Product Update easySales Iunie 2023

Live Shopping – Viitorul comerțului electronic e deja aici

Live shoping este o nouă generație de tele-shoping. Află din aces articol de ce să investești în Live shoping și cum funcționează live shopingul.

Sesiunile de shoping cu care suntem obișnuiți sunt din mall-uri, centrele comerciale sau galerii, urmând labirintul intrărilor și ieșirilor din magazine, până când alegem produsele necesare. Apoi, am început să cumpărăm din confortul casei noastre, în timp ce butonăm site-urile web pe calculator, sau telefonul mobil. Au urmat cumpărături direct din postările de pe rețelele sociale, prin intermediul smartphone-urile noastre. Iar ce vedem acum este un nou salt în evoluția cumpărăturilor – shopping-ul live.

De unde a apărut live shoping-ul?

Sesiunile de live shopping s-au născut în China, cu aproape șapte ani în urmă și s-au dezvoltat într-un canal de vânzări inovator, eficient, cu o penetrare estimată la 10% din întregul volum al comerțului electronic chinez. Cele mai bune platforme de live shoping sunt:

  • Instagram
  • Facebook
  • Amazon Live
  • Taobao
  • ShopShops
  • Twitch
  • NTWRK

De ce să investești în live shopping?

E o rețetă cu influenceri credibili, fani și followers, branduri deschise la nou și carduri gata de a fi folosite, live.

Live shopping-ul este de succes pentru că s-a reușit conectarea cu succes a socializării, divertismentului și cumpărăturilor, printr-o interacțiune cu gazdele preferate ale consumatorilor.

Cum funcționează live shoping-ul?

Vorbim de un mix eficient de eCommerce și video live, ce naște o experiență de cumpărături unică. Cuvântul-cheie este „interactiv”: conținut care poate fi cumpărat online, pe loc, chiar în momentul prezentării. În loc să începi să citești descrierile produselor și să cauți pe internet diferite recenzii, mai mult sau mai puțin credibile,  pur și simplu asiști la o transmisie video live și poți avea conversații în timp real despre produsele pe care le vezi, înainte de a cumpăra, direct din transmisie.

Pandemia, clar trebuie să admitem, a jucat un rol semnificativ în renașterea acestei metode de cumpărături. Pentru orașele și țările sub restricții, cumpărăturile live au fost și sunt experiența care seamănă cel mai mult cu tradiționalele cumpărături în persoană.

Cumpărătorii pot urmări influencerii sau modelele testând sau probând produse în timp real și pot comenta, permițând mărcii să primească feedback instantaneu. Cel mai des, elementul uman – același influencer sau model – aduce un pic de glam și dă un nivel de asistență greu de egalat, în experiența de live shopping.

Cum organizez un eveniment de cumpărături live?

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să organizați primul eveniment de cumpărături live:

  • Adresează-te unei singure audiențe
  • Crează lista de urmăritori loiali
  • Crează conținut interesant
  • Comercializează-ți sesiunea de stream live
  • Alege platforma potrivită

Entertainment + live = vânzări

Două lucruri esențiale au loc, într-o sesiune de live shopping:

Accelerarea conversiilor. Sesiunile de live shopping sunt antrenante și captivante, ținând spectatorii online, implicați, cât mai mult timp. De asemenea, acestea scurtează la maxim călătoriile de decizie ale clienților, de la conștientizare până la achiziție. Tactici limitate în timp, cum ar fi cupoanele unice, pot fi folosite pentru a genera un sentiment de urgență. Companiile raportează rate de conversie care se apropie de 30% per sesiune de live shopping — de până la zece ori mai mari decât în ​​comerțul electronic convențional.

Plusul de atractivitate. Făcut bine, comerțul live crește atractivitatea și caracterul distinctiv al mărcii și atrage trafic web stabil, suplimentar. Fiecare sesiune poate consolida poziționarea în mărcii în rândul clienților existenți și poate atrage alții noi, în special tinerii pasionați de formate și experiențe inovatoare de cumpărături. Unele companii văd că ponderea lor de audiență mai tânără crește cu până la 20%, după sesiuni susținute de live shopping.

Sesiunile de live shoping pe smartphone primează

Tot mai mulți cumpărători – și noi, și tu suntem incluși aici – apelează la smartphone-uri pentru orice, de la cumpărături, plata facturilor și fotografierea, până la operațiunile bancare – nu este nicio mirare că sesiunile de live shopping sunt o tendință pe care trebuie să o urmărești.

Acest nou mod de a face cumpărături online se concentrează în principal pe dispozitivele mobile, pretându-se perfect comportamentelor actuale ale consumatorilor tot mai atrași de influencers și Social Media. Demn de notat – mai mult de jumătate din toate cumpărăturile de pe internet au loc printr-un dispozitiv mobil.

Povestea vinde

Videoclipurile live permit mărcilor să spună povești care prezintă produsele lor și, după cum știm, povestea vinde – creând gradul de conștientizare, implicare și vânzări. Această recentă tendință în comerțul electronic combină rețelele sociale, popularitatea videoclipurilor și progresele tehnologice pentru a oferi o soluție oportună pentru consumatorii care au fost blocați acasă și așteaptă cu nerăbdare conexiunea umană.

Indiferent dacă oamenii se alătură evenimentelor de shopping live pentru divertisment, pur și simplu pentru a petrece timpul sau pentru a se bucura de o experiență de cumpărături ceva mai interactivă, climatul actual a accelerat atractivitatea acestor sesiuni live pentru cumpărătorii online și cât se poate de reali.

Trei moduri prin care poți crește vânzările

Sesiunile de live shopping sunt – normal – dimensionate și ele conform gradului de maturitate a unei afaceri online. Companiile tind să activeze în trei categorii majore.

Baza, sau testarea apelor

Vorbim despre firme cu stream-uri live rare, concentrate pe unul, până la cinci produse. Baza este tehnologia deja existentă a unui canal de social media, cum ar fi TikTok, Instagram sau Facebook, sau marketplace, precum Amazon Live. Ghiduri de brand ajung la un influencer sau opinion leader, care iși generează conținutul, pe baza lor. Este urmărită performanța streamurilor live, cu KPIs aplicați pentru numărul de vizionări, ratele de conversie și cele mai vândute produse.

Nivelul mediu, când comerțul live devine un pilon  

Afacerea deja experimentează cu un program regulat de evenimente live cu diferite produse, formate și public țintă. Zona de live streaming este integrată în propriul site, pentru a „deține” clientul. Este urmărită performanța fluxului live folosind analize predictive în timp real, pentru a obține informații despre public, conținut, produse, formate, gazde și calendar. Apare deja o echipă internă dedicată, sau personalul agenției, pentru a planifica și dezvolta conținut pentru stream-uri live, inclusiv povești, scenarii și gazde sau influenceri. O echipă cu normă întreagă este responsabilă de gestionarea canalului de comerț live, iar campaniile automate de performance marketing sunt setate pentru a genera trafic țintă către fluxurile live.

Avansat, când proiectul devine o afacere bazată pe date

Business-ul deja transmite fluxuri live frecvente pe mai multe canale, folosind diferite formate care vizează diferite segmente de public și categorii de produse. Folosești informațiile derivate din analiză și învățarea automată, pentru a dezvolta solicitări automate în timp real pentru optimizarea fluxurilor live, pe măsură ce acestea se difuzează. Integrezi inovații tehnologice, cum ar fi realitatea augmentată și virtuală, în fluxurile live, pentru a le face mai captivante pentru spectatori. Ai un întreg departament de comerț live, cu o rețea largă de influenceri și formatori de opinie care au demonstrat că pot rula stream-uri live și pe cont propriu, cu rezultate.

Live shopping-ul a devenit o miză clară pentru companiile de succes din China și restul Asiei și se răspândește rapid în Europa și Statele Unite. Unii pionieri din domeniu au obținut deja o acoperire și un impact extraordinar.

Alții, care doresc să le urmeze exemplul, vor trebui să se miște rapid, pentru a-și proiecta propriile experimente și a profita la maximum de acest nou canal dinamic. Iar noi suntem aici, mereu online, pentru orice sfaturi și proiecte.

Beneficiază de îndrumare în vânzarea pe marketplace-uri cu ajutorul easySales.

Încearcă gratuit easySales

Folosește-ți timpul în cel mai productiv mod posibil!
Work Smart, Not Hard!