Personalizarea a devenit un element esențial în îmbunătățirea experienței de shopping a clienților. Prin utilizarea sistemelor de gestionare a relațiilor cu clienții (CRM) și a analizei comportamentale, companiile pot obține informații valoroase despre preferințele acestora, modelele de cumpărare și interacțiunile anterioare. Sunt date importante ce pot ajuta comercianții să creeze experiențe personalizate care să rezoneze cu clienții individuali, făcându-i să se simtă apreciați și valoroși.
În același timp, consumatorii solicită din ce în ce mai mult experiențe personalizate de la brandurile cu care interacționează. Potrivit Salesforce, 80% dintre consumatori consideră că experiențele oferite de o companie sunt la fel de importante ca produsele și serviciile sale. Conform aceleiași surse, clienții doresc o personalizare mai bună în următoarele circumstanțe:
- Când tehnologia avansează – 73%;
- Când oferă mai multe date – 74%;
- Când cheltuiesc mai mult – 64%.
Personalizarea a evoluat dincolo de simpla recunoaștere și menționare a numelui, a trecut de la salutări superficiale la experiențe cuprinzătoare, centrate pe client, care abordează proactiv nevoile acestora și le simplifică experiența de shopping.
Clienții cer acum o experiență complet personalizată care să anticipeze nevoile lor și să le simplifice interacțiunile.
Pentru ca o astfel de strategie să dea roade, ai nevoie de un sistem complex care să se adapteze dinamic la cazuri individuale, fie că este vorba de oferte bazate pe locație, de organizare de conținut sau de recomandări de produse bazate pe învățarea automată.
Cum să creezi o experiență de shopping memorabilă?
Studiul Epsilon ne arată că nu mai este suficient doar să încerci să vinzi un produs, ci trebuie să creezi o poveste în jurul lui – 80% dintre consumatori sunt mai înclinați să cumpere un produs a cărui poveste rezonează cu ei. Mai mult, rezultatele unui raport Marketer arată că 65% dintre magazinele online au văzut efectele personalizării în creșterea ratelor de conversie.
Prin urmare, dacă iei în considerare implementarea unei astfel de strategii, conform Amplitude, sunt patru etape pe care trebuie să le parcurgi pentru ca personalizarea să-și atingă obiectivele:
- Începe cu o abordare iterativă și evaluează efortul necesar înainte de a aloca resurse. Acordă prioritate soluțiilor ușoare, care nu necesită o implicare tehnică extinsă. Testează continuu și ai grijă să integrezi monitorizarea în planul tău pentru a evalua corect rezultatele;
- Mergi dincolo de informațiile demografice de bază și concentrează-te pe colectarea datelor comportamentale care dezvăluie modul în care clienții interacționează cu produsele, serviciile și brandul tău. Urmărește comportamentul acestora pe diferite canale pentru a obține o înțelegere cuprinzătoare a preferințelor și acțiunilor lor;
- Integrează evaluarea în strategia ta pentru a optimiza constant eforturile tale, așa vei afla ce funcționează și ce trebuie îmbunătățit;
- Implementează strategia cu oameni profesioniști și oferă-le instrumentele necesare.
Cât de importantă este colectarea datelor?
Pentru a crea un mesaj personalizat care să te ajute să câștigi loialitatea clienților, află cât mai multe detalii despre clienții tăi. Cine sunt ei? Ce le place? De ce au nevoie? Ce îi motivează? Cu cât înțelegi mai bine clienții tăi, cu atât vei putea crea un mesaj relevant și eficient.
De asemenea, colectarea datelor este esențială pentru a le „anticipa” comportamentul. Poți colecta date din diverse surse, cum ar fi site-ul tău web, sistemul CRM, rețelele sociale și chiar e-mailuri.
Folosește datele pentru a crea segmente de clienți, așa vei identifica grupuri de clienți cu interese și nevoi comune. Odată ce ai trecut de această etapă și ai stabilit segmentele, poți crea mesaje personalizate care să fie relevante pentru fiecare grup. Accesul la aceste date este esențial, dar este crucial și să iei în considerare reglementările privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR).
Clienții interacționează cu brandurile în moduri diferite, prin urmare este important să folosești o varietate de canale pentru ca mesajul tău să ajungă unde trebuie. Acest lucru îți va permite să creezi o experiență personalizată care să fie consecventă pe toate canalele de contact.
Cum îmbunătățește e-mail-ul și inteligența artificială experiența de cumpărare
Instapage ne arată că 92% dintre cumpărătorii online sunt influențați de recomandările din coșul de cumpărături. Unul dintre obiectivele tale ar trebui să fie să îi poți recomanda clientului exact ce își dorește.
De asemenea, un instrument care încă nu și-a pierdut eficiența este email-ul. Personalizarea email-urilor este o etapă importantă în îmbunătățirea ratei de deschidere si de click-through a campaniilor tale. Mai ales în promovarea unei lansări de produs.
Să nu uităm de rolul important pe care îl are inteligența artificială în tot procesul de personalizare, de la algoritmii Facebook care utilizează AI pentru a personaliza reclamele în funcție de comportamentul consumatorilor în online, la chatbot-uri sau asistenți vocali. Conform unui studiu McKinsey, șapte din zece consumatori se așteaptă ca brandurile să personalizeze reclamele și recomandările de produse, iar 76% sunt deranjați când acest lucru nu se întâmplă.
Recomandările de produse bazate pe istoricul de cumpărături al clientului, ofertele speciale pentru clienții care au vizitat recent website-ul tău, mesajele de felicitare pentru aniversare sau pentru o ocazie specială sunt doar câteva dintre exemplele de mesaje personalizate care pot fi eficiente în comunicarea cu potențialii tăi clienți. Important este să comunici conținut care se adresează intereselor specifice ale acestora.
Personalizarea este o strategie de marketing puternică care te poate ajuta să câștigi loialitatea clienților, să crești vânzările și să atingi un obiectiv important: să oferi o experiență de shopping memorabilă și satisfăcătoare.