În ziua de astăzi, agilitatea este abordarea pe care trebuie să o implementeze orice companie care vrea să reziste cu brio pe piață. Și aici ne referim la echipe de profesioniști cu business scalabil și flexibil, care pot produce soluții inteligente, bine adaptate pentru o piață de business modernă.
Aceasta poate părea o sarcină imposibil de realizat într-un climat de afaceri în continuă evoluție, dar există numeroase companii agile care au găsit modalități să funcționeze și să se adapteze. Un exemplu relativ recent și relevant, în acest sens, sunt companiile care au reușit să se adapteze în timpul pandemiei: restaurantele care au implementat serviciul de delivery, companiile care au utilizat aplicații de comunicare online (Zoom, Slack, Teams) și au permis angajaților să lucreze de acasă.
Conform unui sondaj global realizat de McKinsey, agilitatea organizațională – abilitatea de a reconfigura rapid strategia, structura, procesele, oamenii și tehnologia către oportunități de creare și protejare a valorii – este evazivă pentru majoritatea companiilor. Pe de altă parte, pentru mulți respondenți, agilitatea este o prioritate strategică în cadrul companiilor lor. În plus, companiile transformă activitățile din mai multe zone ale organizației – de la inovație și experiența clienților până la operațiuni și strategie – pentru a deveni mai agile.
Ce este o companie agilă?
Vorbim despre o afacere care utilizează metode iterative și incrementale pentru a dezvolta produse. Aceste metode sunt concepute pentru a permite companiei să răspundă rapid schimbărilor de pe piață, nevoilor clienților sau schimbărilor tehnologice.
O companie agilă poate fi definită ca una care:
- este suficient de flexibilă pentru a schimba cursul dacă este necesar (și suficient de rapid);
- este capabilă să își adapteze procesele și instrumentele după cum este necesar;
- acceptă schimbarea ca parte a culturii sale.
Fiecare companie este diferită, dar există câteva lucruri pe care toate le au în comun. Fie că vorbim despre un startup, o afacere mică sau o corporație mai mare, toate companiile agile se asigură că angajații lor sunt angrenați și implicați. De asemenea, acestea trebuie să se poată adapta rapid la schimbările din mediul lor și nevoile clienților.
Cultura unei companii agile este una în care angajații se simt împuterniciți să ia decizii fără să fie nevoiți să ceară permisiunea. Ei au un sentiment de proprietate asupra muncii lor și știu că pot acționa mai mult decât le este scris în fișa de post, pentru a face treaba corect.
Antreprenorii trebuie să-și reinventeze afacerile în lumea dinamică a comerțului electronic și, mai nou, a Inteligenței Artificiale. Citește un articol despre ce skill-uri și abilități trebuie să ai pentru a reuși în eCommerce.
Ce presupune o abordare agilă pentru magazinul tău online?
Agilitatea este o metodologie care te ajută să dezvolți produse rapid și eficient. Se concentrează pe dezvoltarea iterativă, în care construiești mici bucăți funcționale și apoi le testezi cu utilizatori reali. Este o abordare care a câștigat popularitate în ultimul timp în eCommerce, dar care poate fi deosebit de dificilă atunci când lucrezi cu o echipă mare, în care oamenii au idei diferite despre cum ar trebui să arate proiectul și cum ar trebui realizat.
Pentru a depăși această provocare, trebuie să te asiguri că toată lumea din echipă înțelege importanța procesului pentru succesul produsului sau serviciului tău. Dacă cineva nu este de acord cu ceva, atunci explici de ce funcționează atât pentru afacerea ta, cât și pentru ei personal (dacă este cazul). Dacă acest lucru nu funcționează, discuți despre alte opțiuni până când ambele părți sunt mulțumite de procesul lor de luare a deciziilor.
O altă provocare este depășirea rezistenței organizaționale din partea celor care nu doresc schimbarea sau nu cred în beneficiile acesteia – mai ales că practicile agile nu sunt întotdeauna ușoare. Ca și la prima provocare, discuțiile cu aceștia și exemplele pozitive ale implementării noilor practici îi vor ajuta să se adapteze.
Analiza modului în care retailerii au accelerat trecerea la agilitate în timpul pandemiei, realizată de McKinsey, a constatat că elementele cheie ale succesului includ concentrarea pe un set mai mic de priorități, dar mai bine definite, accentuarea focusului pe client, formarea de echipe mici, organizate pe misiuni, promovarea pentru luarea deciziilor și mentalitatea rapidă și, nu în ultimul rând, automatizarea, implementarea tehnologiilor moderne. Cercetarea lor arată că 44% dintre organizațiile analizate se concentrează pe agilitatea întreprinderii, iar în retail, 55% dintre comercianții chestionați.
Sfaturi pentru a dezvolta agilitatea într-o companie
Există o serie de instrumente și resurse care te pot ajuta să conduci o companie agilă în eCommerce, iar easySales îți pune la dispoziție o parte din ele.
- Fie că vorbim de gestionarea stocurilor, de diversificarea modalităților de plată, integrarea cu diferite marketplace-uri sau îmbunătățirea comunicării cu utilizatorii, este important să implementezi noi tehnologii și instrumente care te ajută să automatizezi anumite procese și să îmbunătățești agilitatea companiei tale.
- Concentrează-te pe nevoile clienților și fii mai receptiv la schimbările pieței și la cerințele acestora. Cum poți face asta? Ții cont de feedback-ul clienților atunci când plănuiești dezvoltarea produsului, îmbunătățești serviciul pentru clienți și implementezi strategii de marketing personalizate etc. Strategiile centrate pe client sunt întotdeauna câștigătoare.
- Implementează instrumente de management de proiect care urmăresc sarcinile, termenele limită și bugete, care îți permit să comunici cu membrii echipei, astfel încât toată lumea să fie informată. Colaborarea cu echipa este esențială în tot acest proces.
Folosind easySales, poți conecta ușor și fără să ai nevoie de cunoștințe tehnice, direct din interfață, website-ul propriu cu multiple marketplace-uri, firme de curierat și de facturare. Platforma are funcționalități avansate de gestionare centralizată și automată a comenzilor și de monitorizare centralizată a vânzărilor pe toate canalele conectate, inclusiv raportare și analiza.
easySales este un integrator al magazinelor online cu sisteme externe (marketplace, curieri, softuri de facturare fullfilment, SMS, email). easySales este o platforma SaaS care conectează și automatizează toate procesele tale de vânzare astfel încât tu să îți poți maximiza profitul, să economisești timp și să te concentrezi pe agilitate.
Practic, easySales îți oferă instrumentul perfect care bifează toate etapele pentru transformarea magazinului tău online, într-o afacere agilă.
Accesează listarea rapidă a produselor în oferte sau anuțuri pe diferite marketplace-uri, sincronizarea stocurilor în timp real, generarea de feed-uri, gestionarea centralizată a comenzilor, analiza dinamică a prețurilor și rapoarte analitice privind vânzările.
Profită de cele 14 zile gratuite pentru a testa platforma easySales, fără să inserezi date de card.