Product Update easySales Iunie 2023

Top 5 KPI logistici de monitorizat pentru un depozit performant

Există zeci (dacă nu sute) de indicatori KPI logistici pentru un depozit performant pe care ai putea să-i urmărești. Livrarea rapidă, fără erori, procesarea imediată a modificărilor din comenzi și opțiunea de retur simplificat sunt principalele cerințe ale consumatorilor atunci când comandă online. Iar pentru a îndeplini aceste cerințe este obligatoriu ca procesele din depozitul tău să fie foarte bine definite, să știi în permanență ce funcționează și ce poate fi îmbunătățit. Când ai aceste informații, poți lua decizii bazate pe date concrete. 

Poți să ai date aferente a 50 de indicatori și să nu obții nicio informație relevantă, în timp ce urmărirea a 5 procese cheie te poate ajuta să crești semnificativ productivitatea afacerii. 

Așadar  care sunt indicatorii de performanță (KPI) pe care trebuie să-i ai în vedere pentru a avea o privire de ansamblu asupra tuturor operațiunilor din depozit?

Înainte de a vedea care sunt cei mai importanți KPI trebuie să definim ce sunt aceștia.

Ce sunt KPI logistici de monitorizare ai unui depozit?

KPI sunt indicatori cheie cu valori măsurabile care ne arată cât succes au procesele din depozit în obținerea obiectivelor pe care ni le-am setat. Aceștia sunt o modalitate eficientă de a identifica tendințele, de a descoperi blocajele și de a reduce riscurile în procesele actuale ale depozitului. De exemplu, KPI-ul „Acuratețea primirii” poate determina dacă procesul de primire este atât de precis pe cât trebuie să fie.

Pe scurt, indicatorii de performanță ai unui depozit măsoară cât de eficient funcționează depozitul tău.

Cei mai importanți 5 KPI logistici:

Atunci când stabilești KPI decisivi pentru operațiunile de stocare, onorare a comenzilor și expediere, trebuie să iei în considerare mai mulți factori:

  • caracteristicile spațiului,
  • locația bunurilor,
  • tipul de produs sau
  • tipul de marfă care urmează să fie depozitată.

Cei mai buni KPI ai depozitului pentru monitorizarea performanței logistice sunt:

Monitorizarea constantă te ajută să ai un stoc corect.

1. Precizia inventarului

Formulă: Numărul total al inventarului din baza de date / Numărul inventarului fizic

Calculând acest KPI poți să știi dacă baza de date reflectă cantitățile reale ale stocului din depozit. De obicei, este calculat prin efectuarea mai întâi a unui inventar fizic și apoi comparând rezultatele cu informațiile din sistem.

Acesta este un KPI crucial al depozitului care ar trebui măsurat în mod periodic – lunar, trimestrial sau anual.

Inventarierea incorectă poate reflecta o serie de probleme: de la procese ineficiente de primire, depozitare sau ridicare a comenzilor, management defectuos al stocurilor până la furt.

Depinde de tine să investighezi fiecare inexactitate și să găsești cauza principală, dar acest indicator îți oferă primul indiciu.

  • Cum să îmbunătățești acuratețea inventarului:
  • Utilizează coduri de bare pentru identificarea produselor;
  • Utilizează o aplicație software pentru managementul depozitului (WMS – Warehouse Management sistem);
  • Optimizează procesele de recepție / punere la raft / inventariere / pregătire comanda / retur utilizând terminale mobile sau cititoare de coduri de bare pentru scanarea și indentificarea corecta a produselor

2. Eficiență în recepția mărfurilor

Acest KPI măsoară productivitatea muncii efectuate în zona de primire a depozitului. Această măsurătoare este utilă pentru evaluarea performanței sistemelor de transport și depozitare, precum și a pregătirii operatorilor și a eficienței dispozitivelor utilizate în procesul de primire a mărfurilor, de exemplu. O procedură bine documentată de primire reduce riscul pierderii stocurilor și simplifică operațiuni precum depozitarea și ridicarea comenzilor.

Formulă: Eficiență în primire = cantitatea de stoc primită / numărul total de ore lucrate

De exemplu, dacă o companie primește 480 de unități de încărcături pe zi și depozitul funcționează în trei schimburi, eficiența de primire ar fi:  480 / 24 h = 20 unități de încărcare pe oră.

Optimizarea proceselor de recepție poate ajuta la eliberarea timpului de muncă și la reducerea epuizărilor de stoc cauzate de înregistrările incorecte ale stocurilor.

  • Cum să îmbunătățești eficiența recepției:
  • Împarte procesul de recepție în micro-etape, apoi vezi dacă există sarcini care ar putea fi realizate mai rapid
  • Folosește instrumentele și echipamentele potrivite pentru fiecare sarcină, mai ales când vine vorba de mutarea paleților, deschiderea lăzilor și inspectarea containerelor de transport
  • Dedică un momentel al zilei pentru recepția și încărcarea mărfii în gestiune și așezarea acesteia la raft.

3. Rata de rotație a stocurilor

Acest KPI monitorizează câte dintre bunurile achiziționate devin comenzi finite într-o anumită perioadă de timp (de obicei un an). Cu alte cuvinte, acest indicator calculează de câte ori produsele stocate completează întregul ciclu de vânzare (vânzare, expediere din depozit și încasare plăți). În general, o rată mare de rotație a stocurilor este benefică pentru companie, deoarece un stoc în mișcare rapidă reduce costurile de stocare.

Formulă: Rata de rotație a stocurilor = costul produselor vândute / valoarea medie de stoc

De exemplu, dacă costul mărfurilor vândute este de 720.000 EUR și valoarea medie a stocului este de 120.000 EUR, rata de rotație a stocurilor companiei ar fi:

720.000 / 120.000 = 6. Cu alte cuvinte, afacerea își întoarce întregul inventar o dată la două luni în medie, deoarece rata de rotație a stocurilor rezultată este 6.

  • Cum poți să îmbunătățești rata de rotație a stocurilor:
  • Compară prețurile cu cele ale concurenților – poate fi necesar să îți ajustezi strategia de preț.
  • Dacă cererea de pe piață pentru bunurile pe care le vinzi este în scădere, ia în considerare adăugarea de stocuri noi în catalogul de produse.
  • Evaluează-ți strategiile de vânzări și marketing și încearcă ceva nou dacă nu ai rezultatele dorite.

4. Rata de epuizare a stocurilor

Acest KPI arată procentul de comenzi care nu sunt onorate din cauza lipsei de stoc. Managerii de logistică trebuie să mențină această valoare la minimum astfel încât să poată garanta livrările către clienți.

Formulă: Rata de epuizare a stocurilor = (număr de comenzi neexecutate din cauza lipsei stocului / numărul total de comenzi) x 100

Dacă numărul mediu de comenzi neexecutate din cauza lipsei de stoc este de 60 pe lună dintr-un total de 450 de comenzi lunare, rata de epuizare a stocului ar fi:

  • x 450) x 100 = o rată de epuizare a stocurilor de 13,33% în depozit
  • Cum poți să îmbunătățești rata de epuizare a stocurilor:
  • Utilizează un software specializat pentru a avea tot timpul o privire de ansamblu asupra stocurilor existente
  • Setează-ți notificări pentru a ști când stocul ajunge la un nivel mimin
  • Diversifică-ți numărul de furnizori astfel încât să ai mai multe opțiuni de plasare a comenzilor.

5. Livrare integrală, la timp (DIFOT)

Acest KPI indică procentul de comenzi complete care sunt expediate până la termenul convenit cu clientul. Managerul logistic ar trebui să planifice strategia astfel încât această valoare să fie cât mai mare pentru a asigura un serviciu logistic eficient.

Formulă: Livrare integrală, la timp = (număr de comenzi trimise la timp / numărul total de comenzi trimise) x 100

Dacă din cele 5.400 de comenzi expediate de o companie anul trecut, 4.674 au fost livrate satisfăcător ― atât în ceea ce privește produsul așteptat, cât și termenul limită ― procentul DIFOT ar fi:

(4.674 / 5.400) x 100 = rata DIFOT este de 86%

  • Cum poți să îmbunătățești rata DIFOT?
  • Asigură-te stocul din baza de date este egal cu cel fizic
  • Optimizează rutele de livrare
  • Oferă-le clienților mai multe variante de livrare

Cum poți monitoriza acești KPI aferenți procesului de logistică, în mod automat?

KPI de management logistic devin din ce în ce mai complicat de măsurat și analizat manual. Cu toate acestea, digitizarea lanțului de distribuție și aprovizionare reprezintă o oportunitate pentru managerii de logistică. Soluțiile de tip WMS (Warehouse Management System) cum este Planograma coordonează și monitorizează operațiunile logistice, colectând toate informațiile produse în unitate.

Planograma are la bază algoritmi de inteligență artificială care centralizează, eficientizează și automatizează activitățile de logistică, depozitare, curierat, distribuție și producție.  Datorită rapoartelor business intelligence cu KPI predefiniți, poți să ai în permanentă o privire de ansamblu asupra tuturor proceselor din depozit, iar datorită faptului că poate fi accesată din cloud, îți oferă posibilitatea de a accesa datele oricând, de oriunde.

Dacă vrei să începi să-ți optimizezi activitatea din depozit și să urmărești în mod automat toți KPI necesari, acum este momementul: accesează Planograma prin platforma easysales.com și beneficiezi de 3 luni gratuite.

În cazul în care ai nevoie de mai multe informații sau vrei un cont demo, ne poți scrie pe adresa wms@planograma.com și unul dintre consultanții noștri îți va oferi toate detaliile necesare.

Gestiunea stocurilor este o componentă crucială pentru funcționarea sănătoasă a oricărei afaceri, află ce alte soluții de automatizare a stocurilor pe marketplace-uri poți folosi.

Pentru gestionarea activității pe marketplace-uri multiple echipa easySales a dezvoltat o platformă accesibilă și intuitivă, ce unifică activitățile din eCommerce și platformele tale favorite: marketplace-uri, curieri, softuri de facturare, servicii sms;

Dacă încă nu ai un cont în platforma easySales, acum este momentul să testezi gratuit platforma. Noi, echipa easySales, am construit pentru partenerii noștri din comerțul online, o platformă accesibilă, stabilă și intuitivă, care facilitează prezența pe marketplace-uri, fără cunoștințe tehniceîn mai puțin de 1 zi. 

Beneficiezi de suport tehnic prompt și dedicat, tutoriale pas cu pas și abonamente lunare, flexibile de la 29 de euro + TVA, în funcție de numărul de comenzi lunare. Fără costuri ascunse și de integrare, prin instalarea unui plugin sau feed.

Testeaza easySales