Product Update easySales Iunie 2023

Trucuri pentru cea mai bună fotografie de produs

Cuprins: Trucuri pentru cea mai bună fotografie de produs
De ce este importantă fotografia de produs?
1. Folosește imagini de calitate cu rezoluție bună
2. Folosește un trepied
3. Alege fundalul neutru, de preferat alb
4. Nu folosi Blițul – caută lumina naturală, puternică
5. Editează imaginile
6. Pozează din mai multe unghiuri
7. Prezintă dimensiunile obiectului
8. Realizează video-uri în rotație
Listarea de poze cu redimensionare automată pe multiple marketplace-uri
Concluzii

Vrei să îți crești vânzările online, dar simți că ai epuizat toate trucurile din eCommerce …

Nu te descuraja! Te-ai gândit că poate fotografiile de produs nu oferă suficiente detalii de calitate?

Am întrebat 10 comercianți competitivi și 9 dintre aceștia au răspuns că refac majoritatea pozelor primite de la distribuitori, urmărind câteva recomandări. Unii colaborează cu un fotograf, alții au echipamentele necesare si invită fotograful să fotografieze produsele la sediu. Află ce echipamente au la dispoziție:

  • Smartphone sau cameră foto
  • Trepied
  • Fundal alb
  • Cameră specială cu lumină naturală
  • Panou reflectorizant tip Blendă
  • Lumini artificiale cel puțin din 3 unghiuri pt a nu lăsa umbră

Identifică unde ai nevoie de fotografii: pentru magazin online, blog, social media, marketplace-uri, sub ce formă și ce vrei să transmiți cu acestea.

Pentru 93% dintre cumpărători, fotografia de produs este esențială în decizia de achiziție, iar 34% din cazurile de retur se datorează diferenței dintre fotografiile prezentate și produsele fizice, reale.

Elemente de bază pentru fotografii bune:

  • Folosește imagini de calitate cu rezoluție bună
  • Folosește un trepied;
  • Folosește un fundal neutru, de preferat alb
  • Caută lumină puternică sau naturală;
  • Editeză imaginile
  • Pozează din mai multe unghiuri;
  • Prezintă dimensiunile reale ale obiectului

Urmărește sfaturi practice vizavi de ce anume urmăresc clienții tăi, efectiv la un produs.

De ce este importantă fotografia de produs?

Pentru că este singurul și cel mai eficient mijloc ce permite cumpărătorilor să obțină o imagine completă și exactă a produsului pe care vor să îl achiziționeze.

Spre deosebire de retail-ul clasic, în magazine fizice, unde cumpărătorii pot atinge, simți și vizualiza fiecare fațetă a unui produs, decizia de a cumpăra online se bazează pe un nivel considerabil redus de informație vizuală.

Imaginea corect indexată SEO este „văzută” și de motoarele de căutare – cu alte cuvinte, fotografiile de înaltă calitate, optimizate pentru motoarele de căutare, au șanse mult mai mari de a se clasa sus în căutările de imagini relevante care, la rândul lor, pot genera mai mult trafic către site-ul tău.

Redenumește imaginile pe care le vei încărca pe site sau marketplace și include cuvântul cheie pentru o bună indexare SEO: Rochie-neagră-catifea-spate-gol.jpg

Hai să trecem la sfaturile practice despre cum să ai cea mai eficientă fotografie de produs.

1. Folosește imagini de calitate cu rezoluție bună

Dacă site-ul este responsive, folosește imagini la rezoluție mare, clare, care te ajută să vezi cu ușurință toate detaliile unui produs. Atenție, însă, la dimensiunile specifice fiecărei platforme de eCommerce sau marketplace – spre exemplu, standardele eMag și standardele Amazon, nu sunt unul și același lucru, când este vorba despre număr, unghiuri și dimensiuni imagini.

Păstrează proporțiile fotografiei originale pentru a nu distorsiona imaginea. Folosește un șablon pentru redimensionare, în care să adaugi imaginea și să o decupezi/redimensionezi până se încadrează în acest șablon. De exemplu, dacă vrei să listezi produse pe olx, 5 MB este dimensiunea apreciată, maxim 8 poze.

Folosește modul “macro” al aparatului de fotografiat

  • Pentru a imortaliza planuri apropiate ale produsului pe care vrei să îl vinzi este important să folosești modul macro.
  • Atenție la claritatea imaginilor capturate de la distanță mică – evidențiază detaliile.

O mențiune specială merge către platformele care permit utilizatorilor să facă zoom pe imagini. Acolo, fotografiile tale de rezoluție mare chiar pot însemna diferențierea față de competitori.

Salvează imaginile în format jpg unde dimensiunea fișierelor este mai mică decât în cazul formatului png. O imagine de produs ideală este sub 100 kb, mai ales dacă există mai multe imagini.

2. Folosește un trepied

Trepiedul – probabil una dintre cele mai simple și mai eficiente investiții, în domeniul fotografiei de produs, ajută la capturarea imaginilor de aproape, fără să fie mișcate. Chiar și cea mai performantă cameră poate produce rezultate sub-standard, dacă nu are stabilitate, iar imaginea este mișcată. Un aparat obișnuit sau chiar smartphone-ul pe care îl ai în buzunar pot produce rezultate „wow”, ajutate de un trepied mic.

Cea mai mică mișcare poate afecta calitatea imaginii, un trepied te scutește de o bună parte a editării imaginilor.

3. Alege fundalul neutru, de preferat alb

Majoritatea site-urilor prezintă calupul de imagini de produs pe fundal alb – cu câteva excepții ce țin de fotografia de context, pe care o vom explica ceva mai jos. Spre deosebire de fundalurile colorate sau texturate, fundalul alb permite clienților să vadă produsul în mod clar, fără elemente ce le pot distrage atenția.

Iar acum ajungem la fotografia de context – dacă ai 8-10 imagini pe fundal alb, cu toate unghiurile unui produs, poți adăuga și 1-2 imagini de context, cu ipostaze de uz real și decoruri reale. Gândește-te la situații din viața reală, cu o încadrare naturală a produsului, pentru a-ți convinge clienții că este alegerea optimă, că dimensiunile pot fi mai ușor comparate și că nu apar surprize de aspect, după achiziție.

4. Nu folosi Blițul – caută lumina naturală, puternică

Pe cât posibil, evită becurile cu lumină galbenă – acestea pot afecta calitatea imaginilor. Mai exact, distorsionează ușor culorile efective ale produsului fotografiat. Alege să faci pozele de produs lângă o fereastră mare sau lângă o sursă de lumină naturală.

  • Pune o foaie de hârtie albă sau o sticlă mată în fața sursei de lumină.
  • Nu îndrepta sursa de lumină direct către obiect, ci folosește un perete sau un plafon alb pentru a o reflecta către obiect.
  • Creează sau cumpără un “lightbox” care îți va permite să luminezi uniform obiectul fotografiat
  • Blițul crează reflexe de lumină nedorite, așa că nu este recomandat.

Nu ai multă lumină naturală și ești nevoit să o suplimentezi? Investește într-un set de lumini. Accesibil și eficient, setul va satura cu lumină, chiar și cel mai puțin adecvat mediu pentru fotografii.

5. Editează imaginile

Poate că ai cea mai bună mână când este vorba de fotografiat, dar tot nu poți trece peste partea „amuzantă” a procesului de editare foto. Post-procesarea pentru unii comercianți înseamnă eliminarea fundalului. Și, aici, chiar dacă smartphone-urile au devenit tot mai utile, e bine să folosești un PC sau laptop. Orice îmbunătățire, cât de mică ar fi, tot se traduce printr-o imagine atractivă ce atrage mai multe achiziții.

Și, dacă te intimidează gândul prelucrării în Photoshop, gândește-te și la soluții ceva mai facile și mai rapide – poate nu la fel de ofertante în opțiuni – precum Canva.

6. Pozează din mai multe unghiuri

Nu vei reuși să convingi prea tare dacă produsul are doar o singură poză. Pune imagini din diverse perspective și unghiuri. Arată cele mai avantajoase perspective ale produsului.

În afară de calitatea imaginii, un alt sfat pentru fotografia de produs este prezentarea  în diferite unghiuri, oferind clienților o experiență cât mai aproape de vizualizarea de 360 de grade. De unde să începi? Ideal, din partea din față, din spate, laterale, sus și jos, astfel încât potențialii clienți să aibă o imagine exactă a ceea ce cumpără. La tabletă poți arată în plus, cât de subțire este sau la brățări fitness cum se așează pe mănă. La pantofi, talpa este importantă.

Sunt importante imaginile cu detalii și prim-planuri.

  • Dacă obiectul are anumite avantaje, include câteva imagini în care să le scoți în evidență: de exemplu anumite butoane ascunse de pornire lumini la adidași copiii.
  • Curăță de praf obiectul înainte de a-l fotografia, sau calcă articolul vestimentar.
  • Dacă nu ai un trepied, așază aparatul foto pe o suprafață plată și dură și folosește timerul.

7. Prezintă dimensiunile obiectului

  • Dacă dimensiunile obiectului pe care vrei să îl vinzi nu sunt clare, chiar dacă menționezi la descrieri , clienții nu citesc, poți plasa o riglă, sau mult mai profesional, editează dimensiunile direct pe imagine.
  • Verifică setarea pentru mărimea fișierului, să fie cel puțin mediu pentru a evidenția corect detaliile.
  • În mod ideal obiectul trebuie să ocupe aproximativ 80-90% din imagine.
  • Fotografiază obiectul și de aproape, pentru detalii.

8. Realizează video-uri în rotație

Corect, video-urile nu sunt poze, însă sunt un alt tip de prezentare în zona imagini. Pentru produsele cu potențial, se pot realiza clipuri de 5-10 secunde, în care produsul este prezentat în rotație sau static, pe fundal alb, așa incât să îi surprinzi toate caracteristicile.

Poți poziționa produsul pe diverse texturi pastel, în diferite momente ale zilei și poți încerca să realizezi singur, un astfel de material cu mijloace proprii. De asemenea videoclipurile de 30-60 de secunde ce vizează modelul “how-to-use”, sunt la mare căutare. Extrem de urmărite sunt video-urile despre comparații între diferite modele de telefoane, aspiratoare, smartwatch-uri, laptopuri, căști, etc

Listarea de poze cu redimensionare automată pe multiple marketplace-uri

Când vine vorba de marketplace-uri, acestea au standarde diferite vizavi de număr, dimensiune și caracteristici imagini.

Vrei și mai multă simplitate? Lasă soluția easySales să se ocupe, automat, de imaginile tale. Punem noi fundalul alb, automat și redimensionăm pozele în calupuri „bulk” pentru a le trimite în oferte pe multiple marketplace-uri. Totul, pentru ca tu să petreci cât mai puțin timp cu pozele și cât mai mult cu vânzările.

Ajutăm comercianții să găsească zeci de mii de clienți noi conectându-i la marketplace-uri de top.

Detalii despre funcția de redimensionare imagini și poze Fundal alb.

Concluzii

Nu trebuie să te pricepi la fotografie, dar trebuie să știi ce detalii, să urmărești dacă te decizi să externalizezi acest serviciu, sau dacă vrei să te ocupi personal.

Pentru 93% dintre cumpărători, fotografia de produs este esențială în decizia de achiziție, iar 34% din retururi se datorează diferenței dintre produsul fizic și cel din fotografie.

Imaginea corect indexată SEO este „văzută” și de motoarele de căutare – cu alte cuvinte, fotografiile de înaltă calitate, optimizate pentru motoarele de căutare, au șanse mult mai mari de a se clasa sus în căutările de imagini relevante care, la rândul lor, pot genera mai mult trafic către site-ul tău.

Sper să aplici sfaturile din acest articol și să atragi cât mai mulți clienți. Urmărește în continuarea recomandările și articolele inspiraționale oferite de echipa easySales.

Încearcă gratuit easySales

Folosește-ți timpul în cel mai productiv mod posibil!

Work Smart, Not Hard!