Product Update easySales Iunie 2023

Cum alegi cele mai bine vândute produse

Comercianții au ca task să caute mereu produse care se vând bine, produse vedetă sau produse cu cerere mare pentru a le comercializa mai ușor. Alegerea produsului potrivit este cheia care deschide sau blochează succesul tău pe piață. Însă sunt multe alte aspecte de care să ții cont. Iată mai jos o listă cu priorități în eCommerce:

Prioritățile în eCommerce și alegerea produselor vandabile

În funcție de nivelul de experiență în eCommerce, vei fi nevoit să ai în vedere câteva priorități:

  1. Cunoașterea clientului/ pieței
  2. Alegerea produsele care au cerere
  3. Poziționarea/Brandul
  4. Lansarea de noi produse
  5. Achiziția de clienți
  6. Traseul clientului (customer journey)
  7. Optimizarea livrării/ aprovizionarii
  8. Retenția clienților
  9. Scalarea echipei
  10. Expansiunea – noi piețe/ noi produs

Efortul cel mai mare pe care îl investești, din întreg procesul de vânzare este cu identificarea produselor vandabile ușor. Astăzi, despre asta vom vorbi. Nimeni nu vrea să cumpere lucruri și atât, înainte de toate, treci printr-o analiză de piață și verifică dacă produsele alese, corespund următoarelor caracteristici:

  • Costul este între 10 euro și 40 euro
  • sunt durabile (nu se defectează repede și nu au instrucțiuni complexe)
  • cântăresc puțin, expedierea din China fiind ieftină, are dimensiuni mici
  • Categoria produsului tău nu are nume de brand
  • Poți adăuga și alte produse din aceeași gamă + accesorii
  • Nu sunt sezoniere: de exemplu produse de securitate copii
  • Categoria produsului tău poate depăși pe ale celorlați concurenți
  • Se află în categoria cele mai bune produse vândute pe eMag, eBay sau Amazon
  • Produsul are cuvinte cheie cu o căutare mare

Tocmai de aceea, echipa easySales a făcut un mini-ghid menit să te ajute să selectezi și să comercializezi produsele optime

Top categorii de produse cu cele mai mari vânzări în Martie 2022

În platforma easySales avem comercianți care vând produse și pe marketplace, dar și prin magazinul online. Iată mai jos un top de categorii cu cele mai mari comenzi, atât de pe marketplace cât și din magazinul online:

  • Home&Garden
  • Health&Personal Care
  • Electronics IT&C
  • Fashion
  • Beauty
  • Babies Kids&Toys
  • Sport &Outdoors
  • Books Movies & Music
  • Auto, Moto & RCA
  • Pet Supplies
  • Pharma
  • PC, Periferice & Software

Potrivit Eurostat, principalele 6 categorii de produse și servicii comercializate online în 2021 la nivel european au fost (întrebare cu răspuns multiplu, de aceea suma procentelor depășește 100%):

  • 68% (+4% vs. 2020) – Articole de vestimentație (inclusiv îmbrăcăminte sport, încălțăminte și accesorii)
  • 31% (+2% vs. 2020) – Livrări de mâncare de la restaurante, fast-food, servicii de catering
  • 29% (+1% vs. 2020) – Mobilă și accesorii pentru casă și grădină
  • 27% (similar cu 2020) – Cosmetice și produse pentru înfrumusețare și wellness
  • 25% (-2% vs. 2020) – Cărți, reviste și ziare tipărite
  • 24% (urcare în clasament vs. 2020) – Articole sportive (excluzând îmbrăcămintea sport)

Care sunt criteriile în funcție de care alegi să vinzi produse pe un anumit marketplace:

Audiența: alege marketplace-ul în funcție de categoria de produse pe care le ai la vânzare: VIVRE – specializat pe Home&Deco, eMag – diversitate mare, birotică și electronice, Doraly – specializat pe detergenți, îngrijire personală. La început poți să setezi un profil pentru o audiență fictivă, apoi testând poți restrânge intervalul de vărsta și zone regională.

Competitorii: acordă atenție la acțiunile pe care le fac aceștia și află ce decizii poți lua să te îmbunătățești.

Dacă există un procent mare de competitori, poate este mai bine să vinzi alte produse pe marketplace.

Brand-ul tău: dacă ești nou în piață, un marketplace îți dă acces la la o bază de clienți uriașă, așa că este necesar să îți înregistrezi produsele la OSIM și să te protejezi.

Bugetul tău: află care sunt comisioanele de vânzare și dacă îți permiți să le acoperi, sau să le introduci în costul produselor.

Obiectivele tale: dacă dorești să te extinzi dincolo de piața ta locală și să ai acces facil către noi audiențe ce îți oferă comenzi constante, un marketplace este ceea ce ai nevoie.

Aspecte tehnice complexe: nu toate marketplace-urile sunt bine pregătite tehnic și nu toate oferă comunicare prin API, la toate procesele: listare oferte pe marketplace, procesare comenzi, etc,

Testează și află care sunt aspectele tehnice complexe de care trebuie să ții cont atunci când alegi să fii prezent pe un marketplace: de exemplu, dacă cu un anumit marketplace livrezi greu, iar retururile sunt un coșmar, este mai bine să te retragi pănă vor rezolva aceste aspecte.

Produse în trend versus produse care îți plac ție

Pe marketplace-uri este important să vinzi produse care se caută și sunt în trend, versus produse care îți plac ție și sunt foarte nișate. Cu toate acestea produsele în trend nu îți susțin profitul pe termen lung. Alege o categorie unde nu sunt multe branduri, unde este competiție într-o măsură mai mică, asta însemnând că există cerere.

Găsește câteva produse în tendințe, pentru a le vinde online și valorifică-le din timp. Reține că, prin definiție, tendințele nu susțin o afacere pe termen lung. Deci, cu cât răspunzi mai devreme tendinței, pentru a obține profit, cu atât mai bine. Piața din România are un grad mare de saturație. Află de trenduri înainte să dispară interesul.

De exemplu, produsele pop it fidget au avut super căutare, doar în perioada iunie-iulie 2022. Există, dincolo de risc, și un beneficiu suplimentar – tendințele listate la momentul potrivit permit și o posibilă clasare superioară a site-ului tău în căutarea Google.

Totul sună bine, până acum, dar suntem datori să îți spunem și câteva cuvinte despre lucrurile la care ar trebui să fii atent, atunci când alegi un produs pentru vânzare sau promovare, în magazinul tău online sau în marketplace.

  • Testează 25 de poduse noi înainte de fiecare sezon, apoi comandă stocuri pentru cele cu o căutare mai mare
  • Stocurile – ai nevoie de un plan de gestiune a stocurilor, înainte de a demara orice campanie de marketing
  • Atacurile informatice – produsele tale digitale pot fi copiate, replicate sau afectate, cele mai bine vândute poți să faci demersuri de a le înregistra la OSIM
  • Concurența – concurența arată că este cerere;
  • Cererea mare, dar și concurența mare – vei lupta, pentru clienți similari, cu greii industriei și vei concura cu bugete semnificativ mai mari
  • Devalorizarea sau uzura morală – atenție la momentul în care mizezi pe un produs, este acesta în primele etape, sau, dimpotrivă, pe panta descendentă a vieții?

Cum găsești ce produse se vând bine:

  • Verifică trendurile din Google, de exemplu pentru vitamine a fost mare cerere în perioada pandemiei
  • Uită-te în eMag Marketplace, alege o categorie și selectează un comerciant din listă cu filtre “Livrat de ” După ce selectezi pe unul dintre aceștia, vei vedea cele mai bine produse vândute de acest seller.
  • Vezi ce reclame rulează pe Google, Facebook, YouTube etc.
  • Stabilește relații bune cu furnizori importanți și internaționali și cere-le primele 5 produse cele mai bine vândute.

Produsul rezolvă o problemă?

Dacă vinzi prin magazinul online este necesar ca produsele tale să rezolve o nevoie, să fie de necesitate, diversificate cu “Nice to have.” Când caută ceva în online, un potențial client caută, cu adevărat, modalități de a-și rezolva problemele. Identificarea unor astfel de probleme, recurente, constante și oferirea unui produs pentru a le rezolva poate fi calea spre o afacere profitabilă, deoarece clienții înșiși caută, în mod activ, să cumpere soluția.

Produse care răspund unei pasiuni sau plăceri

Ai cunoscut oameni care sunt atât de pasionați de crearea unui mediu inspirațional, încât pot vorbi ore în șir despre asta?

Dar oameni atât de pasionați de fashion, încât vor să fie unici?

Chiar dacă produsul tău pare plictisitor, totul depinde de modul în care creezi o poveste în jurul lui.

Oamenii nu cumpără, un costum de ski, să fie cool și atât, ci cumpără sentimentul de libertate și relaxare atunci când îl poartă. Oamenii nu cumpăra cărți, ci cumpără cunoaștere și evadarea din realitate.

Produsul este găsit prin cuvinte-cheie?

Google Keyword Planner este un instrument gratuit care conține un bagaj important de informații despre ceea ce oamenii caută, de fapt, online. În calitate de vânzător, îl poți folosi pentru a găsi oportunități pentru cele mai căutate produse, cu o concurență relativ redusă. Această metodă, totuși, are dezavantajul său: e necesar cel puțin un nivel general de cunoștințe despre modul SEO. Te poți informa însă sau poți ruga un freelancer să te ajute.

Produse nișate

Din punctul de vedere al unui vânzător, există două tipuri de produse: de uz general și de nișă. Prima categorie include articolele care ar putea fi utile pentru oricine – haine, încălțăminte, alimente. Nișa include produsele pe care doar o anumită comunitate de oameni le-ar căuta: de exemplu, produse de picnic. Iar livrarea bazată pe nevoile unei comunități de nișă poate fi extrem de profitabilă, deoarece oamenii au dorința și capacitatea de a cheltui mai mulți bani pe hobby-urile și plăcerile lor. În plus, clienții de nișă tind să fie mai fideli mărcilor lor preferate și să devină promotorii unor produse în care cred. Mai mult, pe subiect, ai vreun hobby sau activitate care te pasionează? Dacă da, poate fi chiar baza pe care îți construiești afacerea. Ca membru al unei comunități de nișă, știți deja nevoile și vei putea oferi un nivel mai bun de servicii decât un vânzător care nu este pasionat de aceleași lucruri.

Nișa produse din lână împâslită, merge pănă la zona de produse finite fashion. Nișa bijuterii bărbați, sau bijuterii handmade, nișa tablouri cu licheni. Observăm grupuri cu mulți membri care sunt pasionați de aceste produse, de unde poți lua informații prețioase.

Îți vinzi experiența, prin produs?

Aceasta este, poate, cea mai simplă idee, dar toată munca rămâne în mâinile tale. Presupunând că ai un nivel ridicat de expertiză într-un anume domeniu, poți merge mai departe și îți poți pune experiența la treabă. Faci ceea ce știi și vinzi bine.

Ești o piesă unică în angrenajul afacerii tale, dar, atenție, afacerea depinde aproape integral de tine. Afacerea cu terarium reprezintă crearea unui acvariu uscat sau umed, în care se află pământ cu plante ornamentale sau animale exotice, în special insecte, reptile, amfibii. Unele din ele se află în încăperi cu lumină artificială, umiditate controlată și aer condiționat. Ele caută să creeze un microclimat asemător climei de unde provine planta sau animalul. Pe lângă vânzarea acestor produse, poți organiza ateliere în care să oferi consultanță și în care să educi posibilii clienți despre efectele sale pozitive care te conectează cu natura.

Ești în locul potrivit și  la momentul potrivit. eCommerce-ul crește în România.

Din datele înregistrate, în cei peste 3 ani de activitate a easySales am înregistrat un număr de 2.000 de comercianți care au utilizat platforma easySales pentru a gestiona activitatea simplificat pe mai multe canale de vânzare (marketplace-uri), aceștia au înregistrat încă din primele 3 luni, creșteri semnificative de trafic și vânzări, cu până la 70% mai mari decât înainte.

Platforma easySales este, pe scurt, un panou de comandă, care te conectează cu toate marketplace-urile. Ai acces la o tehnologie sofisticată, construită pentru a fi accesibilă fără cunoștințe IT, de către orice utilizator.

Folosind easySales, centralizezi toate elementele de valoare din ecosistemul eCommerce. Convinge-te! Testează gratuit aici:

Concluzii

  • Introdu o etichetare la produsele tale, de exemplu produs vedetă (Star Product), Produs mediu (average product), produs cu vânzări slabe (worst);
  • Limitează expunerea din punct de vedere al campaniilor de marketing pentru produsele care nu au generat vânzări în ultimele 6 luni;
  • Identificati produsele care sunt în trend, versus produsele sezoniere;
  • Calculează performanța lor în funcție de cantitatea de produse vândute

Consumatorul alege în funcție de preț produsele – caută un preț corect, vrea să identifice brand trust, Timpul de livrare, costul de transport pentru livrare, cât de facil este returul, tipul de garanție.

Aici putem spune că încheiem un prim ghid al selectării unui produs pentru magazinul tău online sau pentru cele mai populare marketplace-uri, la care easySales îți dă acces facil. Dar nu epuizăm tema, pentru că vom dezvolta, rând pe rând, fiecare aspect menționat mai sus.

Până atunci, mult success!