În eCommerce, călătoria clientului nu se termină la finalizarea primei comenzi. Această etapă este doar începutul unei relații pe termen lung între brand și client.
Conceptul de marketing post-cumpărare nu face referire doar la momentul final al unei tranzacții, ci este o abordare strategică menită să îngrijească relația cu clienții după ce aceștia au efectuat o achiziție. Această abordare hrănește relația cu clienții existenți, dar încurajează și achizițiile repetate, construind astfel o bază solidă pentru loialitatea pe termen lung a acestora.
Potrivit unui studiu realizat de Marketing Metrics, probabilitatea de a vinde unui client existent este de 60-70%, în timp ce probabilitatea de a vinde unui nou potențial client este de numai 5-20%.
Prin urmare, integrarea atentă a marketingului post-cumpărare în strategia generală de marketing a magazinului tău online poate fi un element cheie în obținerea unui succes semnificativ.
Care sunt cele mai bune strategii de implicare post-cumpărare?
Email-ul de mulțumire personalizat – o modalitate simplă și eficientă prin care îți poți arăta recunoștința față de clienții tăi și prin care îi încurajezi să revină. Email-ul ar trebui să includă următoarele elemente:
- Un mesaj scurt de mulțumire pentru achiziție,
- O scurtă prezentare a produsului sau serviciului achiziționat,
- O ofertă sau o reducere specială.
Email-urile personalizate post-cumpărare se dovedesc a fi adevărate vedete, cu o uimitoare rată de deschidere de aproximativ 50% și o rată de click-uri de 14%, depășind cu mult performanța email-urilor nepersonalizate, conform datelor furnizate de Experian.
Produsele sau serviciile complementare. Upselling-ul și cross-selling-ul, despre care poți afla mai multe detalii aici, sunt strategii care te pot ajuta să vinzi mai multe produse sau servicii clienților existenți. Poți sugera produse sau servicii complementare pe baza istoricului de cumpărături al clientului sau pe baza produselor pe care clienții le-au vizualizat în trecut.
Programele de fidelizare sunt o modalitate excelentă de recompensare a clienților fideli și, totodată, de încurajare pentru a continua cumpărăturile pe webiste-ul tău. Acestea pot include oferte speciale, coduri de reducere sau puncte de loialitate, dacă ai această opțiune.
Potrivit Amplitude, dacă înțelegi ce îi determină pe utilizatorii activi să revină, poți implementa strategii de implicare eficiente care îi transformă în clienți loiali. Urmărirea indicatorilor cheie de retenție și identificarea evenimentelor critice care duc la o implicare pe termen lung este esențială pentru înțelegerea parcursului utilizatorului. Cu o abordare bazată pe date și personalizată, vei putea debloca potențialul utilizatorilor activi, promovând relații de lungă durată care conduc la succes.
Ții la opinia clienților tăi? Cum poți utiliza feedback-ul și ofertele speciale pentru a construi o relație mai puternică?
Feedback-ul clienților este o resursă valoroasă care te ajută să-și îmbunătățești produsele, serviciile și experiența de shopping. Un scurt sondaj sau chestionar, o recenzie sunt doar câteva elemente care te pot ajuta în acest sens. Oferă stimulente pentru a încuraja participarea, cum sunt codurile de reducere, promoțiile. Poți construi loialitatea și satisfacția clienților arătându-le că ții cont de opiniile lor.
Valorificarea datelor despre clienți (grijă la GDPR), pentru a personaliza interacțiunea cu aceștia, inclusiv email-urile, recomandările de produse și campaniile de marketing reprezintă o altă metodă care merită implementată.
O strategie eficientă de implicare post-cumpărare poate ajuta la creșterea numărului de achiziții repetate. Potrivit unui studiu realizat de Marketing Metrics, probabilitatea de a vinde unui client existent este de 60-70%, în timp ce probabilitatea de a vinde unui nou potențial client este de numai 5-20%, tocmai de aceea este important să afli cât mai multe detalii despre preferințele și comportamentul de shopping al acestora și să revii către ei pentru a le testa comportamentul.
Așa vei ajunge să crești rata de satisfacție a clienților și veniturile. Un raport realizat de Bain&Company arată că, pentru multe companii, o creștere cu 5% a gradului de retenție a clienților poate crește profitul cu 25% – 95%. De asemenea, același studiu arată că este mult mai greu să atragi un client nou decât sa păstrezi un client deja existent.
Soluția constă în construirea și menținerea unei relații autentice cu clienții tăi. Cu o abordare proactivă și atentă la nevoile și preferințele lor, ai toate șansele să le consolidezi loialitatea și să îi transformi în ambasadori entuziaști ai brandului tău.