Product Update easySales Iunie 2023

Cum să crești competențele echipei tale în eCommerce

Un antreprenor a angajat un tăietor de lemne foarte bun, care l-a impresionat prin sculpturile extraordinare ieșite din mâna lui.

Tăietorul de lemne a fost ridicat la rangul de sculptor și era foarte dedicat și eficient. A tăiat 10 copaci în prima lună și a realizat obiecte inedite de lemn, pline de inspirație. Toate au fost cumpărate și i-au adus un profit considerabil antreprenorului.

În cea de-a doua lună a depus același efort, dar a reușit să taie doar 5 copaci și a vândut mai puține obiecte de lemn.

În a treia lună, același efort, dar a reușit să taie doar 3 copaci.

Antreprenorul a observat că progresul angajatului scade, la fel și vânzările, așa că s-a hotărât să îl invite la o discuție.

Sculptorul a argumentat: “Cred că mi-am pierdut inspirația și puterea. Se pare că sunt neangajabil.”

În loc să creadă motivele învocate de el, antreprenorul i-a spus: “Hmm… când ți-ai ascuțit securea și instrumentele de cioplit, ultima dată?”

Sculptorul a fost jenat și și-a dat seama că nu știe să ascută uneltele. Luat prin surprindere a înțeles motivul ineficienței lui.

Ce poți să iei din această poveste inspirațională? Nu trebuie să reconstruiești sau să dezvolți singur afacerea în 2022. Chiar dacă ai o echipă mică la început, iar tu trebuie să te ocupi de mai multe lucruri deodată. Este ok să ai fluctuări de eficiență.

Dar e important să știi când să iei o pauză și cum să îți îmbunătățești paleta de abilități.

Ca în orice domeniu, există un set esențial de abilități-cheie în echipele afacerilor de eCommerce, pentru a stimula profitabilitatea și a facilita succesul

Pentru a dezvolta o afacere sănătoasă în eCommerce, ar trebui să ai un set de resurse și competențe pentru roluri precum: profesioniști UX și CX, dezvoltatori, marketing, relații cu clienții. Cu toate acestea, atunci când evoluezi, e nevoie să identifici modurile în care poți crește competențele echipei tale de eCommerce, fie că vorbim de roluri noi, oameni noi, învățare sau automatizare.

Află, în continuare, ce competențe digitale trebuie să iei în calcul pentru a ajunge la nivelul următor, în mediul digital.  Dincolo de echipa de bază, fie că vorbim de recrutare, fie că vorbim de cursuri și de dezvoltare, adaugă componentele de:

Analiză a datelor – crucială, într-o echipă de comerț electronic, pentru a urmări progresul și a furniza rezultatele necesare pentru a îmbunătăți campaniile viitoare. Profesioniștii cu experiență în gestionarea și interpretarea datelor, la scară mare sau mică, vor fi utili pentru orice platformă de comerț electronic.

Scris – cam tot ce ține de eCommerce este orientat spre client, trebuie să te asiguri că poți transmite mesajele corecte, eficiente și clare. Textul în sine este de departe mediul dominant, în tot ceea ce ține de comerț electronic.

Dezvoltare – călătoria clienților este unică și evoluează permanent. Ține cont la ușurința în navigare, toate punctele de contact și asigură-te că ai acces la profesioniștii care îți pot optimiza, eficient, componenta online.

Email marketing și advertising – elemente importante pentru orice echipă de comerț electronic, aceste puncte de contact sunt chiar legătura directă dintre platformă și clienți și permit acces facil la baza de utilizatori. Personalizarea este o modalitate excelentă de a îmbunătăți călătoria clienților și de a-i încuraja să finalizeze acțiunea dorită.

Dar cum obții, în mod eficient, componentele despre care am stabilit mai sus că ai nevoie, dar și alte aspecte esențiale pentru echipa ta?

Maximizează oportunitățile

Când scrii cerințele job-ului de care ai nevoie, fă o listă a elementelor obligatorii și una a celor utile, dar nu esențiale. Dacă întâlnești un candidat care acoperă 75-80% din cerințe, nu mai sta pe gânduri și ia-l. Îi poți dezvolta întotdeauna abilitățile, în continuare, în cadrul companiei tale. Ce elemente esențiale ar putea acoperi un asemenea candidat? O înțelegere de bază a dezvoltării și analizei site-urilor web, o cunoaștere a modelelor de afaceri și a performanței comerțului electronic și experiența în procese precum comenzile online, plățile, automatizarea, digitalizarea și stocurile. Ce ar putea fi util, dar nu esențial? O bună înțelegere a instrumentelor de marketing, cum ar fi ads, bannere web, Pay Per Click (PPC) și a rețelelor sociale.

Cere recomandări din cercul de apropiați

Întreabă-ți colegii și foștii colegi. Întreabă-ți prietenii, proprii angajați și, de ce nu, liceele și facultățile din zonă. Networking-ul din industrie și recomandările încă sunt unele dintre cele mai de încredere modalități, pentru proprietarii de afaceri online mici și mijlocii, de a găsi angajați talentați, sau freelanceri, care pot adăuga valoare echipei lor de comerț electronic.

Cine sunt cei care pot adăuga valoare echipei tale?

Un digital planner

Asigură-te că ai unul sau mai mulți oameni în echipă care au abilitățile de a dezvolta și implementa strategia și tactica pe termen lung a companiei. Având în vedere că și canalele de vânzări și cele de comunicare evoluează constant, odată cu noile tehnologii, este important să ai o persoană responsabilă cu stabilirea agendei de marketing și digital. Această persoană are nevoie de o gândire sistematică bună și de cunoștințe despre platformele preferate de clienți.

Un geniu creativ și vizionar

Fii sigur că tu controlezi modul în care este prezentată platforma ta online, atât în termeni vizuali, cât și textuali. Publicul tău țintă este bombardat cu mii de mesaje de comunicare, în fiecare zi. Așadar, gândește-te la ce va platforma ta online să ajungă la scalare și să iasă în evidență. Ce tip de mesaje trezesc interesul și dorința clienților tăi de a accesa oferta ta? Aici intervine membrul echipei tale, geniul creativ. E clar nevoie să ai membri ai echipei care sunt capabili să îți mențină canalele de marketing și vânzări vii și actualizate, cu o comunicare captivantă.

Un minitehnicus 

Pe Internet, magazinul tău online nu se închide niciodată. Să fii sigur că site-ul tău este mereu la zi înseamnă să ai acces strâns la tehnicienii care gestionează platforma. Iar asta înseamnă abilități tehnice care deseori sunt trecute cu vederea și luate de bune. Întreabă-te: Știi cum a fost structurat site-ul tău? Ce este un API? Ce este un șcenariu? Cum configurezi o etichetă pe site-ul tău? Dacă nu poți răspunde la aceste întrebări, este o idee bună să găsești un minitehnicus sau să te bazezi mai mult pe automatizare și să îi lași pe profesioniști să îți ofere sprijin.

Un analist de business

Un profesionist cu acest rol analizează, sintetizează și prezintă datele într-un mod care poate fi înțeles și acționabil pentru părțile interesate. Comunică performanța afacerii comerțului electronic printr-o varietate de parametri și KPI, se ocupă de instrumentele de automatizare și optimizare a proceselor, valorifică puterea digitalizării pentru a furniza date riguroase despre clienți.

Formula corectă

Un mare avantaj al tehnologiei este faptul că poți învăța singur(ă) – gratuit sau cu un cost foarte redus.

Mărturisesc că am apreciat cursurile din confortul casei, oriunde aș fi, la orice oră, având acces la cele mai bune informații prin intermediul internetului, însă abilitățile se dezvoltă prin practică constantă.

În trecut, dacă voiai să te specializezi într-un anumit domeniu, trebuia să călătorești și să plătești sume exorbitante pentru cursuri, la care nu rețineai foarte mult, deoarece nu erau predate după modelul andragogiei.

Nu există o formulă corectă, însă cred că e important să angajezi oameni mult mai isteți ca tine, așa încât să vă completați și să învățați unii de la alții.

Andragogia versus Pedagocia

Andragogia și Pedagogia sunt două metode de predare populare și diferite, destinate pentru diferite categorii de public.

Andragogia este subiectul care studiază metodologiile de învățare a adulților în întregime, în timp ce pedagogia este metoda tradițională de predare, care este o metodă de a descrie modul în care copiii învață. Deși există unele asemănări în ceea ce privește învățarea în rândul adulților și al copiilor, există și multe diferențe.

Adulții sunt mai interesați să învețe concepte care sunt relevante pentru activitatea lor și viețile personale, care îi ajută concret să crească. Adulții au nevoie de motivatori interni, mai degrabă decât de cei externi.

La cursurile online, asigură-te că există metode de predare atractive și practice, dar mai ales, află ce vei știi să faci la finalizarea cursurilor.

Urmărește îndeaproape noutățile și best-practice-urile oferite de echipa easySales. Dacă vrei să lucrezi automatizat dintr-un singur loc și să fii prezent pe multiple canale: eMag, Elefant, Vivre, Okazii, Cel, testează 14 zile gratuit platforma easySales. Urmează să vă oferim Doraly și eBay ca și canale noi de vânzare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *