiecare dată, pentru atât timp cât vrei tu.

Important e să știi că nu poți automatiza absolut orice. Cum ar fi partea creativă, de exemplu, sau nevoia pentru interacțiuni umane.

Dar poți automatiza sarcinile repetitive, ce se întâmplă de fiecare dată la fel. Adică exact task-urile de rutină, care îți consumă cel mai mult timp și te fac să te plafonezi datorită frustrării.

Bun. Acum că știi cine e și ce faci GoBot, hai sa aruncăm o privire mai în detaliu asupra modului în care lucrează pentru a-ți aduce rezultatele dorite.

1. Automatizări care scad costul de achiziție clienți

Orice statistica ai citi despre costurile de achiziție clienți, vei da peste afirmația că achiziția unui client cu care ai mai interacționat te costă mai puțin decât să curtezi un client complet nou.

De 3x, de 5x, de 10x. Numărul variază, însă cert e că afirmația e validă.

Nu vei cheltui la fel de mulți bani, timp și resurse pentru a vinde către un client fidel. Costul de achiziție devine mai ieftin. Iar când intervine automatizarea, economisești și timp.

Uite câteva exemple pentru folosirea GoBot astfel încât să îți scazi costurile:

✅ Recomandări personalizate către clienții ce au comandat cel puțin odată din magazinul tău

Funcționalitate Gomag: Email Bot

  • Pentru toate comenzile, indiferent de conținut, poți seta ca la X zile după să se trimită un email cu o selecție de produse din magazinul tău (de ex., produse cu stoc mult, cele mai populare produse sau produsele nou adăugate în magazin).
  • Pentru comenzile care conțin produse ce fac parte dintr-o anumită categorie poți seta ca după un anumit timp de la livrarea comenzii să se trimită un email cu ceea ce au aceste produse setat la opțiuni de Cross-sell sau Upsell.
  • Pentru comenzile efectuate de clienții ce cumpără peste un anumit prag de preț, poți seta trimiterea unui email cu o selecție de produse dintre cele mai scumpe în site / Upsell.
  • Pentru comenzile ce conțin un produs anume (pe bază de SKU), pentru care ai o strategie specială de promovare, poti seta trimiterea unui email cu recomandări de folosire și accesorii.
  • Pentru comenzile ce conțin produse de la o anumită marcă poți să trimiți un email cu recomandări de alte produse de la marca respectivă.

✅ Reminder pentru produsele consumabile

Funcționalitate Gomag: Email Bot

  • Pentru produsele care au un anumit termen de expirare, pentru consumabile, alimente etc., poți seta ca după o anumită perioadă de la finalizarea comenzii clientul să primească un email în care să îi recomanzi să plaseze din nou comanda.

✅ Campanie personalizată pentru clienții dintr-un anumit grup

Funcționalități Gomag: Email Bot, Grupuri de Clienți

  • Dacă ai un grup separat pentru clienții B2B (cumpără în cantitate, eventual pe firmă), poți seta trimiterea unui email la o anumită perioadă după comandă cu recomandări produse Upsell sau Cross-sell.
  • Pentru clienții problemă (care au o rată mare de retur sau de refuz a comenzilor) poți seta trimiterea unui email cu o selecție de produse și recomandarea metodei de plată cu cardul.
  • Pentru grupul clienților care cumpără cu abonament (dacă ai această opțiune în site; Gomag oferă o aplicație specială în acest sens) poți seta trimiterea unui email la X zile după comandă cu recomandări cross–sell și reamintirea beneficiilor unui abonament (pentru a-i motiva să mențină abonamentul).
  • Pentru grupul clienților care cumpără des (număr de comenzi), poți seta trimiterea unui email la un termen scurt după comandă (3-10 zile) cu recomandări Upsell sau Cross-sell.

✅ Campanie specială pentru clienții care au un anumit tag

Funcționalități Gomag: Email Bot, CRM Bot

  • Poți aloca un tag anume în perioada unei campanii – BF, V-day, aniversarea magazinului etc. (activezi GoBot-ul doar pentru intervalul în care se desfășoară campania). Apoi, la o anumită perioadă după campanie, poți trimite un email de follow up cu recomandări către toți clienții care au tag-ul campaniei.
  • Poți aloca un tag în intervalul în care ai un beneficiu extra (transport gratuit, cadou la fiecare comandă etc.). Setează către acești clienți trimiterea unui email la X zile după comandă cu beneficii similare la realizarea unei alte comenzi.
  • Poți aloca un tag special pentru clienții care lasă des recenzii și UGC (aceștia sunt ambasadorii brandului tau). Trimite-le la X zile după fiecare comandă un email cu o recompensă și recomandări de produse complementare. 

2. Automatizări pentru creșterea ratei de conversie în magazin

O cale pentru a-ți scădea cheltuielile de bani și timp este să îmbini metodele de optimizare a ratei de conversie cu automatizarea.

Adică să valorifici la maximum traficul ce intră în site-ul tău – din care, statistic vorbind, doar undeva la 1-2% convertește în mod uzual.

Despre acest subiect povestim în cele ce urmează:

✅ Aplicarea unui marcaj atrăgător pe produsele din magazin

Funcționalitate Gomag: Merchandiser Bot

  • Pentru produsele adăugate cu mai puțin de X zile în urmă poți face o setare permanentă sau temporară să fie alocate în marcajul Noutăți sau un marcaj sezonal (de ex., pentru Crăciun, Valentine’s Day sau altă ocazie).
  • Pentru produsele care au sub un anumit preț, poți seta adăugarea unui marcaj pentru Lichidare de stoc sau Chilipir (oricum dorești tu să atragi atenția asupra lor).
  • Pentru produsele care au stoc scăzut (sub un număr de bucăți), poți seta adăugarea unui marcaj de tipul Stoc Limitat sau Ultimele bucăți.
  • Pentru produsele care se află la reducere, poți seta aplicarea unui marcaj de tip Promoții.
  • Pentru produsele care au o marcă specială (de ex., foarte populară), poți seta aplicarea unui marcaj reprezentativ mărcii respective.

✅ Campanie pe categorii, culori sau alte atribute

Funcționalități Gomag: Merchandiser Bot, Listă de prețuri

  • Dacă vrei să faci o campanie de reduceri în site, poți seta GoBot să aplice un discount din prețul de bază (și stabilești acolo discount-ul), pentru produsele dintr-o anumită categorie, sau care au un stoc scăzut, pentru o anumita marcă sau pentru o listă de SKU-uri.
  • O altă metodă de a economisi timp este să faci o Listă de prețuri cu produsele dorite (poți face inclusiv import, nu trebuie să le alegi manual) și să o selectezi în landing-ul special creat pentru campania ta (nu durează mai mult de 3-4 click-uri).

✅ Te asiguri ca afișezi informații corecte în magazin

Funcționalități Gomag: Merchandiser Bot, Order Bot

  • Modifici automat stocul produselor în momentul în care scade la 0, în statusul Nu este in stoc.
  • Poți aplica un preț special cu discount și îl poți sterge apoi automat.
  • Poți desemna mutarea anumitor produse în categoriile dorite, fără să intervii manual în pagina fiecărui produs.
  • Aplicarea și ștergerea marcajelor promoționale poate fi realizată, la fel, automat.
  • Poți stabili o cantitate maximă pentru produsele cu stoc puțin sau care sunt de la o anumită marcă.
  • Activezi Order Bot să emită factura și AWB în momentul în care comanda ajunge în statusul decis.

✅ Recuperezi comenzile pentru care plata nu este confirmată

Funcționalitate Gomag: Email Bot

  • Ai separat în Gomag un șablon ce se declanșează la statusul comenzii neplătite. Însă dacă vrei să automatizezi trimiterea email-ului de recuperare plată la o perioadă mai îndelungată de timp (nu imediat) sau vrei să adaugi produse complementare în mail-ul de recuperare, e mai indicat să folosești GoBot.

3. Automatizări pentru fidelizarea clienților

Ponturile de la punctul 1 țin tot de obiectivul fidelizarea clienților. 

Însă în continuare vom povesti mai puțin de notificări tranzacționale post-comandă, și mai mult despre fidelizare prin beneficii și creșterea credibilității magazinului.

✅ SMS cadou post-comandă

Funcționalitate Gomag: SMS Bot

  • După confirmarea plății (pe bază de status comandă), poți trimite clienților un cadou în formă de conținut educativ (PDF, video-uri sau alt format, cu link de acces).
  • Sau poți trimite un cod de reducere să îl folosească la următoarea comandă.
  • Poți seta un SMS Bot prin care anunți ce cadou surpriză ai adăugat în colet (pentru a crește sentimentul de anticipare și a determina clienții să ridice comenzile). Faci asta ocazional în cazul în care modifici cadourile din când în când.

✅ Email cerere recenzie

Funcționalitate Gomag: Email Bot

  • Poți folosi Gobot-ul pentru a cere review-uri clienților tăi. La fel, vei seta un număr de zile de la finalizarea comenzii pentru trimiterea emailului. Îi poți, de asemenea, răsplăti cu un voucher pentru review-ul lăsat, dar fără a condiționa aplicarea voucher-ului de faptul că au lăsat o recenzie sau nu.

✅ Email-uri aniversare cu oferte speciale 

Funcționalitate Gomag: Email Bot

  • Sărbătorile sunt ocazii să îți suplimentezi vânzările, pentru că sunt legate de aniversarea onomasticii. Folosește Email Bot pentru a automatiza campaniile de oferte în funcție de prenumele clientului. De ex., pentru Nicolae (+variațiuni), Maria, Ion, Constantin și Elena, Petru și Pavel, Mihai și Gavriil (faci reguli separate doar dacă mail-ul conține text static despre o anumită sărbătoare; dacă nu, personalizarea se face în funcție de variabilele incluse în mail).
  • Celebrează aniversarea a 6 luni de când clientul a cumpărat de la tine. Poți seta trimiterea unui email cu un cod de reducere sau link spre campania curenta care să fie trimis la 180 de zile de la ultima comandă.

Pont! 

Platforma Gomag îți pune la dispoziție și aplicația Puncte de fidelitate, ce automatizează recompensarea clienților în funcție de sumele pe care le cheltuie în magazinul tău.

4. Automatizări pentru comunicare segmentată

Mulți antreprenori sunt sceptici în ceea ce privește automatizarea – și comunicarea prin mesaje automate – pentru că li se pare că e prea evidentă.

Clienții simt că vorbesc cu un robot, nu cu o persoană umană, capabilă să devieze de la script.

Tocmai de aceea în Gomag a fost creat CRM Bot și posibilitățile avansate de personalizare a mesajelor (email și SMS). 

Uite câteva exemple de automatizare în scopul personalizării comunicării și a ofertelor (ceea ce le face mai persuasive pentru clienți).

✅ Alocarea unui tag pe clienții care cumpără de anumite valori sau din anumite categorii

Funcționalitate Gomag: CRM Bot

  • Poți crea tag-uri pentru valori specifice, produse specifice, comportamente specifice. Apoi setezi GoBot-ul astfel incat să adauge acel tag de fiecare dată când identifică tiparul / condițiile respective.
  • Nu mai e nevoie să intervii manual în CRM pentru a scrie și a salva modificările. Platforma o face automat în locul tău, de fiecare dată, fără greșeli.

✅ Alocarea clienților în grupurile relevante și follow up pe email

Funcționalități Gomag: CRM Bot, Email Bot

  • În mod normal, schimbi tu manual grupul clientului în funcție de ce vezi în comandă. Cu GoBot poți să uiți fără stres de acest detaliu, deoarece se ocupa el, în mod automat.
  • Am menționat și mai sus, pe baza grupurilor existente în magazinul tău poți organiza campanii de oferte dedicate sau poți face recomandări personalizate, trimise pe email.

✅ Mutarea clientului între grupuri atunci când primește un anumit tag

Funcționalități Gomag: CRM Bot

Să zicem că, de exemplu, ai un magazin online cu produse pentru copii și ai categorii pentru diverse praguri de vârste. Poți crea grupuri pentru fiecare prag, astfel încât ofertele trimise pe email să fie relevante.

Dar copilul crește, nu va avea mereu 2 ani. 

Așa că te asiguri că ai și tag-uri separate pentru praguri. În momentul în care clientul cumpără dintr-o categorie mai mare de vârstă – adică are un tag nou – dacă ai GoBot-ul activ, va fi mutat automat în grupul de clienți aferent pragului actual.

Regula se poate aplica în orice domeniu în care clienții evoluează în folosirea produselor: materiale didactice, articole pentru evenimente, electrocasnice, accesorii decorative etc.

5. Automatizări pentru procesul de lead generation

Alte metode de automatizare pe care le menționăm aici se referă la crearea unui flux începând de dinainte ca oamenii să cumpere din magazinul tău.

Adică momentul în care își demonstrează interesul și se transformă în lead-uri, prin completarea unui formular.

Și aici avantajul e că faci setarea o singură dată. Din acel moment va funcționa impecabil, pentru cât timp dorești tu.

✅ Invită oamenii să se aboneze la newsletter și consolidează-ți baza de date

Funcționalitate Gomag: PopUps

  • Folosește aplicația Gomag PopUps (inclusă în abonament) și șabloanele existente pentru a seta rapid un popup de captare a adreselor de email. 
  • Baza de contacte îți aparține, și o poți gestiona cum dorești, așa că nu există riscul de a dispărea când te aștepți mai puțin. Segmentează-ți lead-urile în sistemul de email marketing pe care îl folosești. 

✅ Implementează secvențe dedicate de onboarding

Funcționalități Gomag: PopUps, Email Bot

  • Dacă vrei un sistem de vânzări recurent și cât de cât în controlul tău, asigură-te că întreții interesul lead-urilor tale. Implementează o secvență de email-uri automată exclusiv pentru abonați (o setezi în sistemul tău de emailing folosit). Primul mail, de confirmare a abonării, ar trebui să întâmpine lead-ul, să transmită beneficiile magazinului și să recomande pasul următor. Poți continua cu educare, soft-sell și hard-sell.
  • Implementează o secvență de onboarding separată pentru clienții plătitori. După email-urile de confirmare comandă, seteaza un Email Bot cu recomandări pentru ce să facă post-comandă (inclusiv link-uri spre materiale suplimentare educative). Apoi, ar trebui să primească un email de cerere recenzie. Și la alte 5-10 zile (sau ce interval dorești), le trimiți un email cu recomandări Cross-sell sau Upsell.

Există n scenarii în care GoBot te poate ajuta să vinzi mai mult, să menții o baza fidelă de clienți și să faci profit, făcând în paralel economii serioase de timp și resurse.

În special dacă folosești și celelalte funcționalități disponibile în platforma Gomag.

Indiferent ce vinzi online, dacă ai task-uri mici și repetitive ce îți consumă timp, bani și oameni, îți recomandăm GoBot și scapi de bătăi de cap – mai ales că ți-e atât de la îndemână.

Concentrează-ți resursele acolo unde merită, unde obții rezultate și satisfacție. 

Experiența și aplicarea informațiilor de încredere pe care le citești te vor ajuta să ai propriul sistem de vânzări online predictibile.

GoBot este chiar soluția pe care o cauți?

Testează GoBot, precum și toate funcționalitățile platformei Gomag – ai o perioadă de 15 zile gratuite la dispoziție să te convingi, fără nicio grijă.

Echipa Gomag este partener easySales și are un istoric de peste 15 ani pe piața de eCommerce în România. 

Platforma oferă sute de funcționalități și aplicații necesare pentru crearea, lansarea și creșterea unui magazin online cu șanse maxime de succes, pentru un abonament lunar sau anual ce începe de la 1 euro pe zi.

Echipa Gomag gestionează hub-ul de educare exclusiv pentru antreprenorii din eCommerce – Academia de eCommerce by Gomag, precum și una dintre cele mai active comunități de comerț electronic din România, pe Facebook, eCommerce cu Gomag.