Cuprins: Promovarea unui produs: strategii și tehnici pentru magazine online
1.Importanța promovării unui produs vândut printr-un magazin online
2. Importanța promovării unui produs pe marketplace-uri
3. Cum integrezi promovarea produselor în strategia de business
4. Cele mai eficiente metode pentru promovarea unui produs
Promovarea prin social media: Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, Twitter, ClubHouse
Strategia de SEO
Crearea de conținut pe blog
Campaniile publicitare
Promovarea prin oferirea de pachete de produse
Organizarea de concursuri
Campaniile de tip Flash Sale
Campanii info Messages de tip RCS – marketing prin mesaje text
Folosirea recenziilor scrise de clienți
5. Concluzie
Dacă vrei să deschizi un magazin online, sau deja vinzi în online și vrei să îți extinzi categoria de produse, e musai să te inspiri din aceste tehnici și strategii de promovare.
Dar produsul meu este mai bun, față de ce vinde concurența. Are caracteristici premium. Raportul calitate-preț este foarte bun. Se poate vinde și singur!
E normal ca tu să ai încredere în atuurile noului produș, însă ceilalți consumatorii la care vrei să ajungi nici nu știu ce anume lansezi pe piață.
Inspiră-te din metodele de promovare propuse de noi și fi deschis să îmbunătățești pe drum, în funcție de rezultate.
Cum ajungi, așadar, la targetul tău? Printr-o campanie smart de promovare, chiar și dacă vinzi produse banale, de tipul linguritelor sau agendelor.
Atenție, însă: nu există o strategie standard de promovare a produselor și poți găsi și metode puțin costisitoare. TU trebuie să testezi, de unul singur sau, dacă ai un buget mai generos, cu ajutorul unor specialiști în marketing, mai ales pentru început.
Importanța promovării unui produs vândut printr-un magazin online
Un produs nepromovat e… ca și inexistent.
Nu este suficient să îl promovezi printr-un magazin online și două-trei pagini de social media, ca să ai succes și vânzări formidabile.
Vânzările formidabile depind de consecvența acțiunilor tale de:
- Prezentarea produsului într-un mod atractiv
- Promovarea produsului prin tehnici promoționale strategice, bine gândite
- Atragerea constantă a unui important număr de lead-uri
- Menținerea unui grad de conversie a prospecților mic
- Calitatea și relevanța contentului pe care îl distribui pe diferite canale online
- Simplificarea pașilor în procesul de cumpărare
Punem accent pe tipuri de metode de promovare, ce cresc vizibilitatea în mediul online și conving oamenii să cumpere produsul tău.
Desemenea, promovarea contribuie la crearea unei anumite imagini despre produsul tău, cu ajutorul beneficiilor esențiale – funcționale și emoționale – cât și pe baza avantajului competitiv al acestuia.
Importanța promovării unui produs pe marketplace-uri
Pentru a scade costurile piperate de marketing, poți utiliza metoda de promovarea produselor prin listarea pe diferite marketplace-uri. Achiți doar un comision la vânzarea produsului pe marketplace, fără alte costuri de promovare.
Listarea pe marketplace-uri se folosește atât pentru scalarea afacerii, dar mai ales dacă ai o perioadă de stagnare a vânzărilor și vrei să accesezi noi clienți.
Pentru o mai bună vizibilitate, îți recomandăm să listezi produsele pe cât mai multe marketplace-uri. Cu ajutorul platformei de vânzări easySales, listarea produselor se face în mod automat pe marketplace-uri populare, precum Elefant, Vivre, Okazii, eMAG, OLX.
Avantajul începătorului în eCommerce este că poți urca produsele direct în platformă și apoi pe multiple marketplace-uri de top. Nu este necesar să investești într-un magazin online la început, poți utiliza easySales pentru etapa de testare a diferitelor canale.
Avantajul comerciantului cu experiență în eCommerce este că easySales salvează cu până la 85% din activitățile ce presupun manualitate și te degrevează de provocările tehnice prin asistență și răspuns prompt al programatorilor la tichetele unde menținezi erorile pe care le întâmpini.
De asemenea, easySales îți pune la dispoziție multe alte funcții smart și eficiente, pe care le poți accesa, simplu, rapid, fără să ai cunoștințe tehnice temeinice:
- gestionarea centralizată a comenzilor – atât din marketplace, cât și din propriul magazin online;
- actualizarea stocurilor în mod automat, în timp real, pe toate platformele pe care ești prezent(ă);
- ajustarea automată a prețurilor, în funcție de prețurile competiției;
- programarea automată a SMS-urilor trimise clienților, ceea ce ajută la creșterea nivelului de satisfacție a acestora și la scăderea ratei de retururi.
Ca să înțelegi mai bine cum funcționează aceste beneficii, te invităm să afli de ce să lucrezi cu easySales. Dacă ai întrebări suplimentare, nu ezita să ne contactezi. Un specialist îți va răspunde prompt prin telefon, sau chat.
Până una-alta, te informăm că poți testa easySales în mod gratuit. Astfel, ai ocazia să te familiarizezi cu platforma și să înțelegi cum te poate ajuta, concret, să vinzi, fără efort, mai mult. Work smart, not hard este deviza easySales.
Cum integrezi promovarea produselor în strategia de business
Înainte de a creiona strategia de promovare a produsului, este important să reții că strategiile de promovare se subordonează strategiilor de business, mai exact a obiectivelor stabilite în prealabil. În lipsa unei strategii de business bine puse la punct, strategia de marketing va fi ineficientă.
O strategie de business include o analiză SWOT realistă și obiectivă a afacerii tale, avantajul competitiv, misiunea, viziunea și valorile brandului, obiective S.M.A.R.T. și tacticile prin care îți propui să le atingi. Astfel, strategia de promovare trebuie să aibă în vedere toate aceste criterii esențiale.
Hai să-ți dăm și un exemplu: dacă ai o afacere online a cărei viziune se bazează pe minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător (vinzi, să zicem, produse eco de îngrijire a locuinței), atunci vei construi strategia de promovare a produselor evidențiind viziunea brandului, precum și calitățile produselor comercializate.
Oamenii „Cumpără” povești și investesc în viziunea unor businessuri în care cred și cu care rezonează.
Cele mai eficiente metode pentru promovarea unui produs
Promovarea prin social media: Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, Twitter, ClubHouse
Deși canalele de social media se numără printre cele mai populare metode de promovare a produselor, asta nu înseamnă că e musai să fii prezent(ă) peste tot, ci doar pe acele platforme care sunt relevante și care nu presupun costuri mari de administrare și generare conținut. Observăm că lumea a migrat din facebook pe Instagram și acum pe TikTok.
Sfat de luat în seamă: Dacă targetul tău este pe aceste platforme, nu fii timid și crează conținut pentru o vizibilitate mai mare și un mesaj potrivit, adaptat tipului tău de audiență: video-uri pe Tik Tok, vizualuri creative pe Instagram etc,
Pe TikTok se observă avocați care targetează cupluri, aceștia prezintă informații succinte despre partajul înainte de un divorț. Buhnici urcă pe TikTok secvențe din Podcast-urile realizate de el și crede că este noul canal de interes unde trebuie să ne promovăm.
Pe Linkedin puteți trimite invitații dacă aveți produse complexe destinate birourilor: de exemplu un aparat de curațare a aerului, sau un aspirator robot complex.
Strategia de SEO
O strategie eficientă de SEO este un instrument de creștere organică a vizibilității brandului și, implicit, a produsului tău. Cu cât magazinul tău online ocupă o poziție mai bună pe Google (de preferat, unul dintre primele trei locuri de pe prima pagină), cu atât șansele de vânzare sunt mai mari.
Iată câteva tips & tricks prin care poți să-ți transformi magazinul într-unul SEO-friendly:
- Structurează site-ul în funcție de nevoile utilizatorilor: o pagină de contact, de FAQ (Frequently Asked Questions), un blog cu postări legate de businessul tău sunt binevenite.
- Evidențiază partea vizuală. Creează armonie între text și imagine. Un site arhiîncărcat cu texte este obositor. Sfatul este valabil și pentru contentul de pe blog, care trebuie să îmbine textul relevant și atractiv cu imaginile/video-urile sugestive.
- Studiază site-urile competitorilor. Analizează-le structura, modul de prezentare, categoriile principale. Inspiră-te și vezi ce elemente noi poți aduce, astfel încât site-ul tău să fie mai organizat, dar și mai atractiv.
Sfat de luat în seamă: dacă nu te pasionează această strategie, lucrează cu o agenție care te îndrumă concret, fără să îți prinzi urechile în aspecte care îți iau mult timp. Așa poți învăța la îndrumarea experților, ca mai apoi să preieu tu proiectul.
Crearea de conținut pe blog
A scrie un articol util este o recompensă în vânzări.
Dincolo de faptul că blogul este un instrument eficient de SEO, acesta contibuie și la informarea și educarea publicului-țintă pe diferite subiecte, legate, firește, de activitatea businessului tău:
- în cazul în care oferi produse/ servicii cu valoare mai mare sau cu un grad de complexitate mai mare.
- de ex: vânzare de electrocasnice, servicii foto cabină, consultanță, programare, echipamente industriale, medicale, etc…
- în cazul în care vinzi servicii sau produse cu nevoi recurente.
- de ex: haine, pantofi, mâncare de tot felul, excursii, evenimente…
Iată două exemple de postări binevenite pe blogul unui magazin online:
- ghiduri (dacă vinzi mobilă pentru birou, poți să creezi un ghid de amenajare a biroului de-acasă, în cadrul căruia să integrezi și produse relevante din catalog);
- povestea brandului și/sau povestea ta ca antreprenor – în felul acesta, ești autentic(ă), iar oamenii apreciază autenticitatea și sunt mai dispuși să cumpere un produs în spatele căruia există un om cu o poveste și/sau un brand cu o poveste credibilă.
Sfat de luat în seamă: Poți converti mult mai bine dacă informezi publicul tău despre cum anume funcționează o anumită placă de păr, sau care este diferența între un telefon mobil și alte 7 noi modele. Fi primul care oferă informații exclusive și utile și fă-te cunoscut prin profesionalism, cunoștințe, recunoașterea părții subiective.
Campaniile publicitare
Construirea unei campanii publicitare necesită ceva experiență, așa că îți recomandăm să apelezi la serviciile unei agenții care răspund nevoilor tale: de pildă, dacă vrei să mizezi mai degrabă pe publicitatea online, atunci ar fi bine să colaborezi cu o agenție de digital, care are experiență în această sferă.
Atunci când alegi agenția cu care colaborezi, asigură-te că rezonați. În acest sens, cercetează-i portofoliul, pentru a-i descoperi stilul, modul de abordare, clienții/ nișele în care are experiență.
Campania poate să fie în investiția unui video, campanii cu influenceri, organizarea unui concurs, reclama pe radio, sau televizor. Sunt un șir de evenimente ce cresc notorietatea și au în vedere obiectivele propuse inițial: mai multe vânzări, awareness,
Sfat de luat în seamă: Campaniile legate de un eveniment sau sezon, cu termen limitat, au întotdeauna impact, deoarece vin în întâmpinarea nevoilor consumatorilor. O mamă care caută rechizite pentru școală este deschisă să ofere atenție vizavi de ceea ce oferi. Folosește-te de sezon pentru a lansa produse noi / un brand nou. Nu uita să retargetezi oamenii care ți-au vizitat site-ul în ultimele 6 luni.
Promovarea prin oferirea de pachete de produse
Pachetele de produse cu prețuri avantajoase au un impact psihologic pozitiv asupra unor clienți: dacă acestora li se oferă ocazia de a se bucura de două sau mai multe produse de interes la un preț prietenos, vor fi mai tentați să le cumpere.
Poți oferi și discount-uri la cantitate, sau poți oferi produse la abonament.
Sfat de luat în seamă
Sigur, asta înseamnă să incluzi în pachet produse care au legătură unele cu celelalte – de pildă, dacă ai o librărie online, poți să creezi pachete de două sau trei cărți de la aceeași editură/ din același gen, pentru că așa știi sigur că potențialii cumpărători și le vor dori pe toate. În caz contrar, șansele de vânzare a pachetelor scad considerabil.
Organizarea de concursuri
Poate fi vorba despre concursuri organizate direct pe site-ul magazinului sau despre giveaway-uri pe rețelele de socializare, care te ajută să-ți extinzi publicul-țintă și, astfel, să-ți crești șansele de a vinde.
Poți organiza concursurile pe cont propriu sau în parteneriat cu alte magazine online, din nișe similare cu cea în care activezi tu. De exemplu, dacă vinzi pijamale din materiale naturale, poți organiza un concurs alături de un brand care vinde lenjerie de pat – tot din materiale naturale -, și poți oferi drept premiu un set alcătuit dintr-o pijama și o lenjerie de pat.
Sfat de luat în seamă:
Un concurs organizat în colaborare cu un alt brand este win-win, în sensul că ambele magazine își pot extinde targetul și crește vizibilitatea.
Campaniile de tip Flash Sale
Campaniile de tip Flash Sale sunt o metodă eficientă de promovare în fața clienților interesați de reduceri, astfel că ele sunt potrivite mai degrabă doar pentru anumite tipuri de magazine online. Dacă vinzi produse handmade de lux și te adresezi unui target elitist, s-ar putea să nu fie neapărat o idee inspirată să organizezi campanii de tip Flash Sale.
În acest context, este foarte important să înțelegi obiceiurile de cumpărare și, în general, stilul de viață ale targetului căruia i te adresezi.
Poți să atragi clienții existenți sau noi prin produse populare sau poți să scazi stocul unor produse mai puțin populare. Nu organiza Flash Sales des, altfel nu vor avea același impact. Promoveaza campania Flash Sale printr-un hello bar cu numaratoare inversa, afisat pe site pe o perioada de maxim 2 zile.
Sfat de luat în seamă
În orice caz, sfatul nostru este să eviți să organizezi campanii de tip Flash Sale prea des. Le poți stabili cu anumite ocazii: de exemplu, cu ocazia lansării unui nou produs, caz în care cei care îl precomandă beneficiază de discount și, eventual, de un beneficiu extra (cum ar fi livrarea gratuită).
Campanii info Messages de tip RCS – marketing prin mesaje text
Serviciile RCS (Rich Communication Services) sunt o tehnologie de comunicații cu adevărat interesantă, relativ nouă. Aceasta se află în curs de dezvoltare, fiind pregătită să înlocuiască mesageria tradițională SMS, dar și MMS-urile. Această tehnologie are în vedere marketingul prin mesaje text.
Ai posibilitatea de a trimite fișiere mari, imagini sau videoclipuri, de până la 10 MB. Toate aceste funcții nu sunt disponibile cu SMS-urile standard.
Poți crea până la 5 imagini cu titluri, descrieri scurte și link-uri către landing-page-uri de vânzare, ce se vor derula ca un carusel în sms-ul abonaților.
Sfat de luat în seamă
Colaborează cu un grafician și testează neapărat noua tehnologie.
Folosirea recenziilor scrise de clienți
Crearea pe site a unei pagini dedicate testimonialelor întărește încrederea potențialilor clienți, care îți accesează site-ul pentru prima dată și vor să descopere ce experiențe de cumpărare au avut alte persoane care au comandat de la tine. 73% dintre cumpărătorii online din România, caută in mod activ review-uri înainte de a plasa o comandă!
- Folosește testimoniale în prima pagină din site.
- Realizează o pagină dedicată opiniilor clienților, unde să trimiți clienții indeciși care lasă produse în coș.
- Folosește pe paginile produselor capturi cu comentarii pozitive de pe Facebook.
- Folosește recenzii video cu unboxing de la clienți pe paginile produselor sau pe prima pagină a siteului.
Sfat de luat în seamă
Pune accent pe recomandări și solicită un review la câteva zile după ce clientul a primit produsul. Integrările realizate cu diverse platforme prin care utilizatorii pot fi recompensați pentru recomandările efectuate este o soluție ce dă rezultate.
Implementează un program cu beneficii pentru clienții ambasadori: oferă acces în premieră și exclusivitate la anumite produse.
Alte idei, numai bune de implementat:
- Oferă transport gratuit și retur gratuit pentru cei care vin din campania de email sau din newsletter
- Oferă un cod de reducere pentru cei la prima cumpărare, sau pentru cei fideli care anu au mai cumpărat de mult
- Oferă un beneficiu special pentru cei din grupul tău de Facebook care te recomandă: manichiură la un salon cu produsele de pe site-ul tău
- Oferă afiliaților un discount special pe care să îl promoveze, cu mențiunea că poate să le crească numărul de vânzări.
Concluzie:
După cum poți vedea, ai la dispoziție o mulțime de metode de promovare de unde te poți inspira. Reține, însă, că nu există o strategie standard de promovare. Important este să alegi (și să pui în aplicare) metodele și tehnicile care se potrivesc perfect cu strategia ta de business, dar mai ales metode pe care le poți implementa in-house și te ajută să crești organic.