Product Update easySales Iunie 2023

Ce este social media marketing (SMM) și cum funcționează?

Ce înseamnă pentru tine o promovare bună a afacerii pe canalele de social media?

Pentru un specialist poate însemna să aibă rezultate mai bune în conversie și să fie creativ, ținând cont de resursele pe care le are. Pentru un antreprenor poate însemna ca marketingul să fie bine planificat, delegat, măsurat și îmbunătățit continuu, pentru a avea rezultate eficiente.

Potrivit unui studiu realizat de Sprout Social, 55% dintre consumatorii intervievați consideră Social Media unul dintre factorii care contribuie la fracturarea societății. În același timp, 91% dintre ei cred că Social Media poate conecta oamenii, iar 78% doresc ca brandurile să folosească Social Media pentru a-i aduce împreună.

Legătura dintre Social Media și eCommerce a evoluat extraordinar și a schimbat percepția cu privire la strategiile de marketing și vânzări. Social Media are capacitatea de a umaniza un brand și de a-l conecta direct și rapid cu consumatorii lui, atuuri esențiale în eCommerce.

În ce constă social media marketing?

Social media marketing constă în utilizarea rețelelor sociale pentru a promova un produs, serviciu sau un brand. Aceasta implică crearea și postarea conținutului pe platforme, precum și interacțiunea cu clienții pentru a construi relații și a stimula vânzările.

Social media marketing poate fi o modalitate eficientă pentru compania ta pentru a-ți atinge publicul țintă, într-o perioadă în care tot mai mulți oameni își petrec timpul pe rețele sociale. De asemenea, poate fi o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor pentru publicitate, poți ajunge la un public larg cu un buget relativ mic. Dacă vrei să descoperi cum să faci o segmentare bună a clienților iată aici un alt articol.

Care sunt cele mai bune strategii de aplicat în SMM?

Strategiile pe care le poți implementa în social media sunt numeroase și diferă, bineînțeles, de canalul pe care îl alegi, dar cele mai comune includ:

  • crearea de postări despre serviciile și produsele tale
  • conținut vizual tip imagini și videoclipuri
  • oferirea de sfaturi utile pentru clienții tăi în cadrul unor articole
  • publicitatea plătită care îți permite să targhetezi audiențele dorite, prezente pe aceste canale.

Prezența brandului tău pe principalele platforme cum sunt Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube și, mai nou, TikTok este esențială în ziua de astăzi. Îți oferă oportunitatea să ajungi la un public global și să crești gradul de vizibilitate pentru brandul tău. Este important de reținut că diferitele platforme pot funcționa mai bine pentru tine, în funcție de publicul țintă și de tipul de produse sau servicii pe care le oferi. Poți experimenta cu câteva dintre ele pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru afacerea ta.

Facebook: cu peste 2,7 miliarde de utilizatori activi lunar, Facebook este una dintre cele mai mari platforme de social media și este un locul perfect pentru a te conecta cu potențialii clienți.

Instagram: platformă bazată pe vizual este populară în rândul publicului mai tânăr. Nu poți da greș cu postări atractive din punct de vedere vizual, story-uri și reel-uri interesante.

Pinterest: această platformă este potrivită pentru a împărtăși coduri de produs care să fie descoperite de potențialii clienți. Deși este mai puțin folosită la noi în țară, nu trebuie ignorată.

TikTok: Această platformă a explodat în popularitate în ultimul an și este locul potrivit pentru a crea videoclipuri scurte și creative, cu produsele tale, și pentru a interacționa cu publicul.

De asemenea, platformele social media îți permit să urmărești și să măsori eficacitatea campaniilor. Majoritatea beneficiază de instrumente de analiză încorporate care îți permit să urmărești acoperirea, implicarea și conversiile campaniilor tale. Astfel, îți poți optimiza campaniile, te poți concentra pe ce funcționează și te ajută să crești rentabilitatea investiției (ROI) și a eforturilor de marketing.

Însă, cel mai important avantaj constă interacțiunea directă cu followerii tăi. Postările realizate în mod regulat și interacțiunile cu ei îți oferă posibilitatea să creezi o comunitate fidelă brandului tău, care ulterior poate chiar recomanda produsele tale.

Cele mai utilizate tactici de promovare în social media

În general, marketingul pe rețelele sociale ajută companiile să ajungă la un public larg și stimulează vânzările. Dar, pentru a-ți promova eficient produsele și pentru a-ți crea o comunitate fidelă, trebuie să valorifici caracteristicile unice ale diferitelor platforme de social media și să alegi cele mai potrivite tactici. Iată câteva dintre cele mai des folosite tactici în social media pe care le poți implementa:

  • Promovezi produse sau servicii prin postări sau anunțuri sponsorizate
  • Comunici oferte dedicate celor care îți urmăresc brandul pe conturile de social media
  • Organizezi concursuri și oferi cadouri pentru a crește nivelul de implicare al acestora
  • Utilizezi Influencer marketing pentru a ajunge la un public mai larg
  • Oferi feedback în timp util, clienților tăi

Principalele avantaje în utilizarea marketingului pe rețelele sociale pentru afacerea ta

Costul – Marketingul pe rețelele sociale este, în general, mai rentabil decât metodele tradiționale de marketing, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru întreprinderile mici și startup-uri.

Publicitate direcționată – Social media îți permite să vizezi anumite categorii demografice și interese, facilitând accesul la clientul ideal pentru tine.

Crește vizibilitatea brandului tău – Postările constante și interacțiunea cu followerii sunt esențiale pentru a realiza acest lucru.

Customer care – Interacțiunea directă și în timp real ajută la construirea încrederii și la îmbunătățirea relațiilor cu clienții tăi.

Creșterea conversiilor – Social media poate genera trafic pentru website-ul tău și poate crește vânzările prin furnizarea de link-uri către produsele și serviciile tale.

Rezultate măsurabile – Poți urmări și măsura ușor performanța campaniilor tale din social media, lucru care îți permite să optimizezi strategia în timp util.

Content – poți începe cu un abonament de Canva așa încât să ai postări de calitate ți apoi poți continua cu video-uri de la invideo.com dacă vrei content video.

Sfaturi pentru a crește engagementul pe rețelele de social media

Vrei mai multe mențiuni din partea clienților pe rețelele sociale? Recomandă-le să pună poze cu produsele cumpărate de la tine și să dea tag paginii afacerii tale. În schimb, repostează/dă share la mesajele lor pe pagină. Toată lumea vrea să se simtă importantă, iar această tactică le oferă ocazia clienților tăi să fie vedetele paginii tale.

Spune-le povestea afacerii tale și creează emoție pentru ca oamenii să empatizeze cu brandul tău.

Când faci reclame de Facebook:

  • Dacă folosești o imagine pe dimensiune potrivită pentru story, adaugă un text peste ea și un mesaj de call-to-action, așa încât oamenii să înțeleagă ce vrei să comunici.
  • Dacă nu ai o imagine adaptată pentru story adică la dimensiunea potrivită folosește spațiul pentru ca textul să se vadă pe fundal, nu-l lăsa cum ți-l setează automat Facebook ads.
  • dacă ai o pagină în care ești administrator într-un grup de Facebook, acum poți seta ca toți urmăritorii noi ai paginii să primească automat invitație de a se alătura grupului. Trebuie doar să intri în grup cu pagina și să selectezi opțiunea de “Invite”, unde vei găsi această funcționalitate.

Social media a redefinit, practic, felul în care sellerii își vând produsele în online. În momentul de față ai acces mult mai ușor la afinitățile și dorințele clientului. Nu mai vorbim despre o simplă prezentare a produsului, vorbim de interacțiune și comunicare. Strategia orientată pe nevoile clientului sunt câștigătoare, iar social media facilitează implementarea ei.