Product Update easySales Iunie 2023

Sustenabilitatea aplicată în afacerea de eCommerce

Tot mai mulți utilizatori ai serviciilor eCommerce consideră că este important sau chiar extrem de important pentru afacerile online să acționeze conștient, cu impact minim pentru mediu și că produsele lor să urmeze aceeași linie de gândire. Retailerii din comerțul electronic pot atrage această bază de cumpărători atenți, cu obiceiuri în schimbare și pot crea un impact pozitiv, făcându-și afacerile mai sustenabile.

Află din articolul mai jos, ce este sustenabilitatea, cum aplicăm principiile ei în eCommerce, care sunt dificultățile, beneficiile de a implementa soluții sustenabile în afacerea ta de eCommerce. Echipa easySales este pe același drum tot mai verde și sustenabil cu tine, împreună cu partenerii de la R-CREATE.

Mai jos descoperă, prima soluție tehnică “la cheie” de ambalaj reutilizabil din România și din regiune. Shoppingul fără deșeuri este posibil azi!

De la declarații despre practicile etice și durabile, până la reducerea consumului de ambalaj, focusul crescut pe reciclare, revânzarea mărfurilor uzate sau chiar generarea de taxe opționale pentru compensarea amprentei de carbon, pașii sunt numeroși, dar impactul trebuie să fie cuantificabil, nu doar declarativ.

Consumatorii sunt conștienți, că eficiența care a devenit baza culturii noastre moderne – de la viteze sporite de expediere, până la ambalaje din plastic de unică folosință – are un revers și nu poate fi susținut cu resursele limitate ale planetei noastre.

Ce este sustenabilitatea, mai exact?

Sustenabilitatea – sau durabilitatea, de la caz la caz – înseamnă a acționa în așa fel încât să nu epuizezi resursele naturale și să susții echilibrul ecologic global pe termen lung. Privită într-un alt mod, sustenabilitatea este adesea văzută ca echilibrarea satisfacerii nevoilor prezentului, fără a compromite nevoile generațiilor viitoare de a le satisface pe ale lor.

Durabilitatea înseamnă, adesea, să iei calea mai puțin comodă. Transformarea practicilor globale în unele durabile poate reprezenta una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI.

În cele din urmă, scopul este de a crea un echilibru între mediu, societate și economie.

Cum aplicăm sustenabilitatea în afacerea de eCommerce?

Noi la easySales oferim șansa comercianților de vinde pe multiple marketplace-uri dintr-o singură platformă și suntem conștienți de impactul consumerismului asupra viitorului sănătos al generațiilor următoare!

Astăzi susținem acțiunile concrete de a scădea ambalajele de plastic și carton folosite pentru livrarea produselor. Fie că începi cu pași mici sau te arunci cu totul în procesul de sustenabilitate, iată câteva etape pe care le poți parcurge, pentru a începe să-ți faci afacerea mai sustenabilă:

  • Actualizează viziunea mărcii, pentru a include și sustenabilitatea;
  • Implementează transportul durabil;
  • Redu consumul de ambalaj de orice fel;
  • Aplică politici de reciclare;
  • Redu risipa de energie și apă;
  • Adaugă în portofoliu produse care susțin durabilitatea;
  • Aplică o taxă opțională pentru compensarea amprentei de carbon la finalizarea comenzii;
  • Caută o piață pentru a vinde marfa folosită ce nu maia re uz pentru tine.
  • Pune ca și opțiune livrarea ecoFriendly.

Consumatorii aleg să cumpere de la retailerii sau brandurile care arată o reală preocupare față de mediu și care sunt responsabili de amprenta de carbon pe care o lasă în mediu.

Unul din patru români au menționat că reciclează activ în România, astfel se întrevede o tendință spre comportament eco-friendly.

Poți începe cu accesarea de soluții de împachetare refolosibile și astfel să fidelizezi consumatorii eco-friendly.

În platforma easySales oferim posibilitatea comercianților de a livra produsele cu ambalaje R-Create -soluție de ambalaj returnabil la livrarea produselor. Nu mai este cazul să utilizați cutii nedimensionate de carton și ambalaje de plastic ce se irosesc.

Cum functionează? Serviciul este disponibil prin easySales și DPD. Ambalajele R-Create sunt disponibile la cerere. Când consumatorul optează pentru opțiunea de ambalaj returnabil, produsele sunt împachetate în ambalajul respectiv de către comerciant. Curierul face livrarea și ridică ambalajul rămas. Ambalajele sunt colectate și returnate la centrul de livrare al magazinului, pentru următoarele livrări.

Furnizori și preț: Magazinul online plătește o sumă comparabilă cu bugetul pentru carton, urmând ca diferența percepută pentru returul ambalajului să se facă printr-o co-plată din partea consumatorului final.

Avantajul pentru comercianți este optimizarea operațională, eliminându-se nevoia de depozitare pentru cartoanele voluminoase și scurtând timpii de ambalare.

Care sunt dificultățile de a implementa sustenabilitatea?

Transportul comenzilor către clientul final

Prima și ultima milă, ar spune vorbitorii de engleză – începutul și finalul fiecărei comenzi. În orice operațiune de comerț electronic, există necesitatea de a onora comanda – fie permițând clienților să o ridice de undeva, fie, mai frecvent, livrând-o acasă sau la birou. Acest pas duce la ceea ce numim livrările de pe primul kilometru și pe ultimul kilometru, care au un impact uriaș atunci când vorbim de durabilitate. Primul pas – milă sau kilometru, îi puteți spune oricum – al procesului presupune inițierea transportului de marfă folosind mijlocul de transport inițial. Ultima milă, pe de altă parte, este legată de transportul de mărfuri de pe ultima secțiune a rutei, folosind ultimul mijloc de transport, când comanda este literalmente livrată la adresa clientului. Problema logisticii primei și ultimei mile este una discutată pe larg, de ani buni.

În logistica urbană, livrarea pe ultima milă, de la depozit la domiciliul consumatorului, a devenit din ce în ce mai dificilă, odată cu creșterea continuă a comerțului electronic și livrarea rapidă în 24 de ore ca și soluție de fidelizare a clienților. Aceasta necesită o planificare și o programare elaborată, pentru a minimiza costul global de călătorie, dar adesea duce la livrare nesupravegheată, deoarece mulți consumatori nu sunt în acel moment acasă, la birou sau la adresa menționată.

În întregul proces de transport, oportunitățile de optimizare a procesului urmăresc să minimizeze numărul de transferuri și să ajusteze traiectoria mărfurilor expediate pe prima și ultima milă de livrare. Aceste tronsoane ale traseului forțează adesea transferuri cu frecvență mare a unor anumite mijloace de transport cu o capacitate de încărcare relativ scăzută, din cauza faptului că mărfurile sunt deseori livrate în zonele foarte urbanizate, iar combinarea acestor factori este una dintre piedicile mari asupra sustenabilității.

Ambalajele

În România, 500.000 de ambalaje de unică folosință din carton sau plastic sunt folosite zilnic pentru expedieri online. Mai mult, peste 250.000 de arbori sunt tăiați anual pentru ambalarea e-Commerce.

Impactul asupra mediului este enorm. Țara noastră nu are un sistem de reciclare bine pus la punct: majoritatea acestor materiale sunt incinerate, contribuind la poluarea aerului prin emisiile de CO2 și alte gaze.

În acest context, datele statistice cuprinse într-un studiu ING privind obiceiurile de consum definesc interesul crescut al cumpărătorilor online pentru reciclare și etica și sustenabilitatea mărcilor pe care le aleg. Pe fondul acestei schimbări de paradigmă, R-Create – în colaborare cu DPD – dezvoltă o soluție de economie circulară pentru a satisface aceste noi nevoi ale pieței. O alternativă la modul tradițional de ambalare: ambalaj de transport reutilizabil, bazat pe un sistem de returnare dedicat.

Serviciul R-Create  – ambalaj returnabil – fiecare dintre voi poate salva câte o pădure! Ce ar fi dacă am scăpa de cartonul folosit tradițional în livrările online? Este estimat că livrările fiecărui magazine online- chiar și a celor mici (150 colete pe lună), folosesc lemnul unui copac întreg.

Partea bună: comerțul verde

Imaginează-ți o afacere care funcționează într-o capacitate în care nu există nicio externalitate negativă atât asupra mediului local, cât și global, asupra comunității sau economiei – despre asta este comerțul electronic verde. Companiile din ziua de azi adaugă practici ecologice și propuneri de sustenabilitate în fluxurile lor de afaceri, nu doar pentru a-și compensa amprenta de carbon, ci și pentru a menține costurile scăzute.

Unele dintre aceste practici sunt ambalarea și transportul verde, care le pot ajuta zona de profit și asigură că mărfurile sunt în siguranță în tranzit, ajungând cât mai rar în gropile de gunoi, cu impact negativ pentru mii de ani de acum înainte. Nu doar garantarea durabilității la livrare, dar și oferirea de produse mai durabile în sine oferă consumatorilor posibilitatea de a cumpăra produse ecologice și corecte în comerțul verde.

Mediul beneficiază de utilizarea durabilă a resurselor, exploatarea lucrătorilor din țările producătoare cu costuri reduse scade, iar tu, ca retailer, rămâi competitiv.

Beneficii directe pentru afacerea ta online

Adoptarea și implementarea unor practici de afaceri sustenabile este adesea complexă tehnic și operațuional și costisitoare, dar vine la pachet și cu mai multe beneficii. Afacerea ta online cu un plus de sustenabilitate îți va permite să:

  • Acoperi riscul răspunderii pentru produse, prin asigurarea siguranței acestora și a impactului minim asupra mediului. Asta însemnă că eviți potențialul risc financiar sau reputațional;
  • Îți asiguri operațiunile indiferent de viitor, ținând cont de posibilele perturbări de mediu în cadrul operațiunilor tale și ale furnizorilor, pentru a garanta un lanț de aprovizionare flexibil și agil;
  • Menții încrederea acționarilor și investitorilor, prin satisfacerea cerințelor de transparență și produse mai sigure.

Regândește: Producem și vindem prea multe produse. Este necesară o regândire a modului nostru de viață și obișnuințe, având la bază și profitul, dar și sustenabilitatea, într-un mod care să ia în considerare oamenii, mediul și viitorul.

Refuză: Să utilizezi să vinzi/cumperi un produs de care nu ai nevoie sau care este confecționat dintr-un material nociv cu mediului și efecte negative asupra oamenilor.

Redu: Ar trebui redusă cantitatea de energie, amprenta de carbon și materialele pe care le utilizezi.

Reutilizează: Dacă este posibil ar trebui să refolosești un obiect, material, sau părți din acel obiect pentru a crea altceva.

Reciclează: Ar trebui să reprocesezi un material sau produs și să realizezi altceva.

Repară: Atunci când un produs se defectează sau nu funcționează corect ar trebui să încercăm să îl reparăm.

Suntem și noi pe același drum tot mai verde cu tine și dacă ai nevoie de sprijin, nu ezita să ne contactezi

Viitorul este în construcție și trebuie să te găsească pregătit pentru evoluția tehnologică a eCommerce-ului.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a vinde eficient și simplificat pe marketplace-uri și pentru a scala în Ungaria și Bulgaria, noi, cei din echipa easySales, suntem la un click distanță.

Scrie-ne și hai să-ți creștem împreună afacerea într-o Romînie sustenabilă.

Beneficiază de 14 zile testare gratuită a platformei easySales și bucură-te de:
⦁ Listare automatizată produse pe marketplace-uri
⦁ Acces la o singură platformă, în loc de mai multe
⦁ Sincronizări automate stocuri și prețuri pe toate canalele
⦁ Procesare comenzi bulk, într-un singur loc, indiferent de sursa lor
⦁ Acces la o echipă de suport agilă.

Fii conectat la cele mai bune practici în eCommerce.
Contact 037 123 34 39 sau la contact@easy-sales.com.

Te așteptăm la testare!

.