Product Update easySales Iunie 2023

Accesează soluții de împachetare refolosibile și fidelizează consumatorii eco-friendly

Cuprins: Accesează soluții de împachetare refolosibile și fidelizează consumatorii eco-friendly
1. Ce este împachetarea eco-friendly?
2. De ce trebuie adoptată această soluție de împachetare?
3. Ce spun consumatorii despre alternativa aceasta?
4. Cine plătește pentru ambalajul returnabil? Unde apar provocările?
5. Ce se întâmplă în străinătate?
6. Directivele Europene ce recomandă și când se vor impune reglementări mai aspre?
7. Care sunt avantajele de a folosi soluțiile R-CREATE?
8. Cum funcționează?
9. Cine este R-CREATE?

Consumatorii aleg să cumpere de la retailerii sau brandurile care arată o reală preocupare față de mediu și care sunt responsabili de amprenta de carbon pe care o lasă în mediu.

Unul din patru români au menționat că reciclează activ în România, astfel se întrevede o tendință spre comportament eco-friendly.

Poate că produsele tale nu sunt eco, dar poți arăta grija față de mediu prin a bifa aspecte importante pentru consumatori: anunță că donezi pentru o cauză de regenerare a pădurilor, introdu o categorie nouă în site-ul tău cu produse eco-friendly și mai ales oferă soluții de livrare eco-friendly. Află costurile cu accesarea acestui tip de soluție și cum să beneficiezi de avantajele unei împachetări eco-friendly, cu zero risipă.

Mai jos un interviu cu Linda Vasilescu, co-fondator R-CREATE – un start-up care lucrează la o soluție digitală pentru returnarea ambalajelor utilizate vizavi de coletele comandate online.

Ce este împachetarea eco-friendly?

Împachetarea eco-friendly propusă de R-CREATE presupune întoarcerea și refolosirea ambalajului de transport a coletelor, pe fluxul livrărilor online.

În funcție de soluția aleasă, ambalajul poate fi refolosit și de câteva sute de ori, acesta reîntorcându-se după livrare, pe fluxul de curierat.

Astfel, cu fiecare ambalaj returnabil folosit, sunt eliminate sute de ambalaje de unică folosință care sfârșesc aruncate imediat la gunoi. Sunt cazuri multe în care se trimit câteva produse împachetate într-o cutie uriașă, cu multe folii de plastic cu bule și alte ambalaje, ce vor sfârșii rapid la pubelă.

De ce trebuie adoptată această soluție de împachetare?

Comerțul online a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani și acest nou obicei de consum a generat creșterea deșeurilor provenite din curierat și livrări. Noi credem însă că shoppingul online nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra mediului, mai ales dacă există alternative.

Clienții se vor bucura dacă varianta de livrare eco-friendly e oferită în pagina de check-out, ca o soluție simplă de reutilizare a ambalajelor, iar deșeurile și risipa sunt oprite înainte de a se produce.

Ce spun consumatorii despre alternativa aceasta?

Clienții care au beneficiat de acest serviciu în testele pilot s-au declarat entuziasmați de această alternativă de livrare sustenabilă a cumpărăturilor, înțelegând că obiceiul de a cumpăra online, nu trebuie să fie o sursă de cutii și pungi goale care trebuie aruncate. De aceea serviciul oferă permanent la partenerii noștri, clienții având posibilitatea să aleagă felul în care își doresc livrate produsele: în ambalaj de unică folosință sau în ambalaj returnabil.  

Cine plătește pentru ambalajul returnabil? Unde apar provocările?

Clientul final plătește extra 1.9 lei, pe lângă taxa de livrare. Brandurile, la rândul lor, au acum un cost similar ca cel pentru single usage packaging (prețul  unei cutii medii de carton și costul de ecotaxă). Practic, costul este comparativ – sunt niște bani pe care i-ar da oricum. Numai că în loc să-i dea pe ceva care se aruncă, îi pot da pe ceva care se refolosește. Avem contul nostru la DPD și putem merge la orice client care își dorește serviciul acesta și să le propunem un ambalaj pentru care garantăm că se întoarce și care are un cost fix.  

Ce se întâmplă în străinătate?

Prin acest proiect ne încadrăm desigur în tendința tărilor Europene de a adopta un stil de viață mai sustenabil și prietenos cu mediul. Într-adevăr în vestul Europei conversația despre economie circulară, economia de resurse și despre reciclare în general este ceva mai avansată. De asemenea, vedem o creștere a taxelor și a penalităților pentru produsele care nu sunt sustenabile.  Observăm totusi că în România sunt mulți oameni care ar preferă soluțiile eco-friendly , dacă acestea ar fi ușor de accesat și utilizat.

Directivele Europene ce recomandă și când se vor impune reglementări mai aspre?       

Reglementarile Uniunii Europene sunt deja în vigoare chiar și acum. Avem ținte de reciclare de peste 50% chiar și în acest an și o serie de ambalaje și obiecte de unică folosință sunt deja interzise spre vânzare și folosire din luna iulie. Chiar dacă sancțiunile încă, nu sunt foarte vizibile, este evident pentru toată lumea că viitorul trebuie să fie unul mai prietenos cu mediul.

Care sunt avantajele de a folosi soluțiile R-CREATE?

Soluția creată de noi presupune facilitarea accesului la o alternativă verde de livrare și ambalare prin integrarea cu platforma noastra digitală care monitorizează utilizarea acestor ambalaje.

De asemenea, un magazin online care adoptă un astfel de ambalaj are și multe avantaje logistice: nu mai sunt spații ocupate cu paleții de ambalaje de unică folosință, timpii de împachetare sunt mai scurți, coletele au un sistem de sigilare și sunt protejate de umiditate.

În plus, trecerea spre soluții eco-friendly reprezintă un avantaj competitiv, fiind un punct de interes pentru clienții din nișa eco. Clienții finali aleg soluția R-CREATE de livrare, primesc produsul în sigurantă și nu mai rămân cu cutii care devin deșeuri și trebuiesc trimise la reciclare sau la rampa de gunoi.

Cum funcționează?

Pasul 1: Opțiunea de ambalare returnabilă este afișată de magazinul online în check-out, ca o opțiune de transport, pe care clienții o pot solicita prin bifare.

Pasul 2: O dată bifată opțiunea pentru ambalaj R-CREATE, produsul este introdus în ambalajul R-CREATE, apoi sigilat cu o bandă adezivă specială, i se aplică AWB-ul în nișa specială și pleacă pe fluxul de livrare al curierului.

Pasul 3: La recepționare, clientul desigilează ambalajul, își preia produsul, iar ambalajul de transport se întoarce prin firma de curierat, înapoi la magazinul online unde va fi folosit din nou.

Astfel, un ambalaj R-CREATE poate fi folosit și de câteva zeci de ori.

Cine este R-CREATE?

R-CREATE este un startup care oferă prima soluție de packaging-as-a-service, prin închirierea ambalajului de transport utilizat pentru coletele comandate online.

R-CREATE este furnizor de soluţii complete de ambalaj returnabil pentru Cărtureşti.ro și are în pregătire şi alte parteneriate cu platforme mari de eCommerce din România.

Startup-ul a obținut în urma campaniei desfășurate prin intermediul Seedblink angajamente din partea investitorilor în valoare de 253.000 euro pentru dezvoltarea primei platforme de economie circulară din România.

Guest Post – Linda Vasilescu, co-Fondator R-CREATE

Fii parte din schimbare! Fiecare om este responsabili pentru sănătatea mediului înconjurător.

Grija față de mediu este o preocupare comună și o prioritate pentru orice afacere care se respectă, din orice colț al lumii civilizate. Metodele clasice de ambalare a produselor, presupun de cele mai multe ori risipă de materiale și poluare a mediului.

easySales încurajează comunitatea din eCommerce pentru adopția de comportamente sănătoase.

Scrie părerea ta. Suntem curioși să aflăm dacă vrei să testezi acest serviciu.