Product Update easySales Iunie 2023

Optimizarea paginilor de produs si live shopping-ul

Acest articol abordeaza modalitatile eficiente de crestere a ratei de conversie pentru magazinul tau online. Ne vom concentra aici pe una dintre cele mai importante interactiuni – cea dintre client si pagina ta de produs. Aflata catre finalul procesului de cumparare, aceasta interactiune trebuie sa ii ofere clientului cat mai multe informatii despre produsul tau si despre procesul de cumparare in sine.

Am identificat 5 elemente care imbunatatesc rezultatele unui magazin online. In acelasi timp, incurajati de rezultatele oferite de sesiunile de live shopping, am identificat elementele comune dintre aceasta experienta de cumparare si o pagina de produs cu rezultate extraordinare.

Pentru cei care au interactionat mai putin cu aceasta modalitate de cumparare, live shopping-ul este experienta de eCommerce in care produsele sunt prezentate prin video live, existand optiuni de cumparare sau adaugare in cos integrate direct in fereastra video.

Imagini clare si video de produs

Daca ar fi sa ne oprim la o singura recomandare, aceasta ar fi cu siguranta sa folosesti poze cat mai clare si concludente pe paginile de produs. Insotite si de scurte secvente video ce prezinta produsul tau, acestea ii vor ajuta pe cumparatori sa treaca la pasul urmator – adaugarea produsului in cos. 

Imaginile foto si video iti dau posibilitatea sa iti prezinti produsele in mai multe ipostaze, ajutand astfel cumparatorii sa capete o experienta fizica. Utilizand produsul principal impreuna cu alte produse (aflate sau nu in magazinul tau online), acestea au si capacitatea de a-i inspira pe cumparatori sa descopere moduri noi de utilizare a produsului. Sporind astfel rata de conversie a platformei. Imaginile foto si video clare au o influenta benefica nu doar asupra ratei de conversie, dar si asupra unui alt segment extrem de important in eCommerce: rata de retur.

Conform unui studiu realizat de platforma SalesCycle, peste 64% dintre cumparatorii online chestionati au returnat cel putin o data un produs pentru ca aceasta nu corespundea in totalitate descrierii de pe site. Vizualurile de calitate si autentice ajuta la reducerea semnificativa a ratei de abandon a cosului si a retururilor.

Testimonialele si influenta lor in procesul de cumparare online

Se spune că Amazon a avut ca obiectiv sa vandă 1.300 carti pentru a genera prima recenzie pentru Harry Potter and the Deathly Hallows. 97% dintre cumparatori citesc review-uri inainte de a face o achizitie.
Fie ca incercam sa rezervam o camera la hotel, sa urmam un curs online sau sa cumparam o bluza, suntem intotdeauna curiosi sa vedem ce parere au si alti cumparatori despre produsul sau serviciul respectiv.
Ai varianta de a genera recenzii colectându-le direct de la clientii tai sau de la third partys, firme specializate care vand sau sindicalizeaza recenzii.
Dacă furnizorul tau sindicalizeaza recenziile de o maniera prietenoasa SEO (ceea ce inseamna ca sunt accesibile si disponibile pentru indexare pentru motoarele de cautare) și pe alte website-uri acest lucru va cauza probleme legate de continutul duplicat, iar eficienta SEO a recenziilor va fi diminuata.

Cand implementezi recenzii, prima data trebuie sa te decizi asupra tipului de continut ce ar aparea în SERP (Search Engine Results Page) pentru cautarile legate de „recenzii”: vrei sa clasezi URL-uri ale paginilor PDP (Product Detail Page) sau URL-uri ale recenziilor produselor care sunt construite special pentru a viza cautari precum „recenzie + nume produs? Pentru a verifica daca recenziile genereaza continut duplicat, copiaza doua propozitii, pe rand, de pe recenzii diferite si efectueaza o cautare ”site:” pe Google.

In timp ce ne asteptam ca un brand sa isi prezinte ofertele intr-o nota subiectiva, suntem mai bine convinsi de autenticitatea si impartialitatea celor ce au cumparat in trecut (intr-o anumita masura, bineinteles). Mai mult decat atat, testimonialele reprezinta o confirmare sociala a deciziei pe care dorim sa o luam – in ciuda faptului ca majoritatea deciziilor sunt luate emotional, acestea au nevoie si de o confirmare bazata pe logica. Iar testimonialele reprezinta una dintre cele mai puternice confirmari externe pe baza carora sa iei o decizie pe care o sustin si alti membri ai societatii.

FAQ – Raspunde intrebarilor frecvente

Pe parcursul procesului de cumparare online, peste 80% dintre potentialii clienti au cel putin o intrebare pentru care trebuie sa gaseasca raspuns. In caz contrar, acestia vor suspenda sau chiar abandona complet procesul de cumparare.

Din pacate este aproape imposibil sa poti raspunde individual fiecaruia dintre potentialli tai clienti. Din fericire, o poti face relativ usor prin integrarea in pagina de produs a unei sectiuni care sa contina raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari, de exemplu în ultima parte a descrierilor de produse, așa încât consumatorul să vadă interesul pentru produs și să poți scurta durata procesului de achiziție.

Integrand aceste raspunsuri in paginile de produs te asiguri ca acestea sunt usor de accesat (clientii nu trebuie sa paraseasca pagina de produs in cazul in care au o intrebare fix inainte de a adauga produsul in cos) si in acelasi timp sunt extrem de relevante in contextul dat.

Call to Action 

Sunt momente in care trebuie sa depui efort pentru a imbunatati lucrurile si momente in care efortul trebuie concentrat pentru a nu te sabota. Cand vorbim despre Call to Action, aceasta intra in a doua categorie – pentru un client putine lucruri pot fi mai frustrante decat sa ajunga pe pagina unui produs pe care isi doreste sa il cumpere si sa nu poata face acest lucru cu usurinta.

Un CTA eficient nu trebuie doar sa fie extrem de vizibil, dar in acelasi timp sa fie si foarte evident. Include in butonul de cumparare actiunea pe care clientul o va indeplini prin apasarea lui (adauga in cos, cumpara, plata in rate, vezi masuri, etc) astfel incat sa fie cat mai usor pentru acesta nu numai sa vada respectivul buton, dar sa si inteleaga ce actiune este inlesnita prin apasarea respectivului buton.

Focus pe audienta care citeste textele de pe pagina de produs

Ceea ce spui este extrem de important. La fel si modul in care o spui. Dincolo de optimizari, SEO, SEM si rate de conversie, vorbim despre o afacere construita de oameni pentru oameni. De aceea, a 5 a recomandare din acesta scurta lista se refera fix la asta: textele pe care le folositi pe pagina de produs vor fi citite in final de catre oameni, deci trebuie sa sune cat mai uman cu putinta.

Dincolo de produse, cumparam branduri si companii pe care ne consideram, intr-un fel sau altul, apropiati. Un factor extrem de important in decizia de cumparare (si de sustinere al unei companii) de catre cumparatori este si autenticitatea de care dai dovada: pentru 90% dintre potentialii clienti este important daca un brand denota sau nu autenticitate.

In consecinta, content-ul uman ii va ajuta pe clienti sa se simta conectati cu brandul tau, transferand aceasta incredere si catre produsele tale. O pagina scrisa exclusiv pentru indexare va rupe aceasta legatura – da, clientii pot descoperi pagina pe Google, dar odata ajunsi acolo se vor simti complet deconectati.

Cum mentionam la inceputul acestui articol, acestea sunt 5 elemente importante care pot ajuta la imbunatatirea ratei de conversie a unei pagini de produs.

Aceasta analiza a unei pagini de produs ne-a permis sa analizam si unele dintre motivele pentru care live shopping ul este extrem de eficient, aducand o rata de conversie medie de aproape 10%.

Live shopping-ul si pagina de produs

Live shopping-ul se afla la intersectia dintre divertisment si cumparaturi online. Potentialii clienti te urmaresc online in timp real, avand acces la prezentari de produs similare cu cele din magazin. Este un canal ce permite comunicarea bidirectionala, urmaritorii putand pune intrebari despre produsele tale chiar in timp ce acestea sunt prezentate.

Dincolo de produse, cumparam branduri si companii pe care ne consideram, intr-un fel sau altul, apropiate. Un factor extrem de important in decizia de cumparare (si de sustinere al unei companii) de catre cumparatori este si autenticitatea de care dai dovada: pentru 90% dintre potentialii clienti este important daca un brand denota sau nu autenticitate.

Concluzie

In consecinta, content-ul uman prin intermediul live shoping-ului ii va ajuta pe clienti sa se simta conectati cu brandul tau, transferand aceasta incredere si catre produsele tale.

Aceasta analiza a unei pagini de produs ne-a permis sa analizam si unele dintre motivele pentru care live shopping-ul este extrem de eficient, aducand o rata de conversie medie de aproape 10%.

Streams.live este una dintre principalele platforme internationale de live stream shopping, proces ce le permite consumatorilor sa cumpere produse si servicii, in timp ce urmaresc un video live. Scopul este acela de a oferi o experienta de cumparare radical îmbunatatita, aducand elementul de interactivitate in procesul de cumparare online si totodata o rata de conversie mai mare pentru cumparaturile pe internet. Solutia de live shopping Streams.live este dezvoltata de Oveit, companie americana cu origini romanesti.

Puteți urmări exemple de sesiuni de live shopping desfășurate prin intermediul platformei Streams.live aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *