Product Update easySales Iunie 2023

Segmentarea clienților: ce este și cum îți poate ajuta afacerea?

Pentru a rămâne relevante pe o piață tot mai aglomerată, companiile dezvoltă și implementează strategii de marketing concentrate pe client. Acestea au un impact asupra experienței de shopping al clientului. Pentru ca aceste campanii să fie eficiente, cunoașterea publicului, a preferințelor și comportamentului acestuia este foarte importantă. Un rol important în acest proces de cunoaștere îl are segmentarea clienților.

Baza de date este cea care te ajută să maximizezi vânzările, prin stabilirea relațiilor solide cu clienții tăi. Este mijlocul prin care poți construi o relație pe termen lung între produsul tău și consumatorii tăi.

Segmentarea clienților înseamnă împărțirea publicul tău în categorii mai mici, care au caracteristici similare. Practic, aceasta reprezintă organizarea bazei de date pe anumite criterii.

Criteriie de baza pentru o segmentare corectă:

Criteriile în funcție de care se realizează segmentarea clienților pot diferi de la o companie la alta, dar cele mai importante sunt:

  • Geografic: țară/ oraș, urban/ rural
  • Demografic: vârstă, religie, sex, venit, tip socio-economic, educație, mărime/ statut familie
  • Psihografic: stil de viață, interese, hobby-uri, opinii
  • Comportamental: sensibilitatea la preț, stilul de cumpărare, rata de utilizare
  • Mass-media: social media, televiziunea, presa scrisă, preferințele motorului de căutare.

Este destul de greu să răspunzi cerințelor fiecărui client în parte, mai ales în cazul în care trebuie să gestionezi un volum mare de informații și de conexiuni.

Din acest motiv, segmentarea clienților în diferite grupuri poate fi o soluție pentru afacerea ta. Și poți face asta prin categorisirea lor în funcție de mai multe criterii pe care le-am menționat mai sus.

Pentru a valorifica la maxim această segmentare trebuie să tratezi fiecare grup în mod diferit. Prin urmare, strategia ta de marketing trebuie să conțină tactici și mesaje diferite, care să se plieze pe fiecare categorie în parte.

Exploatarea valorii fiecărui client este scopul tău final. Obiectiv greu de realizat dacă segmentarea nu este făcută corect și nu poate fi adaptată. Trebuie să-ți înțelegi clientul, să personalizezi fiecare mesaj în funcție de acțiunile sale recente, preferințele personale și multe altele.

Segmentarea clienților în timp real

Publicul tău nu stă pe loc, își schimbă preferințele, iar tu trebuie să ții pasul și să rămâi relevant în ochii lui. Iar tehnologia de astăzi, iar CRM-urile speciale pentru B2C îți permit acest lucru. Segmentarea în timp real a clienților, pe măsură ce aceștia interacționează cu brandul tău. Aceasta îți permite să trimiți unui mesaj automat, în momentul în care un utilizator apasă click pe un produs de pe site sau să trimiți o reducere  în cazul în care un client abandonează coșul.

Vestea bună este că tehnologia de astăzi permite segmentarea pe mai multe canale și dispozitive, nu doar prin e-mail cum se făcea odinioară. Prin urmare, o campanie de marketing omnichannel este de recomandat.

Un aspect important al segmentării este migrarea modelelor de clienți dintr-un grup în altul.

Avem, pe de o parte, informațiile legate de compania ta, legate de strategia de marketing, tacticile, mesajele și direcționarea lor. Pe de altă parte, avem informațiile legate de comportamentul clienților, cât de mult au cumpărat, ce au cumpărat, în ce condiții etc. Analiza lor te ajută să înțelegi cauzele migrării unui client către o altă categorie.

Segmentarea clienților și informațiile obținute te pot ajuta pentru pregătirea următoarei etape: direcționarea . Pe baza categoriilor de clienți, poți evalua care dintre ele poate răspunde mai bine ofertei tale, ce produse generează mai mult profit, ce categorie preferă brandul tău.

Poziționarea – dacă iei în considerare segmentele primare selectate, poți defini plasarea produsului în fața fiecărui segment și te poți limita la cel mai valoros produs pentru categoria respectivă.

Care sunt beneficiile segmentării?

După cum am spus și mai sus, cu ajutorul segmentării îți poți defini direcția și poziționarea brandului tău.

Potrivit unui studiu realizat de Accenture în 2021, personalizarea este definitorie pentru alegerea unui brand. 91% dintre respondenți au spus că sunt mai predispuși să facă cumpărături de la branduri care oferă o personalizare mai bună față de cele care nu o fac.

Informațiile obținute în urma segementării clienților și a comportamentului lor te vor ajuta să oferi servicii personalizate pentru clienții tăi.

De asemenea, trebuie să menționăm rolul important al segmentării în consolidarea relațiilor cu clienții, diferențierea brandului tău de concurență, precum și în extragerea tacticilor de marketing cu cel mai mare impact.

easySales este un pioner în automatizarea eCommerce. Îți putem sprijini afacerea prin integrări rapide cu multiple marketplace-uri, gestionarea faciliă a stocurilor facturare rapidă și multe altele.

Înregistrează-te și testează acum gratuit aplicația easySales timp de 14 zile și te vei convinge!