Un articol complet despre ce acțiuni sunt necesare înainte de a începe acțiunile de optimizarea a site-ului și tactici practice de aplicat pentru creșterea performanței și a vânzărilor.
Câte nopți nedormite ai petrecut muncind la site-ul tău?
Indiferent că ești la început cu afacerea ta sau ai deja un magazin online de ceva vreme, scopul tău este să te asiguri că site-ul arată bine și e ușor de folosit, până în cel mai mic detaliu.
Dar uneori, în ciuda tuturor eforturilor pe care le depui, cifrele site-ului – vânzările, traficul, numărul de lead-uri – nu arată atât de bine pe cât ți-ai dorit. Cum de se întâmplă asta?
Vezi tu, nu ești singurul sau singura care vinde ceva pe internet. Când concurezi cu mii și mii de site-uri, local, național și internațional, doar o strategie solidă de optimizarea site-ului te poate ajuta să valorifici traficul de pe site și să crești cifrele.
Mulți proprietari de site-uri se chinuie să le obțină cu tactici după ureche, implementate la noroc, în funcție de ce mai aud nou în industrie.
Nu e vina ta când nu știi precis ce să faci pentru a-ti optimiza site-ul. Până la urmă, nu există formule perfecte și 100% funcționale pentru toată lumea.
Dar vestea bună e că sunt câteva tactici pe care le poți testa, fără să te coste tot bugetul afacerii.
Gomag este partener easySales, iar easySales a integrat soluția Gomag, una dintre cele mai populare platforme de eCommerce din România, cu peste 3000 de clienți activi, din toate domeniile. Prin intermediul platformei, ai acces la multiple instrumente și module pe care le poți folosi pentru optimizarea site-ului.
Așa că hai să descoperim împreună ce lucruri poți face în website-ul tău pentru a atrage mai multe vânzări, pentru a crește AOV și a-ți asigura profitul. În majoritatea cazurilor, investițiile pe care trebuie să le faci sunt doar cele de timp.
Cuprins:
- Optimizarea site-ului vs. Optimizarea din punct de vedere SEO
- Ce e de făcut înainte să începi acțiunile de optimizare
- Tactici pentru optimizarea site-ului pe care să le testezi
- Ce faci după ce ai optimizat site-ul
Optimizarea site-ului vs. Optimizarea din punct de vedere SEO
Deși par a fi cam același lucru la o primă vedere, poți considera optimizarea site-ului o parte componentă a strategiei de SEO, însă cu elemente de sine stătătoare, ce țin exclusiv de vânzare.
Pe de o parte, SEO e un proces ce presupune schimbări atât în site, cât și în afara lui, cu scopul de a îmbunătăți poziția site-ului tău pentru cuvintele cheie relevante.
Pe de altă parte, optimizarea site-ului reprezintă un proces de remodelare în site, astfel încât vizitatorii să își dorească să facă acțiunile propuse de tine: să cumpere produse, să se aboneze la newsletter, să adauge mai multe produse în coș, să completeze un formular, etc.
Dacă știi că aduci trafic ok pe site, dar în continuare vânzările lasă de dorit, atunci înseamnă că ai nevoie de o strategie de optimizare a site-ului.
Pont! Vezi un material video creat de Ciprian Cazacu, co-founder easySales, împreună cu Cosmin Dărăban, de la Gomag:
Ce e de făcut înainte să începi acțiunile de îmbunătățirea site-ului
1. Analizează rapoartele site-ului
Ce e important să înțelegi din prima e ca fiecare business este diferit. Atunci când iei decizii ca antreprenor trebuie să te bazezi pe propriile tale date și să testezi lucruri înainte.
Pentru că un lucru care funcționează pentru alții din piață s-ar putea să nu fie ok pentru tine, ba chiar să te afecteze și să îți consume resursele inutil.
Așadar, înainte de a-ți crea strategia ta de optimizare a site-ului, verifică rapoartele acestuia.
În platforma Gomag ai o secțiune cu rapoarte avansate privitor la comenzi, clienți și produse.
- Uită-te la raportul Evoluție comandă medie – acesta îți va arăta elementele de sezon ce afectează comenzile, dar și cifre concrete pe care să le îmbunătățești în cadrul procesului de optimizare.
- Raportul Vânzări pe Metoda de plată – în funcție de metodele de plată afișate pe site, aici vezi cum sunt folosite. Comparând cu feedback-ul de la clienți și angajați îți poți da seama dacă e momentul să elimini una dintre ele sau să implementezi o metodă în plus.
- Clienți cu comenzi anulate și Clienți cu Retururi – trebuie să te uiți în spate la motivele pentru care oamenii fac aceste acțiuni. Cu siguranță vei avea și persoane care fac asta intenționat, însă e posibil ca o parte din comenzile respective să fie cauzate de ambiguitatea conținutului de pe site. Îi poți contacta pe acești clienți pentru a afla de ce au anulat sau returnat o comandă.
- Raportul Top produse – îți identifică produsele bestsellers în site, de care poți lega oferta de upsell și cross-sell, pentru a crește AOV.
- Raportul Produse fără vânzări – vezi motivele pentru care produsele respective nu se vând de ceva vreme: conținut slab? Lipsa promovării în site și offsite?
Gomag îți pune la dispoziție mult mai multe rapoarte, însă acestea sunt principalele pe care să te axezi atunci când te pregătești să îți optimizezi site-ul.
Nu uita nici de contul tău de Google Analytics. Verifică în special rapoartele privitoare la comportamentul pe site: starting pages și exit pages, performanța landing page-urilor, căutările în site, events, rata de conversie etc. Aici un articol despre 4 metode de optimizarea campaniilor de google ads.
E recomandat, de asemenea, sa faci heatmaps și click maps pe paginile importante pentru conversie. Vezi cum funcționează acum pentru că, după ce faci schimbări, la o anumită perioadă, vei verifica evoluția lor cu același tip de hărți.
Alte instrumente pe care le poți folosi pentru identificarea unor date despre performanța actuală a site-ului tău sunt: PageSpeed Insights sau Website Speed Test Pingdom, Semrush, Hotjar (pentru heatmaps) etc.
2. Fă o analiză a competiției
Aceste instrumente pe care le-am menționat anterior pot fi folosite și pentru analizarea si modalități de optimizare a site-urilor competiției. E vital să știi cum stai în piață comparativ cu firmele care vând aceleași tipuri de produse, pentru a putea crea o strategie bazată pe diferențiatori, ce te va scoate în evidență.
Pe lângă instrumentele automate pentru analiza site-urilor, nu strică să arunci o privire, personală. Testează fluxul lor de comandă, vezi cât de ușor de folosit e site-ul, cât de repede poți ajunge la produsul dorit și apoi la finalizare comenzii.
Urmărește și triggerele în timp real, cum ar fi popup-uri și notificări, vezi când și de ce apar. Analizează ce efect au asupra ta sau asupra altor persoane pe care le rogi să testeze. Fii atent și la punctele slabe ale site-urilor lor – le poți valorifica în favoarea ta.
Notează-ți observațiile într-un document de care vei ține cont în momentul fixării strategiei de optimizare.
3. Fă sondaje pentru a afla feedback-ul utilizatorilor
Din rapoartele și analizele pe site poți interpreta tu datele după cum te pricepi. Însă și aceste interpretări pot fi validate, dacă faci un mic efort în plus.
Implică-ți clienții în strategia de optimizare. Însă, nu le pune întrebări prea generale, pentru că nici măcar ei nu știu exact ce vor.
”Dacă mi-aş fi întrebat clienţii ce anume doresc, ei ar fi spus că vor un cal mai rapid”. E un citat de Henry Ford, ilustrativ pentru ce îți spuneam mai devreme.
Când faci sondaje pentru a obține un feedback constructiv, personalizează întrebările și fă-le cât mai specifice.
Axează-te și pe problemele sau barierele pe care le întâmpină în procesul de comandă. Iar dacă nu știi de unde să începi, mergi mai întâi pe grupul clienților cu mai multe comenzi în magazin – ei au experiență și au interacționat deja cu site-ul tău de mai multe ori.
Sunt și mai predispuși să se implice pentru a-ți oferi un răspuns când le ceri această favoare.
4. Discută cu angajații tăi și observă notițele privitoare la interacțiunile cu clienții
Înainte de a te pregati de intregul proces de optimizarea a site-ului discută efectiv cu clienții (fie pe email, la telefon, față în față sau prin sondaje pe site), organizează ședințe cu angajații tăi care se ocupă de clienți și comenzi.
Vezi ce potențiale întrebări, plângeri și propuneri au primit de la utilizatori – oare e cazul să te concentrezi pe crearea unor secțiuni FAQ în paginile de produs? Sau poate se plâng că le e greu să folosească filtrele din magazinul tău online? Sau și-ar dori un mod mai simplu de a găsi produsele din oferta X… așa cum are competitorul Y?
Validează-ți datele luate din rapoarte și din discuțiile cu clienții împreună cu angajații, pe baza istoricului conversațiilor cu utilizatorii site-ului.
5. Creează o hartă cu ipoteze pentru optimizarea site-lui
Bun. După ce ai toate aceste date la îndemână e momentul să emiți niște ipoteze pe care urmează să le testezi în site.
Creează o hartă a ipotezelor tale, astfel încât să testezi câte un lucru odată. Așa observi efectele, în mod real, și dacă stimulează vânzările sau, dimpotrivă, le împiedică.
La ce să fii atent(ă) când emiți ipoteze pentru optimizare:
- Ce [tip de utilizator], [în ce context de utilizare] și [pentru ce sarcină de realizat] servește pagina pe care vrei să o optimizezi?
- Emite întotdeauna o ipoteză în legătură cu un obiectiv: ce rezultat specific vrei să obții prin testarea ipotezei?
- Prioritizează ipotezele de optimizare în funcție de importanța rezultatului pentru bunul mers al afacerii tale. De exemplu, eficientizarea procesului de comandă în site pentru a crește rata de conversie cu 2% în următoarea lună (ții cont de contextul sezonal) e mai importantă decât faptul că aduci mai multe repere în site pentru ca oamenii să aibă la dispoziție mii de produse în site, din care pot alege ceea ce vor.
- Alocă un buget, un interval de timp și o metodă de monitorizare pentru testarea ipotezelor alese.
Tactici pentru optimizarea site-ului pe care să le testezi
Ai ajuns în acest moment, perfect. Când implementezi acțiuni de optimizare a site-ului tău există niște tactici generale pe care le poți aplica folosind platforma Gomag cu investiții de timp.
1. Respectă bunele practici de bază de usability
Accesabilitate:
- Timpul de încărcare a site-ului ar trebui să fie cât mai mic, atât pe desktop, cât și pe mobil – prea puțini utilizatori au răbdare să aștepte mai mult de 3 secunde pentru încărcarea unui site.
- Redu dimensiunea imaginilor astfel încât să nu întârzie timpul de încărcare.
- Folosește un contrast adecvat între text și imaginea de fundal – site-ul ar trebui să fie ușor de parcurs și citit. Atenție în special la butoanele CTA!!
- Folosește denumiri clare pentru categorii și link-uri – de asemenea, utilizează fonturi lizibile, la dimensiuni ușor de citit.
Funcționalitatea site-ului:
- Asigură-te că formularele din pagini captează datele în mod corect și sunt trimise către o bază de date sigură.
- Asigură-te că link-urile interne și externe sunt corecte, funcționează așa cum trebuie și nu duc în pagini 404.
- Asigură-te că icon-urile de social media funcționează corect.
- Folosește integrările native cu terțe părți din platforma Gomag, pentru a te asigura că acestea sunt realizate corect și nu afișează erori în site.
- Afișează mesaje de thank you sau redirecționează oamenii spre link-uri relevante după ce completează un formular.
Navigare:
- Folosește meniuri custom în Gomag pentru a organiza categoriile și subcategoriile într-un mod prietenos cu utilizatorii.
- Cu Gomag, ai automat și un meniu secundar de tip breadcrumbs, astfel încât oamenii știu în orice moment unde se află și pe ce cale au venit.
- Dacă ai multe repere în site, afișează o căsuță de căutare internă.
- Asigură-te că link-urile sunt afișate consistent și sunt ușor de identificat.
Siguranță și conformitate:
- Site-ul este sigur, are instalat un certificat SSL, care este activ (cu Gomag, echipa se ocupă de instalarea lor, pentru a evita greșelile și te notifică în momentul în care se apropie termenul de expirare).
- În subsolul site-ului afișează link-uri către paginile cu informații importante, necesare din punct de vedere legal și completate – Termeni și condiții, politicile de confidențialitate, cookies, livrare, retur, plăți, ANPC și SOL.
- Anunță faptul că parolele și informațiile confidențiale ale utilizatorilor sunt stocate pe servere securizate și sunt procesate în mod legal.
2. Aplică tehnici de creștere a valorii comenzilor
Folosește instrumentele pe care ți le pune Gomag la dispoziție. Unele dintre acestea sunt disponibile doar începând de la un anumit abonament sau pentru un cost extra.
- Pachete de produse – cu această aplicație poți construi reguli avansate de discount la cumpărarea unui pachet de produse, de tip 1+1 gratis, 2+1 gratis, 50% reducere la cel de-al doilea produs cumpărat etc. Funcționează excelent mai ales când le formezi în legătură cu produsele bestseller (pe care le-ai identificat la început, pe baza raportului din Gomag).
- Produs bundle – te ajută să creezi un nou produs, de sine stătător în magazinul tău online, format din multiple produse existente deja. Acest nou produs va avea propria lui pagină (cu tot cu descriere, imagini, preț și afișarea produselor componente, dacă dorești). Uzual, un produs bundle are un preț mai redus comparativ cu achiziționarea produselor componente în mod separat, așa că pare mai atractiv.
- One-Time Offer sau Ofertă Unică – poți activa un produs la un preț unic în site care va fi afișat în pagina de finalizare comandă a magazinului. Stimulează cumpărăturile la impuls, într-un moment în care utilizatorul este deja hotărât să cumpere din site-ul tău.
- Cadouri în coșul de cumpărături – recomandat să oferi cadouri pentru o anumită valoare a coșului, astfel încât să încurajezi adăugarea mai multor produse.
- Prag de valoare pentru accesarea transportului gratuit – pur și simplu creezi o regulă în Gomag care afișează în coș de ce valoare mai trebuie să cumpere utilizatorii pentru a se bucura de livrare gratuită.
- Puncte de fidelitate – afișarea punctelor de fidelitate pe care le pot câștiga la achiziționarea produselor îi vor încuraja să cumpere mai mult, pentru a obține extra puncte (le poți oferi inclusiv pentru crearea unui cont în magazin).
- Pop-up cu recomandări – acesta se declanșează la adăugarea unui produs în coș și afișează utilizatorilor opțiuni de cross-sell și upsell relevante.
- Cross-sell și upsell direct în pagina de produs – recomandările pentru aceste produse sunt gestionate gratuit din administrarea produselor și pot fi setate diferit pentru fiecare în parte. Dacă dorești, acestea pot fi afișate inclusiv în pagina de mulțumire post-comandă, astfel încât să încurajeze completarea ulterioară a comenzii.
3. Folosește tehnici de SEO on-site
Optimizarea onsite pentru SEO te va ajuta să îți organizezi conținutul din pagini mai prietenos, așa că merită să bifezi pe lista ta următoarele tehnici:
- Afișează descrieri în toate paginile site-ului, inclusiv în homepage și paginile de categorie.
- Structurează paginile cu subtitluri și intertitluri, cu dimensiuni mai mari ale fontului, bullets, bold pe ideile principale, imagini extra in descrieri, conținut video și testimoniale (dovezi de încredere).
- Completează meta titlu și meta descriere pentru paginile site-ului tau. Utilizatorii le vor putea identifica mai ușor în browser.
- Alege un singur cuvânt cheie targetat pentru fiecare pagina în parte. Sigur, poți folosi cuvinte cheie din același câmp semantic și expresii long tail în paginile respective.
- Asigură-te că imaginile de produs și bannerele au denumiri relevante, pe bază de cuvinte cheie. În acest fel, cu Gomag, și alt-textul imaginilor este relevant.
- Folosește link-uri interne relevante în conținut.
- Creează un blog încorporat în magazinul tău cu Gomag – poți afișa articole pe bază de tag la produsele relevante și viceversa, pentru a încuraja decizia de cumpărare.
- Folosește redirect 301 pentru a scăpa de paginile pe care nu vrei să le mai folosești, cum sunt paginile produselor pentru care nu mai aduci stoc. Le poți redirecționa către un landing page de ofertă sau un produs similar.
4. Axează-te pe conținut util
- Asigură-te că ai o pagina FAQ în site, completată – te poate mira cât de intens folosită e. Dacă produsele tale au specificații complicate, poți oferi o versiune TL;DR în paginile de produs, în format FAQ.
- Dacă impactul vizual este mai puternic decât textul scris, realizează o secțiune cu tutoriale video – prezentare produse, mod de utilizare, dimensiuni în contexte reale, produsul în timp ce este folosit, testimoniale video etc.
- Creează descrieri pe baza formulelor consacrate – CAB (caracteristici, avantaje, beneficii), AIDA (atenție, interes, dorință, îndemn la acțiune), pod de trecere (prezinți scenarii înainte de folosirea produsului, puncte dureroase, și apoi situația dupa folosirea produsului).
- Activează un hellobar gratuit din Gomag de fiecare dată când vrei să evidențiezi un anunț important – dacă ai o campanie cu voucher, de exemplu, dacă oferi un cadou sau transport gratuit peste o anumită valoare a coșului, dacă ai lansat un produs nou etc.
- Creează landing page-uri specifice pentru oferte și campanii. În Gomag ai un modul încorporat pentru crearea acestor pagini, cu șabloane și secțiuni pe care le poți adăuga și structura după bunul plac.
Vezi si: GoBot secretul magazinelor online care vând în mod predictibil
Ce faci după ce ai optimizat site-ul
Adevărul e că procesul de optimizare a unui website este unul continuu. Când reușești să îmbunătățești un aspect, automat poți testa o nouă acțiune de optimizare astfel încât să obții rezultate și mai bune.
Totul ține de obiectivele pe care ți le-ai setat. E un întreg maraton de alergat, nu doar un sprint.
Însă există niște lucruri pe care ar trebui să le faci după ce închei o acțiune singulară pentru optimizare:
- Monitorizează evoluția metricilor în rapoartele de vânzări și trafic. Ții cont de faptul că fiecare acțiune are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a aduce rezultate și depinde și de context (dacă e o lună mai slabă, dacă rulezi campanii în același timp etc.). Rareori îți poți da seama cât de bine funcționează după câteva zile sau o singură săptămână.
- Documentează scăderile în trafic sau vânzări, dacă este cazul, și vezi ce le-a cauzat. Uneori poate fi vorba de testarea unei ipoteze în cadrul procesului de optimizare, dar nu știi asta cu certitudine până nu analizezi întregul context.
- Aplică din nou heatmaps / clickmaps pe paginile unde ai testat anumite ipoteze și vezi ce schimbări există față de hărțile pe care le-ai făcut înainte de a începe optimizarea.
Acum e rândul tău să treci la acțiune!
Testează modulele despre care am discutat aici, precum și toate funcționalitățile platformei Gomag – ai o perioadă de 15 zile gratuite la dispoziție să te convingi, fără nicio grijă.
Echipa Gomag este partener easySales și are un istoric de peste 17 ani pe piața de eCommerce în România.
Platforma oferă sute de funcționalități și aplicații necesare pentru crearea, lansarea și creșterea unui magazin online cu șanse maxime de succes, pentru un abonament lunar sau anual ce începe de la 7 euro pe lună.
Echipa Gomag gestionează hub-ul de educare exclusiv pentru antreprenorii din eCommerce – Academia de eCommerce by Gomag, precum și una dintre cele mai active comunități de comerț electronic din România, pe Facebook, eCommerce cu Gomag.
Dacă încă nu ai un cont în platforma easySales, acum este momentul să testezi gratuit. Noi, echipa easySales, am construit pentru partenerii noștri din comerțul online, o platformă accesibilă, stabilă și intuitivă, care facilitează prezența pe marketplace-uri, fără cunoștințe tehnice, în mai puțin de 1 zi.