Product Update easySales Iunie 2023

8 recomandări de aur pentru o afacere online profitabilă și sănătoasă


Vorbim zi de zi cu antreprenori ce dezvoltă afaceri de eCommerce, iar astăzi facem un pas în spate pentru a ne uita cu atenție cum unii antreprenori pot să crească o afacere online profitabilă, iar alții nu se bucură de același lucru. Află 8 recomandări de aur pe care să le ai în vedere lună de lună, astfel încât să beneficiezi de o afacere de eCommerce prosperă, dinamică și sănătoasă financiar.

Timp de citire articol 10 minute.

1. Urmărește săptămânal situația financiară pentru a monitoriza profitabilitatea afacerii

This image has an empty alt attribute; its file name is contabilitate-1.jpg
Sursa imagini: Canva

Contabilitatea arată cât de sănătoasă este afacerea ta. Tratează cu respect și serioziatte aceast domeniu al firmei tale. Nu te baza că verificările financiare să fie făcute doar de către contabil! Verifică periodic dacă:

  • facturile furnizorilor sunt plătite la timp și sunt corecte, respectiv sumele sunt exacte și nu ai facturi pentru servicii sau produse nesolicitate;
  • clienții tăi au sau nu au retururi uriașe, altfel trebuie să iei măsuri urgente. Detalii în acest ghid. În cazul în care facturile emise nu sunt plătite, iar produsele se reîntorc, activează-ți sistemul de verificare rău platnici și introdu-i în blacklist. Verifică cu clienții importanți de ce nu au fost plătite facturile și eșalonează plățile/ suspendă serviciile, după caz sau apelează la o companie de recuperare creanțe și dacă ai minim 1500 de comenzi pe lună, poți externaliza retururile.
  • salariile sunt plătite întotdeauna la timp, iar facturile freelancerilor cu care colaborezi, la fel. Cea mai prețioasă resursă pentru firmă o reprezintă angajații, iar veștile vizavi de reputația un angajator rău platnic circulă repede;

Afacerea nu va supraviețui dacă nu vei ține sub control cheltuielile și veniturile. Cât timp firma este mai mică, cu atât va trebui să te implici mai mult și să nu lași verificările doar în seama contabilității. Asigură-te că taxele și impozitele către stat sunt plătite la timp, pentru a evita blocajul impus de ANAF pe conturi.

Compară situația vânzărilor și cheltuielilor din luna curentă cu perioade similare din anul precedent. Cu cât iei mai repede măsuri de corecție, cu atât mai repede poți diminua impactul negativ asupra afacerii.

Un audit financiar anual este necesar pentru o afacere online profitabilă, iar la firme mai mici o dată la doi ani. Știai că cele mai grele decizii sunt cele de a renunța la anumite colaborări? Dacă contabilul tău nu s-a descurcat foarte bine, poate este momentul să îl schimbi.

Alte categorii ce trebuie să le ai în vedere și pe care trebuie să le ai scanate în foldere separate, în computerul tău, în cloud.

  • Administrativ (juridic, fiscal, consumabile)
  • Salariați (contract, act adiționale, asigurari medicale, concedii, etc)
  • Vânzări (rapoarte produse, vânzări, contracte, clienți furnizori)
  • Evenimente și Networking (acțiuni sociale, evenimente de interes, târguri)

2. Caută să ai relații de calitate cu furnizori de încredere pentru o afacere profitabilă

Verifică periodic dacă ai furnizori de încredere și îți recomandă cele mai bine vândute produse, iar acestea au oferta cu prețul corect, la calitatea așteptată și cu livrarea în timp util.

Crează un sistem de rating și notează parametrii: preț, calitate, viteză de livrare, nivel de comunicare (răspunde solicitărilor tale de comunicare facilă sau greu de abordat), aspecte care demonstrează că ești flexibil și poți negocia termene de plată mai bune.

Comerciantul are ca activitate constantă identificarea de noi produse vandabile. Chiar dacă este un proces de durată să deschizi noi colaborări și să identifici furnizori de calitate, acest lucru este necesar pentru a avea o listă de produse în trend.

Lista ta cu furnizori trebuie să conțină cel puțin 3 parteneri pentru un produs vedetă: unul principal și doi de la care poți comanda în plus, cu o frecvență mai mică. Astfel, vei avea mereu o relație prietenoasă cu un furnizor nou, la care să apelezi.

Dacă faci dropshiping, asta înseamnă că nu ai nevoie de un depozit, pentru a onora comenzile. Însă, este important să ai un furnizor de încredere care să livreze rapid și calitativ, deoarece tu te vei axa pe marketing și procesarea comenzilor.

3. Ține stocul de marfă sub control

This image has an empty alt attribute; its file name is Sincronizare-stocuri.jpg
Sursa Canva

Dacă ai o afacere cu obiect de activitate retail sau en-gros și vinzi pe multiple canale de vânzare este deosebit de important să ai stocurile sub control pentru o afacere sănătoasă. De la un număr de 200 de comenzi pe lună și multiple canale de vânzare, ai nevoie de soluții de sincronizare de stocuri automate. Află mai multe aici:  

Supravânzarea: produsele care apar listate, dar prezente ca stoc fantomă produc frustrarea clienților și pierderea încrederii în oferta comerciantului. Acestea pot fi rezultatul unei erori, al unei intrări inexacte sau al lipsei unui software. Descentralizarea sau lipsa unui software care să sincronizeze vânzările pe fiecare canal și să actualizeze cantitățile listate în timp real, devine o problemă și mai mare, dacă vrei să promovezi un produs cu stoc redus – articolele se pot epuiza pe mai multe canale, simultan.

Suprastocarea: stocurile excesive sunt cauza unor pierderi ample și sunt rezultatul unei planificări deficitare a inventarului. De exemplu, vânzătorii își pot supraestima volumul de vânzări anticipat, ceea ce duce la costuri mai mari de stocare și la mai puțin spațiu în depozite pentru articolele mai noi sau mai profitabile. În plus, pot apărea situații neprevăzute, precum crize sanitare sau de securitate. Acestea pot avea ca efect apariția unui șoc psihologic în piață, care poate duce la scăderea vânzărilor și implicit, gestionarea dificilă a costurilor.

Stocurile neadaptate la promoții: Diferitele marketplace-uri derulează campanii de promoții în diferite condiții, în momente și cu reguli diferite. Tot ele au și reguli stricte privind raportarea nivelurilor exacte ale stocurilor, în timpul promoțiilor. Iar dacă nu ești la zi, te pot penaliza drastic.

4. Clienții și canalele de promovare

Într-o piață concurențială, cu multiple oferte, este foarte greu să fii memorat de consumatori. Din acest motiv este important să faci acțiuni constante, să fii mereu în mintea clienților și să folosești canalele și uneltele de promovare adecvate. Chiar dacă nu este în zona ta de confort să te promovezi pe TikTok, află că eCommerce-ul este un domeniu dinamic în care nu e loc pentru muncă repetitivă. Este necesar să testezi canalele în tendințe și să te adaptezi. Alege strategia, motoarele de căutarea și materialele de promovare adecvate.

Ține legătura în permanență cu clienții și partenerii prin e-mail, newslettere, comunicate și postări pe paginile de socializare (LinkedIn, Facebook) etc. Chiar dacă ai la dispoziție numeroase platforme și tool-uri pe care poți să le folosești pentru a crea o comunitate în jurul brandului tău și dai de greu, agențiile de marketing digital sunt pregătite să te ajute!

Notorietatea și încrederea sunt două aspecte importante atunci când vine vorba despre un brand. Orice consumator al industriei eCommerce, caută credibilitatea mărcii, iar acest lucru se poate obține prin promovare. Danco Vision este o agenție digitală care oferă soluții complete de comunicare 360°, ce îți va asigura reușita în mediul online.

Gândirea unei strategii, dezvoltarea acesteia și mai ales implementarea soluțiilor tehnice sunt cruciale dacă îți dorești succesul brandului tău. Toate aceste procese complexe dezvoltate de către specialiștii în marketingul digital, te vor ajuta să ajungi la publicul tău țintă și să oferi informații concrete pentru a deveni relevant domeniului în care activezi.

Serviciile 360° oferite de o singură agenție sunt necesare dacă vrei să ai o comunicare unitară pe toate canalele digitale, o optimizare continuă, în funcție de tendințe și piață, dar și rezultate bune, chiar și cu bugete mai mici. În funcție de nevoile și obiectivele tale de brand, o agenție digitală 360° (care îți asigură servicii de Social Media, SEO, Performance Marketing, Branding Web Design și multe altele) va putea să te ajute să ajungi mai repede acolo unde îți dorești!

5. Testează vânzarea pe noi marketplace-uri și profită de soluții de automatizare a listărilor

This image has an empty alt attribute; its file name is Innovate-with-easySales-1024x750.jpg

Ideea de a vinde online pe mai multe canale nu părea atrăgătoare anii trecuți, însă pandemia ne-a arătat că poți atrage vânzări ample și în perioada în care traficul pe site-ul tău este mai slabă, prin vânzarea pe marketplace-uri ca eMag, Vivre, Elefant sau Doraly.

Dar extinderea către noi canale nu este întotdeauna o evoluție naturală și implică aspecte complexe tehnice. Apelează la specialiști atunci când nu stăpânești suficient domeniul pentru rezultate mai rapide.

Ai ales deja să îți listezi produsele și serviciile pe mai multe marketplace-uri? Felicitări. Ai făcut, însă, doar primul pas, pentru că marketplace-urile sunt o soluție inteligentă, considerabil mai puțin costisitoare decât dacă ai dezvolta de la zero toate funcționalitățile și o oportunitate bună de a crește vizibilitatea produselor tale. Marketplace-urile folosesc deja o platformă care și-a demonstrat utilitatea, atractivitatea și rezistența în timp, îți oferă acces la un public loial, vizibilitate superioară pe motoarele de căutare și dețin mecanismele necesare pentru a vinde tot mai mult.

Cu platforma easySales poți testa gratuit și ușor toate funcționalitățile marketplace-urilor, folosind un singur mod de lucru, într-o interfață simplă, chiar dacă fiecare marketplace în parte are proceduri, reguli și sisteme diferite de listare și procesare a comenzilor. Vei vedea că experiența de a vinde pe variate marketplace-uri nu te ajută doar financiar, ci te face să înțelegi mai bine tendințele momentului și nevoile reale ale consumatorilor.

Iar cum dezvoltarea este continuă, odată ce stăpânești prezența pe markeplace-urile care îți oferă cea mai bună tracțiune, poți trece la nivelul următor – markeplace-urile internaționale și scalare rapidă, în regiune.

6. Automatizează, automatizează, eficientizează

Zona de confort tehnic și digitală a ta și a angajaților tăi nu este nu loc prielnică pentru succesul afacerii și profitabilitatea tale.

România se plasează la coada clasamentului european ȋn ceeea ce priveşte ponderea IMM-urilor care au un plan sau o strategie pentru a-şi digitaliza activitatea proprie, conform Analizei barierele digitalizării mediului public şi privat din România conceput de ADR, lansat în aprilie 2021.

Faptul că IMM-urile româneşti se poziţionează către coada clasamentului, atât ȋn ceeea ce priveşte adoptarea tehnologiilor de bază, cât şi ȋn ceeea ce priveşte tehnologiile avansate, arată că lipsa unei strategii de digitalizare este simptomul unor probleme mai profunde, de tip structural, ecosistemic şi de cultură antreprenorială.

Deschiderea spre a testa noi soluții de tipul platformelor sau aplicațiilor care te ajută în viața de zi cu zi trebuie să vină ca o etapă normală la un plan de automatizare și eficientizare pe mai multe zone:

  • Facturare automată
  • Procesare comenzi bulk
  • Sincronizare stocuri
  • Notificări automate sms și e-mail
  • Procesare imagini
  • Listare pe multiple marketplace-uri
  • Traducere automată descrieri de produs
  • Preț automat

O afacere are nevoie să aducă produse și servicii noi pe piață, să inoveze și să schimbe regulile industriei, iar celelalte activități pot fi automatizate. Doar așa se poate menține un nivel înalt de originalitate față de restul competitorilor din mediul business.

This image has an empty alt attribute; its file name is 970x250.jpg

Testează constant noi aplicații și module care te ajută să salvezi timp și să ai o echipă mai productivă.

Experiența, timpul și munca ta nu trebuie să fie irosite în reglarea proceselor specifice fiecărui marketplace, învățarea regulilor de acces și adaptarea la diverși pași necesari listării unui produs.

Lasă echipa easySales să îți automatizeze toate aceste procese și preocupă-te de valoarea reală a produselor și serviciilor tale, precum și de partenerii și furnizorii tăi.

Beneficiază de 14 zile testare gratuită a platformei easySales și află cum poți salva până la 85% din timpul pierdut cu activități ce se pot automatiza.

Automatizarea înseamnă, în cazul easySales, listarea automată a produselor pe cele mai mari marketplace-uri din România – și, în curând, nu numai, sincronizarea automată a stocurilor, din toate canalele integrate, în timp real, ca să nu ai nici tu surprize, și nici clienții tăi, dar și o procesare rapidă și centralizată a comenzilor. Totul, pentru ca tu să te poți ocupa de activități strategice ce nu se pot automatiza.

7. Protejează-ți afacerea de riscuri

This image has an empty alt attribute; its file name is reducerea-riscurilor.jpg

Riscurile nu pot fi prezise, dar se pot preîntâmpina pentru a nu-ți da planurile peste cap. Asigurarea riscului unei afaceri este cheia care te protejează de evenimente ce se pot întâmpla brusc, neprogramat și pot produce daune însemnate, de la cele materiale la cele umane, mai ales dacă ești total nepregătit.

Riscurile financiare implică și creditele accesate de companie; în aceste cazuri, fluctuațiile din ratele dobânzilor pot reprezenta o amenințare, astfel este necesar să efectuezi ajustări la fluxul de numerar pentru a preveni pierderile neașteptate.

Este necesar să previi riscurile operaționale cauzate de factorul uman, prin proceduri de lucru clar stabilite și sesiuni lunare de training.

Încheie o poliță de răspundere civilă profesională și asigură echipamentele, utilajele, depozitele sau clădirea, mașina cu care te deplasezi. Prevenția este esențială în afaceri.

Riscul cibernetic este tot mai accentuat. Astfel trebuie să implementezi soluții de securitate, instrumente de prevenire și detectare a fraudei și să-ți educi angajații și clienții despre cum să evite sau să detecteze eventualele probleme.

Utilizează aplicații în CLOUD pentru ca datele tale să fie în siguranță. Dacă totuși datele tale sunt stocate doar pe calculatorul personal sau al firmei, asigură-te că se fac copii și salvări de siguranță a datelor, periodice. Cel puțin o dată pe lună, pentru a te feri de pierderi de date cauzate de: furt, dezastre naturale (incendii, inundații) sau defecte tehnice.

Rețelele sociale au amplificat riscul reputației deoarece, există întotdeauna posibilitatea ca un client nefericit, un produs defect, articole negative în presă sau un litigiu să aibă un impact negativ asupra afacerii tale. Pentru a evita apariția acestui risc, ai nevoie de conceperea unei strategii de gestionare a reputației.

8. Fii conectat la comunitățile de eCommerce, la grupurile de facebook și știrile ce vizează domeniul în care activezi

Este sănătos și vital să fii la curent cu noutătile tehnice, cu modificările legislative care influențează domeniul afacerii tale și din când în când să lași la o parte ce știai, pentru a accepta noi perspective asupra viziunii afacerii. Cursurile te pot ajuta să te resetezi și să ai un mindset sănătos și constructiv: acolo unde alții vad provocări, tu sa vezi oportunități. Poți seta un agregator de știri care poate să-ți livreze informațiile din domeniul tău. În fiecare zi, planifică-ți 40 de minute pentru a afla noutățile din domeniul tău. Accesează grupuri de eCommerce și citește bloguri cu știri despre eCommerce.

Concluzie:

  1. Urmărește săptămânal situația financiară, nu te baza că verificările financiare să fie făcute doar de contabilitate!
  2. Crează un sistem de rating pentru furnizorii tăi, verifică periodic dacă ai furnizori de încredere și îți recomandă cele mai bine vândute produse, iar produsele au oferta cu prețul corect, la calitatea așteptată și cu livrarea în timp util.
  3. Ține stocurile sub control. De la un număr de 200 de comenzi pe lună și multiple canale de vânzare ai nevoie de soluții de sincronizare de stocuri automate. 
  4. Într-o piață concurentială cu multiple oferte este foarte greu să fii reținut de consumatori. Din acest motiv este important să apelezi la o agenție digitală 360°, precum Danco Vision, care să te ajute să desfășori acțiuni constante și să folosești canalele și uneltele de promovare adecvate.
  5. Testează vânzarea pe noi marketplace-uri, cu platforma easySales poți testa ușor toate funcționalitățile marketplace-urilor, folosind un singur mod de lucru, într-o interfață simplă, chiar dacă fiecare marketplace în parte are proceduri, reguli și sisteme diferite de listare și procesare a comenzilor.
  6. Zona de confort tehnic și digitală a ta și a angajaților tăi nu este nu loc prielnic pentru succesul afacerii tale. Testează constant noi aplicații și module care te ajută să salvezi timp și să ai o echipă mai productivă.
  7. Riscurile nu pot fi prezise, dar se pot preîntâmpina prin proceduri de lucru și asigurări.
  8. Fii conectat la comunitățile de eCommerce, la grupurile de facebook și știrile ce vizează domeniul în care activezi.

Viitorul este în construcție și trebuie să te găsească pregătit pentru evoluția tehnologică a eCommerce-ului.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a vinde eficient și simplificat pe marketplace-uri și pentru a scala în Ungaria și Bulgaria, noi, cei din echipa easySales, suntem la un click distanță.

Contactează-ne și hai să-ți creștem împreună businessul.
Testează 14 zile gratuit platforma easySales și bucură-te de listare de oferte în mod gratuit pe marketplace-uri.

Fii conectat la cele mai bune practici în eCommerce și inspiră-te din poveștile de succes ale altor comercianți din blogul nostru.Contact 037 123 34 39 sau la contact@easy-sales.com.

Te așteptăm la testare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *