Product Update easySales Iunie 2023

Ce este un marketplace și cum te poate ajuta să crești volumul vânzărilor?

În noua eră digitală, un magazin online și o listă de produse nu mai sunt suficiente pentru a avea succes în online. Cumpărătorii sunt mult mai pretențioși, deoarece își doresc diversitate și se așteaptă să găsească produsele dorite, la un click distanță. Platformele de tip marketplace și-au demonstrat atractivitatea în timp și îți oferă acces la un public numeros, loial, constant și vizibilitate superioară pe motoarele de căutare ce dețin mecanismele necesare pentru a crește volumul vânzărilor. Astfel, simpla prezență a unui website propriu nu îți asigură reușita în afaceri, deoarece marea masă a consumatorilor se află pe marketplace-uri. Este necesar să îți adaptezi strategia de business pentru vânzări online eficiente, cu ajutorul unor platforme de tip marketplace. 

Ce reprezintă un marketplace

Marketplace-urile sunt site-uri web sau platforme eCommerce cu mai mulți furnizori și comercianți care conectează cumpărători și vânzători, pentru a face schimb de informații, produse, servicii și plăți.

Există două caracteristici cheie care definește un marketplace:

  • Există mulți vânzători și cumpărători care tranzacționează prin același site web.
  • Cumpărătorii pot cumpăra produse fără a părăsi site-ul (sau aplicația).

În acest mod ai acces la instrumente și know-how pentru gestionarea online a afacerii:   prezentarea produselor și a prețurilor, realizarea stocurilor și a comenzilor, preluarea retururilor.

Beneficii ale marketplace-urilor

  • Este relativ mai ieftin să începi vânzarea pe un marketplace, nefiind necesar să investești într-un mgazin online, deoarece achiziția de pe un marketplace va fi aleasă în defavoarea magazinelor online, datorită autorității, diversității și deselor prilejuri de a aface cumpărături;
  • Ai acces la un număr uriaș de posibili clienți, deoarece marketplace-urile funcționează și ca motoare de căutare. Clienții care achiziționează online o gamă largă de produse pe aceeași platformă de one-stop shopping, unde beneficiază de sortimente diversificate, comparatoare de prețuri, livrări rapide, opțiuni diferite de plată, Metode diferite de livrare, ș.a.;
  • Externalizezi efortul operațional asociat cu plăți și tranzacții, depozitare, logistică, fulfillment, customere suport;
  • Nu este necesar să te ocupi de dezvoltări ample ale site-ului tău: indexare pagini, SEO, check-out rapid, etc,
  • Inițiezi surse de vânzări și de venituri suplimentare pentru magazinul online al firmei tale și ce este cel mai important acumulezi know-how;
  • Diversifici strategia de vânzări prin produse complementare cu cele pe care le prezinți pe site-ul propriu;
  • Resurse și efort de marketing salvat. Ai la dispoziție un instrument eficient de marketing online cu ajutorul căruia poți să testezi și să aplici modalități noi de promovare online, fără costuri suplimentare, dar beneficiind de mijloacele și expertiza specialiștilor de la marketplace-uri;
  • Marketplace-urile au vizibilitate excelentă pe motoare de căutare, mai ales pe Google, pentru că dispun de echipe specializate pe partea de SEO și de bugete însemnate pentru promovarea pe diverse canale online.

Aspecte mai puțin favorabile vânzării pe marketplace

  • Multiple branduri în competiție, pe aceeași pagină, astfel ofertele tale se pierd prinde ofertele de top ale altor comercianți;  
  • Focusul este pe produs nu pe seller, astfel unii clienți nici nu vor realiza că exiști pe piață, mai ales dacă numele companiei e total diferit de numele magazinului online;
  • Nu poți construi o listă cu clienți potențiali pe care să îi remarketezi în comunicări ulterioare;
  • Vânzarea pe marketplace e greoaie și implică know-how și comunicare sincronizată între diferite sisteme.

Conectarea automată la marketplace-uri

Când te decizi să fii prezent pe un marketplace trebuie să realizezi o strategie nouă de vânzări online, prin care să câștigi noi clienți, să testezi noi produse, valoarea și frecvența comenzilor și să asiguri scalabilitatea modelului tău de afacere.

 Următoarele situații îți sună cunoscute?

  • Folosești mai multe soluții de software ce nu sunt conectate prin API?
  • 8 ore pe zi nu sunt suficiente pentru rezolvarea activităților operaționale?
  • Întâmpini erori umane la actualizarea de date și sincronizarea stocului?
  • Ai lipsă de personal cu know-how în vânzarea multichannel?

Toți comercianții își doresc timp economisit, rezultate performante, resurse mai puține,  scalare internațională, dar mai ales eficiență.

Astăzi tehnologia oferă soluții mult mai eficiente de a ajunge la clienți și de a gestiona activitatea pe multiple canale.

Prima soluție oferită de easySales: integrarea într-o singură platformă a sistemelor și platformelor pe care tu le utilizezi zi de zi și care deservesc ecosistemul eCommerce: marketplace-uri, firme de curierat, softuri de facturare, servicii sms și e-mail, platforma ta de eCommerce, comparatoare de prețuri,

A doua soluție: automatizarea acțiunilor din mediul digital, pentru a economisi timp și resurse, dar și pentru că astfel ai acces la toate serviciile necesare pentru o activitate eficientă, într-un singur loc.

Pentru aplicarea unor tehnici de vânzări online eficiente, colaborează cu platforme de vânzări automate precum easySales. Structura și informațiile pe care magazinul tău online le are deja instalate vor fi integrate și optimizate, pentru ca tu să încarci produsele din platformă direct pe marketplace, fără costuri adiacente de integrare.

De ce sunt marketplace-urile relevante astăzi?

Conceptul cheie în jurul platformelor de marketplace este efectul de rețea, care este un fenomen prin care creșterea numărului de persoane sau de participanți îmbunătățește valoarea unui bun sau serviciu.

Scop: acces la piață, scalare, eficiență tranzacțională, diversitate

Prin scalarea afacerii și adăugarea de utilizatori, valoarea unei platforme, a unei rețele, crește și aceasta este definiția efectului de rețea.

Este mai avantajos să vând pe marketplace sau prin magazinul online?

Global, 47% din vânzările online sunt făcute prin intermediul marketplace-urilor. Este un trend, iar beneficiile reale de expunere la un trafic uriaș de căutări, te ajută să vinzi considerabil.

Ești în locul potrivit și la momentul potrivit. eCommerce-ul va fi mereu în creștere, mai ales în România, deoarece nu este o piață matură.

Din datele înregistrate, în cei peste 3 ani de activitate a easySales am înregistrat un număr de 2.000 de comercianți care au utilizat platforma easySales pentru a gestiona activitatea simplificat pe mai multe canale de vânzare (marketplace-uri), aceștia au înregistrat încă din primele 3 luni, creșteri semnificative de trafic și vânzări, cu până la 70% mai mari decât înainte.

Câteva strategii pentru a vinde mai mult pe marketplace

Serviciu suport clienți excelent: fiecare marketplace crează așteptări realiste vizavi de livrare, retur, flexibiltate plăți, diversitate, calitate, garanție, etc. Asigură-te că nu există diferențiatori uriași și îndeplinești așteptările promise. Asigură-te că ai proceduri clare și oamenii din suport cunosc produsele pe care le vinzi. ai grijă să nu greșești lista de produse din comandă și anunță clientul prin sms și e-mail unde se află coletul. Crește review-urile de 5 stele prin retururi gratuite, discount-uri dacă ai întârzieri, flexibilitate și îndeplinirea așteptărilor.


Înserează feedback-ul și pretențiile clienților în descrierea produselor: user-generated content (UGC) sub forma de recenzii produs, este unul dintre aspectele importante. În descrierea de produs înserează cerințele clienților: instalație care rezistă la temperaturi de -, and as product ads. That’s a way you could grade Celsius, așa cum au cerut clienții.

Optimizează listările: Asigură-te că ai poze de calitate la produsele vedetă, cuvinte cheie cu căutarea în titluri indexate, cerințe în funcție de Buyer persona de exemplu pentru doamne, este important de știut dacă rotițele scaunului de birou sunt destul de cauciucate și mari încât să nu strice covorul, dimensiuni, etc, Include și un video, care îți crește vizibilitatea și căutările cu 37%.

Participă la campanii și promovează produsele mai ales în weekend. Oferă livrare gratuită și accesorii adiționale.

Automatizează actualizarea de stocuri și prețuri, procesare de comenzi. Misiunea echipei easySales este să ajutăm comercianții să vândă mai mult, mai repede și folosind mai puține resurse, prin conectarea lor la canale de vânzare atractive și automatizarea acțiunilor repetitive. 

Ce este un software de automatizare?

Dacă vinzi produsele prin mai multe „canale de vânzare” (marketplace-uri și magazine online), este posibil să ai nevoie de o platformă de management activitate pe marketplace-uri precum easySales, care să te ajute să comunici automat între magazinul online, softul de facturarare, platformele curierilor și marketplace-uri integrate.

Modalități de creștere a vânzărilor prin marketplace

Ca să reușești creșterea vânzărilor prin intermediul unui marketplace ai nevoie de o abordare specială, care cuprinde mai multe elemente-cheie:

1. Focusează-te pe clienți

Începe strategia de vânzări pornind de la clienți, nu de la produse. Profilul unui customer de shopping online este diferit față de comerțul tradițional și trebuie să te adaptezi la acest specific, pentru a reuși să-ți crești vizibilitatea și relevanța în fața unui public avizat, care are la dispoziție sute de oferte, la un simplu click distanță. Pentru început crează un profil fictiv și apoi validează-l cu ajutorul realității.

2. Studiază firmele concurente

Prezența pe un marketplace înseamnă și listarea produselor proprii alături de cele similare ale competitorilor. De aceea este foarte important să studiezi ofertele firmelor concurente și să-ți creezi o strategie de produs care să-ți maximizeze șansele pentru vânzări online de succes.

3. Alege atent produsele pe care urmează să le vinzi

Pe baza poziționării pe piața online și a cunoașterii profilului de client, trebuie să selectezi cu grijă produsele pe care le vei vinde prin intermediul unor marketplace-uri, pentru a alege sortimentele potrivite și a le asocia prețuri competitive, care să-ți asigure marja de profit necesară pentru dezvoltarea pe termen lung a afacerii. Află cum să alegi cele mai bine vândute produse online pe marketplace.

4. Creează un mix de promovare flexibil

După ce ai stabilit strategia de marketing, este necesar să creezi și să aplici un mix de promovare online care să-ți asigure vizibilitate și să te ajute la creșterea vânzărilor pe marketplace-uri.

Fii activ în cadrul campaniilor de promovare produse, care să genereze vânzări efective. Asigură prezența firmei și a produselor tale pe canalele social media, unde poți interacționa cu toată gama de clienți actuali și potențiali, pentru a le identifica nevoile și comportamentul de consumatori.

Ca să vinzi eficient pe un marketplace trebuie să te promovezi eficient și să fii în topul rezultatelor, să organizezi campanii de reduceri și promoții și să crești brand awareness-ul în fața publicului-țintă.

Cum te ajută easySales să vinzi eficient pe marketplace-uri

Ca integrator de sisteme software pentru e-commerce, easySales integrează magazinul tău online cu celelalte canale suplimentare de vânzări: marketplace-uri (eMAG, Elefant, Vivre, Doraly, eBay, etc.), site-uri de anunțuri (OLX, Okazii), sisteme de facturare și gestiune (SmartBill, Facturis, FGO, Billigo), plus firme de curierat, servicii SMS, platforme de afiliere, fulfillment, e-mail ș.a.

Beneficiezi astfel de serviciile și expertiza easySales ca integrator de marketplace-uri și ca platformă compatibilă cu orice tip de sistem ERP existent pe piață, iar dacă vrei să te extinzi, poți să vinzi prin easySales pe marketplace-urile internaționale.

Prin integrarea contului tău pe marketplace în easySales beneficiezi de:

  • suport și consiliere gratuită pentru utilizarea platformei și creșterea vânzărilor;
  • comunicare bidirecțională, validare date și listare erori pe o singură platformă;
  • actualizări de date în timp real la fiecare 1 minut;
  • centralizarea și automatizarea activităților de listare a produselor, generare de facturi, emitere de AWB-uri, sincronizare de stocuri și prețuri;
  • procesarea comenzilor se realizează în mod centralizat, dintr-un singur loc, iar actualizarea stocurilor se realizează în mod automat, în toate marketplace-urile unde produsele tale sunt listate
  • beneficiezi de flexibilitate – poți oricând să întrerupi colaborarea, fără să-ți pierzi datele și poți rămâne pe marketplace-ul dorit, fără să mai fi listat pe platforma easySales.

Listează produsele firmei tale pe marketplace-uri unde să crești vânzările și să asiguri volum, vizibilitate și varietate, ca să te bucuri de succes în online și să rămâi competitiv la nivel de prețuri și calitate a produselor.