Növeld meg eladásaidat a Dognet Affiliate Hálózattal!

Az affiliate marketing kiváló mód az eladások és ezáltal bevételek növelésére, és a Dognet Affiliate Hálózat segítségével könnyen és effektíven realizálható. Hogy mi az az affiliate marketing, hogyan is kell űzni ezt a fajta marketinget és miért válasszátok a Dognetet, azt az alábbi sorokban tudjátok meg!

Tényleg érdekes egy világban élünk! Az internet elterjedése óta teljesen új lehetőségek jelentek meg az e-kereskedelemben. Sok mód létezik arra, hogyan növelheti egy webshop az eladásait, de az egyik legjobb lehetőség az affiliate marketing.

Mi az az affiliate marketing?

Az affiliate marketing egy jutalékon alapuló marketingmodell, a következő szereplőkkel:

Hirdető

Az egyik oldalon egy webshop áll, ami ebben a szituációban a hirdető szerepét veszi fel. A webshop meg szeretné emelni eladásait, ezért úgy dönt, hogy reklámokat szeretne megjeleníteni az online térben. Sok különböző lehetőség létezik erre, de gondos megfontolás után rájön, hogy mivel nem szeretne üres ígéretekért fizetni, és pénzéért a lehető legnagyobb értéket szeretne kapni, az affiliate marketing mellett dönt, mivel itt csak tényleg létrejövő vásárlások esetén fizet.

Partner

A másik oldalon egy blogger, egy magazin, egy influencer vagy más, tartalmat létrehozó oldal vagy személy áll, aki vagy ami ebben a helyzetben a partner szerepét veszi fel. Ezeknek van online terük, ahol valamilyen témával foglalkozó tartalmat jelenítenek meg, és ez megfelelő tér arra is, hogy reklámokat jelenítsenek meg.

Affiliate Hálózat

Az affiliate hálózat egy olyan technikai szolgáltatás, amely egyfajta adatbázisként működik, ami összeköti a hirdetőket a partnerekkel. Ha egy hirdető bejelentkezik, akkor a hálózat munkatársai segítségével létrehoz egy kampányt, amelyen belül reklámelemeket bocsát a partnerek rendelkezésére és meghatároz bizonyos százaléknyi jutalékot, amit az eladási árból fizet a partnernek egy sikeres üzlet közvetítéséért, majd bekerül a rendszerbe. A hálózat partnerei aztán megtalálják a hirdető kampányát a rendszerben, és ha éppen olyan dolgokat árul, amelyek a partner témakörébe tartoznak, elkezdi népszerűsíteni a termékeket. Az affiliate hálózatok is kapnak egy kis jutalékot minden sikeres rendelésért, hiszen ők közvetítik a kapcsolatot a hirdetők és partnerek között. Vannak, ahol még további fizetségek is felmerülnek. De a Dognet azok közé a hálózatok közé tartozik, ahol a hirdető csak a sikeres rendelésekért fizet.

Vásárló

A vásárló a negyedik szereplő az affiliate marketingben. Ő az, aki valamilyen terméket szeretne vásárolni, informálódni szeretne, böngészi az internetet. Itt talál rá a partner blogjára, mivel az ügyelt a helyes SEO-ra, majd a blogon elhelyezett affiliate linken keresztül eljut a hirdető webshopjára, ahol esetleg megveszi a keresett terméket. Ha megveszi a terméket, csak akkor fizet a hirdető jutalékot a partnernek, és csak akkor esedékes a fizetség az affiliate hálózat számára is.

Itt legyen megemlítve, hogy nem kell feltétlenül affiliate hálózathoz csatlakozni, hogy egy webshop és egy blog között hirdető-partner kapcsolat alakuljon ki. A webshopok saját maguk is kereshetnek számukra megfelelő bloggereket, influencereket, magazinokat, amik kínálatuknak megfelelő tartalmat hoznak létre, és megegyezhetnek individuális együttműködésben. Ehhez persze kell a webshopnak elég emberi és anyagi erőforrás arra, hogy a technikai részét az együttműködésnek létrehozzák, karbantartsák és biztonságát bebiztosítsák, és vannak olyan nagy webshopok, általában e-kereskedelmi óriások, akik saját affiliate marketing hálózatot működtetnek. De idő és pénz szempontjából még a legtöbb nagy, sikeres webshopnak is jobban megéri egy már meglevő, működő, sok partnerrel rendelkező affiliate hálózathoz csatlakoznia.

dognet

Hogyan működik az affiliate marketing?

A hirdető és a partner egyfajta szimbiózisban élnek: szükségük van egymásra a sikeres fejlődéshez. Egy konkrét példán mutatnám be ezt: a partner háztartási eszközökről készít tartalmat, nyár van, meleg van, úgy dönt, hogy mixereket fog tesztelni, összehasonlítani, és olvasóinak tanácsot adni, melyik alkalmas a legjobban jéghideg kevert italok előállítására. Az affiliate hálózat adminisztrátorában böngészik, talál számára megfelelő kampányokat, majd a reklámelemek közül kiválaszt linkeket, bannereket, elhelyezi cikkében a mixerekre, amelyekre, ha weboldalának látogatója rákattint, akkor továbbítják őt a hirdetők webshopjára, ahol a szóban levő mixert megveheti. Ha a vásárló úgy dönt, hogy megveszi a mixert, tehát sikeres konverzió jön létre, akkor a partner jutalékban részesül, amit a hirdető fizet neki a sikeres üzlet közvetítéséért. És pont ez a szép és igazságos az affiliate marketingben: csak sikeres vásárlás esetén fizet a hirdető, tehát a reklámelem megjelenítéséért még nem fizet semmit.

Hogyan teheted sikeresebbé webshopodat?

Ahhoz, hogy egy affiliate kampány a lehető legsikeresebben működjön, még elindítása előtt érdemes egy pár dolgot leellenőrizni a webshopon, annak beállításain, megjelenésén, teljesítményén. A cél az, hogy a kampány elindítása idején már elég attraktívnak tűnjön a webshop a partnerek számára, illetve meggondolni, hogy érdemes-e egyáltalán egy affiliate kampányt elindítani. Ne felejtsük el, hogy a partnerek nem csak a lehetséges jutalék alapján választanak egy kampányt, más faktorok is szerepet játszanak.

Milyen a vizuális megjelenése a webshopnak?

Ugyan a belső értékek a lényegesek, az e-kereskedelemben is ugyanaz érvényes, mint az élet szinte minden szférájában: fontos a megjelenés. Ha egy webshop elavultan néz ki, átláthatatlan a menüje, vagy eleve nem valami bizalomgerjesztő a megjelenése, akkor meglehet, hogy a partnerek nem fogják felvenni portfóliójukba. Mert akármennyire próbálhatják a partnerek népszerűsíteni a webshopot, utolsósorban a vásárló dönt, és egy jól megdizájnolt webshop jobban meggyőzi a vásárlót, hogy ott költse el pénzét. Fontos az is, hogy a webshop reszponzív legyen, tehát különböző készülékeken a készüléknek megfelelő formában jelenjen meg, mivel egyre gyakrabban rendelnek az emberek inkább mobil készülékről. A kosár is nagyon fontos: legyen áttekinthető, tisztán legyen feltüntetve minden fizetség, ami a vásárlót várja, és az egyes lépések, amiken a vásárlónak át kell kattintania magát a rendelés befejezésénél, legyenek érthetőek és egyértelműek.

Ki a célcsoportja a webshopnak?

Sajnos az affiliate marketing nem alkalmas minden szegmensre. Ha nagyon specifikus termékeket, nagyon drága termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít egy webshop, akkor nem biztos, hogy az affiliate marketing sikeresen tud segíteni az eladások megnövelésére, illetve, hogy lesz megfelelő partner, aki népszerűsítse a termékeket/szolgáltatásokat.

Mennyire ismert a webshop, a brand?

Ugyan az affiliate nagyon effektív módja az eladások növelésének, meg kell jegyezni, hogy akkor működik tényleg jól, ha a webshop, az értékesített márkájú termékek meg maga a brand már egy bizonyos szintű ismeretségnek örvend. Ha még nem túlságosan ismert a webshop, akkor jobb elkezdeni más marketing módszerekkel, mint PPC kampányokkal, közösségi oldalas reklámokkal, megnövelni ismeretségét.

Hogyan tűnik fel a webshop a keresőkben?

A partnerek számára az is fontos, milyen helyen tűnik fel egy webshop az internetes keresőkben. Ezért fontos, hogy jó, aktuális kulcsszavak legyenek használva, és megéri SEO kivitelezést csinálni és a kulcsszavakat optimalizálni. A kampány attraktivitását növeli, ha a partner látja, hogy valaki törődik a webshopnál az SEO-val.

Milyen reklámelemeket biztosít a kampány?

Különféle partnerek léteznek, ezért fontos a reklámelemek diverzitása egy kampányon belül. Kuponok, bannerek különböző méretekben, XML feed, hogy elérjék az összes információt a termékekről, letölthető logó, amit a partner tud használni a weboldalán – ezek mind fontos reklámelemek, amivel partnerek széles palettáját lehet megszólítani.

Milyen a jutalékok beállítása?

A jutalék magasságát, ami a partnernek a sikeres népszerűsítésért jár, megfontoltan kell beállítani. Univerzálisan is be lehet állítani, hogy minden partner minden termékért egyformán kapjon százalékokat, de dinamikusan is. Egy webshopon belül különböző termékcsaládokra, és ez főleg a multishopokra jellemző, különböző magasságú jutalékot lehet beállítani, mivel vannak olyan termékek, főleg az elektronika, amelyeknél eleve alacsonyabb a nyereség, így alacsonyabb jutalékot is tud egy webshop értük kifizetni, viszont a divat szegmensből meg kozmetikából általában magasabb a jutalék. A partnereknek is vannak különböző kategóriái, így az is előfordul, hogy különböző százalék jutalékot kapnak a szerint, hogy tartalmi partnerek, cashback partnerek vagy kuponoldalak népszerűsítik a kampányt.

A sütik érvényességének időtartama is egy fontos aspektus. Megesik, hogy a vásárló egy affiliate linken keresztül jut el a webshopra, de nem veszi meg a terméket rögtön. Viszont egy idő után úgy dönt, hogy mégis megveszi. Ilyenkor jön képbe a cookie tracking, és ezáltal a partner még mindig jutalékban részesedik. A standard 30 nap, de a hirdető kívánsága szerint határozhatja meg ezt az időtartamot.

Türelem, rózsád terem!

A fenti pontokat megfontolva, és ha szükséges, webshopunkat kicsit felfrissítve, úgy döntöttünk, hogy nekivágunk az affiliate marketingnek. Miután létrehoztunk egy kampányt, és mindent úgy állítottunk be, hogy az nekünk megfeleljen, elsősorban türelmeseknek kell lennünk. Több hónapig tarthat, amíg jelentősen elkezdenek növekedni az eladások.

A kommunikáció kulcsfontosságú!

Ha a kampányban bármilyen változtatást akarnánk csinálni, vagy netán úgy döntünk, hogy be szeretnénk fejezni a kampányt, azt mindenképpen le kell kommunikálni a hálózattal és a kampányt népszerűsítő partnerekkel, mivel nekik idő kell arra, hogy weboldalaikról eltávolítsák az adott kampány affiliate linkjeit és reklámelemeit. Legalább egy hónappal a kampány befejezése előtt kell szólni. Változások esetén is be kell ezeket jelenteni, legyen az változás a jutalék magasságában, a sütik érvényességének időtartamában, vagy bármely aspektusában a kampánynak.

Persze nem csak negatív dolgokról lehet kommunikálni, pozitív dolgokat is meg lehet beszélni! Pont ilyen esetre érhető el a Dognetnél az adminisztrátorban a kommunikációs modul, amelyben a hirdetők a partnerekkel külön együttműködéseket beszélhetnek meg és közvetlenül kommunikálhatnak. Ez még jobban megegyszerűsíti az együttműködést.

dognet-fb

Miért válaszd a Dognetet?

Sok különböző affiliate hálózat létezik a piacon, a Dognet mégis különleges. Mi nem csak technikai megoldásként kezeljük a hálózatot, hanem egy komplett szolgáltatásként tekintünk rá. Folyamatosan fejlesztjük technikai szempontból, így az utóbbi évben bevezettük a már említett kommunikációs modult, tavasszal egy teljes faceliftingen mentünk át, és megszületett az új kabalánk is, Dogy. És nemrég elindítottuk az Inserta rendszert, ami a Google Adsense-hez hasonlóan kulcsszavak alapján automatizálva talál meg releváns termékeket a partnereknek az általuk jogosult kampányokból. Invesztálunk a jövőbe. Ahogy ezeket a sorokat olvassátok, technikusaink nagy hévvel dolgoznak a „Dognet 2” kódnéven futó új változaton, amely még effektívebb működést fog biztosítani hirdetőink és partnereink számára. Ezáltal akarjuk elérni a technológiai fölényt konkurenseink felett.

És a mi kemény munkánk azon látszik, mennyi hirdető bízik meg bennünk és mennyi partner népszerűsít rajtunk keresztül: jelen pillanatban 948 aktív kampány működik a hálózatban, amelyet 5548 partner népszerűsít.

Nézzük csak meg a számokat. Globálisan 2016 óta:

  • több, mint 3.5 millió konverziót jegyeztünk
  • a rendelések értéke meghaladta a 230 millió eurót
  • több, mint 11 millió euró jutalékot fizettünk ki partnereinknek

A magyar piacon 2017 óta:

  • több, mint 250 000 konverziót jegyeztünk
  • a rendelések értéke meghaladta a 16 millió eurót
  • több, mint 850 000 euró jutalékot fizettünk ki partnereinknek

Mára a Dognetnél regisztrált konverziók 10 százaléka a magyar piacról származik.

Hirdetőink között kis, családi vállalkozások és nagy e-commerce óriások egyaránt megtalálhatók, amik termékek széles spektrumát kínáljak különböző kategóriákból. Ruházat és divatkiegészítők, szerszámok barkácsolásra és kertészetre, bútorok, gumiabroncsok, elektronika és számítástechnika, ajándékok, és még sorolhatnám. Ezáltal az összes partnerünk talál számára megfelelő terméket, amit tud népszerűsíteni.

Többek között ezek a webshopok bíznak meg bennünk:

4home.hu

Alza.hu

BiotechUSA.hu

CCC.eu

Cropp.com

Dyson.hu

Electronic-star.hu

Gamisport.hu

Klarstein.hu

Nike.com

Pepita.hu

Oktatással a siker felé

Nem csak a technológiai fejlesztéssel akarjuk a jövő piacát kiépíteni, hanem továbbképzéssel és edukálással is hozzá akarunk járulni, hogy egy igazságos, működő piacot hozzunk létre. Rendszeresen veszünk részt konferenciákon, ahol más affiliate marketerekkel, online marketingesekkel, hirdetőkkel és partnerekkel osztjuk meg tudásunkat és képezzük tovább saját magunkat.

Ezen kívül évente kerül megszervezésre a HotDognet affiliate meetup, ahol partnereinknek nem csak a legnagyobb újdonságokat mondjuk el az affiliate marketingban, hanem egyben fontos networking event is számukra, ahol egymással tudják megosztani tapasztalataikat.  Az utóbbi években Pozsonyon kívül már Magyarországon, Csehországban és Romániában is megszerveztünk. Magyarországon Budapesten tartjuk a HotDognetet. Mivel a partnerek sikere a hirdetők sikeréhez is kulcsfontosságú.

A blogunkon pedig folyamatosan osztunk meg tippeket és újdonságokat hirdetőink és partnereink számára, hogy még effektívebben tudjanak közreműködni és így mindannyian együtt kerüljünk az affiliate marketing csúcsára.

Felkeltettük érdeklődésedet?

Akkor csatlakozz hozzánk! Elég kitölteni az űrlapot, és egyik kollégánk kontaktusba fog lépni veletek, hogy megbeszéljétek a részleteket, milyen beállítások lennének optimálisak kampányodnak, és aztán indulhat a business. Csatlakozzatok az egyik vezető affiliate hálózathoz a térségben, legyetek része a Dognetnek, és növekedjetek velünk együtt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.