Product Update easySales Iunie 2023

Când și cum îți scalezi business-ul online?

Scalarea afacerii tale online sună bine – chiar și termenul în sine atrage. Când ajungi să îți pui problema scalării înseamnă că, deja, ai un model funcțional, pe care vrei să îl duci la nivelul următor. Dar ce înseamnă, de fapt, scalarea? Simplu spus, creșterea veniturilor, fără o creștere proporțională a costurilor.

Costurile pot fi reduse la două categorii mari: costul financiar sau costul timpului alocat. Pentru a-ți scala afacerea online cu succes, va trebui, în cele din urmă, să investești, dar obiectivul este să obții un randament mai mare, pentru costul inițial.

Așa că, înainte de a porni, efectiv, investițiile, pune-ți întrebările preliminare, ca să pornești cu dreptul. Fă un pas în spate și analizează.

Revizuiește obiectivele tale

Calculează scopul final. Cum arată creșterea propriu-zisă, pentru tine și afacerea ta? Vrei să vinzi mai multe produse dintr-o anumită categorie, nișat? Vrei să diversifici categoriile de produse? Vrei să îți dublezi rata de conversie? Dorești clienți noi, sau fidelizarea bazei actuale? Indiferent de răspunsuri, stabilește o cronologie, definește-ți obiectivele și pe baza lor, trasează-ți următorii pași.  Apoi, evaluează permanent progresul și ajustează, fără teamă, fiecare pas în parte. Dinamica este continuă.

 Afacerea ta este sănătoasă? Fii pragmatic. Dacă răspunsul este „nu”, scalarea nu este următorul pas. Dacă lucrurile nu sunt corect așezate, iar fundația nu este, încă, suficient de solidă, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să scalezi. Optimizează modelul și perfecționează fluxurile, înainte de a reveni la ideea de scalare a afacerii.

Îți conduci afacerea, sau ești un angajat al afacerii tale?

Dacă vrei să îți extinzi scopul, amploarea și anvergura afacerii online, nu poți fi tu cel care face comenzi, gestionează stocuri, optimizează site-uri, scrie conținut pentru Social Media și ține relația cu influencerii. Ca proprietar de afacere online, trebuie să faci un pas lateral și să privești lucrurile în ansamblu, altfel decît copleșit de mici și multiple sarcini.

Cine plătește pentru scalare?

Evaluează-ți opțiunile de finanțare și atragere de fonduri, ca să știi care este dimensiunea capitalului cu care poți lucra. Poate trebuie să contractezi un împrumut? Te califici? Suma pe care o ai determină, direct, nivelul scalării și din fericire, afacerea ta se derulează online, unde totul este măsurabil și mai ușor cuantificabil. Este și momentul să îți analizezi resursele. De exemplu, în loc să angajajezi oameni pentru diverse nevoi, poți contracta ariile respective către profesioniștii independenți.

Acum, că ți-ai pus întrebările corecte și ești gata, profesioniștii easySales îți dau sfaturile esențiale pentru scalare.

Monitorizează fiecare indicator de conversie

Cunoaște-ți cifrele. Doar cu precizia măsurării indicatorilor poți ști unde ești și cum vei evolua. Vedetele raportării sunt Cost per lead (CPL) și Cost per vânzare (CPS). Trebuie să știi cât costă generarea fiecărui lead, de la mail-uri, la apelurile telefonice. Iar matematica măsurării continuă simplu: dacă CPS plus costul mărfurilor vândute este mai mic decât prețul de vânzare, ai un business profitabil. Dar abia aici începe analiza reală: cum și când reduci nivelurile CPL și CPS, ca să fii cel puțin la fel de eficient?

Automatizează activitatea

 Următoarele situații îți sună cunoscute?

  • Folosești multiple soluții de software ce nu sunt conectate?
  • 8 ore pe zi nu sunt suficiente pentru rezolvarea aspectelor operaționale?
  • Întâmpini erori umane la actualizarea de date și sincronizarea stocului?
  • Ai lipsă de personal cu know-how în vânzarea multichannel?

Toți comercianții își doresc timp economisit, rezultate performante, resurse mai puține,  scalare internațională, dar mai ales eficiență.

Astăzi tehnologia oferă soluții mult mai eficiente de a ajunge la clienți și de a gestiona activitatea pe multiple canale. Platforma easySales este, pe scurt, un panou de comandă, care te conectează cu toate marketplace-urile. Ai acces la o tehnologie sofisticată, construită pentru a fi accesibilă fără cunoștințe IT, de către orice utilizator.

Prima soluție oferită de easySales: integrarea într-o singură platformă a  sistemelor și platformelor pe care tu le utilizezi zi de zi și care deservesc ecosistemul eCommerce: marketplace-uri, firme de curierat, softuri de facturare, servicii sms și e-mail, platforma ta de eCommerce, comparatoare de prețuri,

A doua soluție: automatizarea acțiunilor din mediul digital, pentru a economisi timp și resurse, dar și pentru că astfel, ai acces la toate serviciile necesare pentru o activitate eficientă, într-un singur loc.

Sfatul despre automatizare este valabil pentru orice tip de afacere. De exemplu, automatizarea e-mail-ului necesită testare extinsă și optimizare constantă. Cu toate acestea, odată ce eforturile sunt ajustate, automatizarea e-mail-urilor îți generează un sistem care promovează, crește și convertește vânzările 24/7 – chiar și în timp ce dormiți. Notificări automate prin sms și e-mail, îți pot oferi chiar specialiștii noștri easySales. Iată beneficiile easySales:

Depășește granițele țării

Mulți antreprenori își concentrează eforturile doar pe o regiune geografică, din simplitate sau obișnuință. Vânzările internaționale sunt, însă, mult mai ușoare decât ai crede, mai ales când te bazezi pe o platformă de eCommerce scalabilă cu istoric demonstrat și stabilitate testată. Exact cum este easySales. Platforma nu doar că acceptă magazinele de comerț electronic din alte țări, la listarea produselor pe piața românească, dar permite chiar și magazinului tău online să listeze produse în marketplace-uri importante din regiune și nu numai. Cu tot cu traduceri și conversii automate. Iar astfel, odată cu noi piețe se deschid și noi oportunități de scalare. Poți livra la nivel internațional, prin integrări cu furnizori internaționali, fără să îți părăsești biroul.

Crește-ți zona de conținut

Când scrii pe blogul magazinului tău online pentru prima dată, este posibil să fii „one-man-show”. Să faci comenzi, livrări, facturi și traduceri, în același timp. Și este și normal, la început, când lucrezi pentru a-ți consolida afacerea sau reputația, în nișa sau industria ta. Dar, pe măsură ce timpul trece, este la fel de normal să ai ambiții mai mari la nivel de conținut, pe care nu le poți atinge, pentru că pur și simplu nu aveți timp. Este momentul ideal pentru externalizare și a apela la specialiști. Mai eficient decât a angaja resurse pe care nu știi cum și dacă le vei ține ocupate este să găsești un freelancer sau o agenție bună, cu un om potrivit, care să îți creeze conținut pe blog, site și, de ce nu, Social Media, pe termen lung. Câștigi consistență, stabilitate și know-how de la cei care fac asta cel mai bine.

Fă upgrade la hosting

Vești bune! Afacerea ta crește rapid. Vesti proaste! Planul tău de hosting nu mai poate gestiona traficul tău și nici nu îți mai garantează controlul de care ai nevoie, pentru a continua dezvoltarea. Pe cât de accesibile păreau serviciile de hosting la startul afacerii, pe atât de inadecvate îți par, acum.  Dacă nu te simțiți gata să investești în găzduire dedicată, dar vrei mai mult control, poți lua în calcul găzduirea VPS (server privat virtual). Mai mult, poate că este momentul să analizezi configurarea unui CDN (rețea de livrare a conținutului).

Caută expunerea media

Pentru a-ți extinde afacerea online, va trebui să explorezi noi piețe și să ajungi la noi persoane. Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți face acest lucru, dar și cea care necesită cea mai mare atenție, este comunicarea cu presa. Dar cu atenție, pentru că reputația ta chiar intră sub obiectiv. Comunică eficient, clar, când este cu adevărat un pas valoros. Respectă interlocutorul și oferă informații valoroase – nu uita că jurnalistul cu care comunici este mediul prin care mesajul tău ajunge la publicul larg. Alege cu atenție momentele importante de comunicare și nu te angrena în jocul în care fiecare nou produs, partener sau eveniment devine un anunț pentru presă. De exemplu poți anunța că ai finanțat o campanie pentru oamenii defavirizați și o parte din prețul produselor vândute, merge direct la un ONG. Acest aspect atrage mai mulți clienți.

Indentifică blocajele

Evoluția depinde, evident, de starea actuală a companiei tale. Poate că deja ai o echipă puternică de profesioniști. Cu toate acestea, o problemă cu care te-ai putea confrunta, cu atâtea părți mobile, este dificultatea cu care poți identifica ineficiențele din sistem. Ritmul în care afacerea ta poate funcționa este dictat de cea mai lentă rotiță din mecanism.  Poți lucra la identificarea blocajelor, utilizând software-uri de gestionare a proiectelor, precum Trello.

În concluzie, cheia scalării stă în muncă organizată, după un plan, o organigramă, proceduri de lucru, previzibilitate, calcule și procese foarte bine puse la punct. Cheia stă în a obține tot ce e mai bun din resursele proprii, dar și în abilitatea de a coopta, în proiect, resurse eficiente furnizate de terți și colaboratori. Un sprijin consistent în extindere, automatizare, eficiență și deschidere a accesului către noi nișe și piețe vine chiar de la profesioniștii care dezvoltă permanent platforma easySales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *