Product Update easySales Iunie 2023

Attention span-ul – o provocare majoră pentru retaileri

În eCommerce, “bătălia” pentru atenția consumatorilor este una continuă. Un element important care stă între navigare și cumpărare este durata de atenție a consumatorilor, attention span-ul, acea fereastră de timp fragilă între navigarea relaxată și fuga rapidă către alte atracții online. Înțelegerea și valorificarea acestui element poate face diferența dintre succes și obscuritate pe piața online pentru orice brand.

Ce este attention span-ul?

Attention span-ul este durata de timp pentru care o persoană se poate concentra pe o anumită sarcină înainte să fie distrasă. Această durată a scăzut considerabil în era digitală, scădere atribuită în mare parte fluxului mare de informații și stimuli la care suntem ancorați zilnic. Consumatorii online, asaltați cu informații, au adesea o concentrare oscilantă care pune la încercare strategiile de marketing tradiționale. Această schimbare are un impact profund asupra modului în care navighează și fac cumpărături online, iar deciziile se iau rapid și impulsiv.

Social media, cu fluxul ei constant de informații și nevoia de satisfacție imediată, ne-a antrenat să ne dorim reacții rapide de dopamină, ceea ce a dus la o scădere a capacității noastre de a ne concentra asupra sarcinilor profunde și semnificative.  Pe lângă rețelele de socializare, alți factori precum notificările neîncetate, informațiile copleșitoare și reclamele direcționate au contribuit și ele la scurtarea atenției noastre. Conform mai multor studii, durata noastră de atenție a scăzut semnificativ cu aproape 4 secunde în ultimii 15 ani. Durata de atenție a milenialilor nu depășește 12 secunde, în timp ce cea a generației Z atinge 8 secunde. Când vine vorba de vizualizarea reclamelor pe rețelele de socializare, generația Z își pierde concentrarea după aproximativ 1,3 secunde, mai puțin decât grupele de vârstă mai înaintate, potrivit ProfilTree.

Provocarea afacerilor din eCommerce?

Capturarea și menținerea atenției potențialilor clienți din toate generațiile menționate mai sus. Un timp scurtă  de atenție duce adesea la rate mai mari de abandon al coșului de cumpărături și la rate de conversie mai mici. Consumatorii de astăzi iau decizii rapide. O simplă întârziere la încărcarea paginii sau o interfață aglomerată pot duce la pierderea vânzărilor.

Pentru a-i implica și a-i ține conectați pe consumatorii moderni, brandurile trebuie să prioritizeze experiențele eficiente, vizual atractive și personalizate. Un design atrăgător pentru website și cu încărcare rapidă este esențial. Designul trebuie să fie curat, cu o navigare intuitivă și distrageri minime. Așa te asiguri că utilizatorii sunt ghidați fără probleme către ceea ce caută.

Valorificarea puterii inteligenței artificiale poate spori semnificativ angajamentul consumatorilor.  De asemenea, personalizarea, obținută prin intermediul analizei datelor, despre care poți afla mai multe pe blogul easySales, ghidează clienții către produsele pe care sunt mai predispuși să le cumpere. Oferi recomandări personalizate, conținut adaptat și promoții dedicate. Este un nivel de personalizare care captivează atenția și îmbunătățește experiența de shopping, care ulterior se va traduce în creșterea ratelor de conversie.

Algoritmii predictivi nu numai că îmbunătățesc experiența de shopping prin faptul că oferă recomandări personalizate, dar ajută și la organizarea modelelor de atenție ale consumatorilor. Giganții eCommerce-ului, cum sunt Amazon sau Alibaba, au utilizat cu succes aceste tehnologii și au creat platforme extrem de atractive, stabilind un punct de referință în gestionarea și monetizarea duratei de atenție a consumatorilor.

Dincolo de produse, Content is King!

Conținutul captivant este un instrument vital. Succesul vânzărilor tale este influențat în mare măsură de calitatea descrierilor de produse. Informațiile inexacte sau incomplete pot duce la o creștere semnificativă a retururilor de produse, așa cum arată un studiu realizat de Narvar.

Poveștile, conținutul interactiv și experiențele imersive îți vor face brandul memorabil. Imaginile, videoclipurile și experiențele AR de înaltă calitate ajută produsele să prindă viață și favorizează o conexiune mai puternică menținând atenția utilizatorilor pentru mai mult timp. Tot legat de conținut, platformele de social media sunt esențiale pentru transmiterea acestuia pentru a atrage duratele de atenție scurte. Postări rapide, atrăgătoare, povești interactive și colaborări cu influenceri pot atrage trafic. Utilizarea acestor platforme pentru vânzări flash, previzualizări exclusive sau oferte pe termen limitat creează un sentiment de urgență. În plus, strategiile de marketing omnichannel, concentrate pe social media și e-mail marketing, joacă un rol esențial în menținerea brandului în mintea consumatorilor.Dacă vrei să descoperi ce este social media marketing (SMM) și cum funcționează iată aici un alt articol.

Potrivit estimărilor Statista, în consecință, numărul de utilizatori de dispozitive mobile va ajunge la 7,33 miliarde anul acesta. Cum majoritatea consumatorilor accesează platformele de eCommerce de pe dispozitive mobile, este evident faptul că optimizarea mobilă nu mai este opțională. Testarea, analiza și feedback-ul utilizatorilor pot oferi informații despre ceea ce funcționează și ce nu și-ți permit să faci ajustări și inovații rapide.

Viitorul eCommerce-ului în contextul attention span-ului este orientat către experiențe și mai personalizate și imersive. Tehnologii precum realitatea augmentată și prezența asistenților vocali (Alexa, Siri) sunt în creștere și ajută la atragerea și menținerea interesului consumatorilor. Brandurile care vor reuși să echilibreze inovațiile tehnologiei cu înțelegerea comportamentelor clienților vor avea de câștigat. Practic, ai nevoie de o combinație de perspicacitate psihologică, performanță tehnologică și marketing.