Product Update easySales Iunie 2023

Povești de succes easySales DWP Fitness

Află povestea de succes a DWP Fitness – Aplicație de nutriție și magazin cu articole sportive, client easySales din iulie 2021 ce înregistrează peste 500 de comenzi lunar. Mai jos un interviu captivant cu unul dintre partenerii acestui business: Ciofu Florin Ștefan.

Sumar rezultate:

  • 500 de Comenzi lunar – Abonament Accelerator
  • Eficiența crescută cu 85% prin automatizare
  • 434 produse cu variații
  • Procesare bulk comenzi
  • Automatizare generare facturi și AWB-uri
  • Sincronizare stocuri în timp real
  • Integrare servicii de Notificări prin e-mail și sms

Când și cum a început povestea magazinului/afacerii?

Eu am terminat Facultatea de Comunicare și Relații publice, locuiesc în Cluj și înainte de pandemie făceam voluntariat la Impuls For Community alături de 3 foști colegi. Ne ocupam de organizarea de Conferințe, evenimente și Festivaluri de artă. Pandemia ne-a dat planurile peste cap și ne-a obligat să ne adaptăm.

Defapt este povestea a mai multor freelanceri sau antreprenori.

După pandemie, evenimentele s-au închis și astfel am fost obligați să găsim noi variante de a face business.

Partea pozitivă, a fost că nu ne-am irosit atenția ca altădată, în zona de organizare evenimente, vânzări online, de data aceasta am muncit focusat pentru dezvoltarea aplicației DWP Fitness. După dezvoltarea aplicației am observat că utilizatorii noștri sunt interesați de articole sportive și așa am ajuns să lansăm în premieră în industria de nutriție și fitness – pachete de articole sportive cu abonamente premium în aplicația DWP.

În app store suntem constant pe locul 1.  Am observat că sunt multe aplicații de fitness, dar din păcate, puține cu conținut de calitate.

Business-ul l-am lansat alături de un asociat, prieten din copilărie cu același numa ca mine. Partenerul meu, Florin Pătrașcu este pasionat de programare. Ca meserie este pompier, iar sportul a fost mereu pasiunea lui, aspect ce ne-a ajutat să dezvoltăm o aplicație atât de populară. M-am bucurat că mi-a propus să mă ocup de partea administrativă și comercială a DWP Fitness și că am crescut atât de mult acest business.

În echipă suntem 7 persoane: 3 persoane din Cluj și restul din Lupeni, Hunedoara. În Lupeni este și centrul nostru de distribuție și procesarea comenzilor. Urmează să mai avem două colege noi pe Marketing și vânzări.

Aplicația are Rețete personalizate, adapate la nevoile de personalizare cu necesar caloric diferit,  împărțite pe mese. Business-ul merge bine și ne dorim să avem o abordare holistică cu posbilitatea de a avea acces și la rețete tipice bucătăriei românești și internaționale.

Care este cifra de afaceri? După cât timp ați ajuns la primele 100 de comenzi?

În anul 2020 am avut o cifră de afaceri de 10.000 euro, iar la finele lui 2021 înregistram o cifră de afaceri de 60.000 de euro. Avem aproximativ 4.200 de abonați premium și peste 110.000 utilizatori activi, aplicația înregistrând peste 600.000 de descărcări, de la lansare. Aplicația este tradusă în 8 limbi și 80% dintre utilizatori sunt români. Anul acesta preconizăm o cifră de afaceri de 500.000 euro.

Cum a fost perioada de pandemie pentru activitatea voastră?

Pentru activitatea noastră a fost ok, sălile de sport s-au închis și oamenii aveau nevoie de sport în viața lor și de mese echilibrate, așa că aplicația de fitness a venit în sprijinul lor.

 Cum ai aflat despre easySales?

Colegul meu de facultate, George Jurma a fost un “deschizător de drumuri” în eCommerce, pentru noi. El a fost primul dintre noi doi, care a lansat un magazin online și am mers pe calea bătătorită de el, pe partea de procese, fără a face greșeli lamentabile. Tot de la el am primit sfatul de a începe să folosim easySales.

Efectiv, eu nu știu cum să lucrez fără easySales. Am aflat doar când s-a întâmplat o eroare și a trebuit să edităm câteva AWB-uri manual. Atunci am realizat că nu am mai putea să ne întoarcem la munca manuală, iar automatizarea cu easySales pare o normalitate. 

Ciofu Florin Ștefan., DWP Fitness

Ce probleme/ provocări ai întâmpinat în a vinde pe marketplace-uri?

Ne-am dorit să colaborăm cu eMag pentru a vinde abonamente către clienți, dar nu se dorește acest aspect, deoarece spun că nu doresc ca utilizatorii să părăsească eMag, în detrimentul aplicației noastre de fitness. Cu toate că noi nu suntem marketplace, ca să putem spune că intrăm în competiție, ne-am adaptat deciziei. Astfel ne-am reorientat.

Cele mai multe produse se vând prin aplicația de fitness, pe TikTok și prin magazinul online. Prin eMag avem doar 2 produse la vânzare. Momentan avem destule comenzi din aplicație și magazinul online și nu am avut nevoie de un alt canal de distribuție.

Acum învățăm mai multe despre sezonalitatea afacerii noastre. Din August până în Noiembrie vânzările erau pe un trend descendent. Din ianuarie încep rezoluțiie pentru anul nou, iar 6 luni vânzările continuă să fie wow!

Am început să învăț care este compoziția perfectă pentru articolele textile sportive, atât pentru femei cât și pentru bărbați și am adus produse de calitate și apreciate.

Ce funcționalități ale platformei easySales te-au atras?

Pentru tipul nostru de business, generarea de facturi și AWB-uri automate și procesarea centralizată de comenzi din TikTok, magazin online sau eMag este cea mai importantă funcție. Dacă nu ai folosi acest serviciu, împreună cu update-ul de stocuri, ar trebui să ai un angajat special pentru aceste task-uri.

Partea de etichete din zona comenzi este o dezvoltare foarte necesară, așa încât să punem mențiuni la comenzi cu anumite statusuri sau etichete, aspect ce ajută echipa să procesăm corect și la timp comenzile.

easySales este unul dintre cele mai bune servicii pe care le folosim pentru afacerea noastră de eCommerce. Platforma are funcționalități generoase ce îți pot face viața mai ușoară, până la o echipă de suport super implicată, care mereu rezolvă problemele care apar, în timp util. Recomandăm platforma cu cel mai mare drag!”

Cum a descurs tranziția la soluția easySales? În cât timp ai început să simți beneficiile?

A mers foarte ușor, chiar dacă a fost o situatie deosebită inițial. Noi am testat cu un singur cont două magazine online pentru a ne da seama ce volume de comenzi înregistrăm. Pentru mine este foarte comod serviciul easySales și folosesc cu precădere procesarea de comenzi atât din aplicație cât și de pe eMag. Etichetarea comenzilor cu diferite statusuri mă ajută pe mine și echipa să lucrăm centralizat și de la distanță, beneficiind de o comunicare facilitată de easySales.

Cum poate un magazin online să reducă din cheltuieli, fără să afecteze vânzările?

Noi monitorizăm constant ce aplicații plătim, versus ce folosim. Am ales mai multe aplicații din shopify, însă puține le folosim constant.

 Un alt aspect important este să nu ne agățăm de o idee care nu merge. La început am forțat promovarea pe facebook, însă am cheltuit cam mult și nu reușeam să convertim. Ne-am orientat repede pe google ads, lecția a fost că trebuie să te adaptezi constant.

De unde achiziționezi produsele vândute pe site?

Produsele le comandăm din China, iar un aspect la care lucrăm este identificarea de furnizori care să aibă încredere cu termene de plată mai mari, mai ales dacă avem un istoric împreună, iar livrarea se realizează greoi.

 Un aspect care îngreunează livrarea mărfii este birocrația de la vamă din Timișoara și comunicarea greoaie: aștepți 3 zile pentru un răspuns, iar dacă nu ai completat un formular bine, mai aștepți încă 3 zile după alt răspuns. Așa am cumulat la un moment dat 3 săptămâni cu marfa în vamă. Este un aspect neplăcut și cătăm noi soluții.

Care sunt canalele de vânzare pe care le folosești?

Promovarea plătită se face pe google, pe facebook și Tik Tok-ul merge surprinzător de bine, în ultima vreme.

Cum resimțiți perioada aceasta? Ce măsuri speciale ai luat?

Am observat o creștere a procentului de colete refuzate  de la 7% pe lună, la 19% pe lună. Am luat decizia de a introduce varianta de livrare în locker și o să reverificăm apoi rata de retur. Măsurile luate vizează eficientizarea afacerii, scăderea de costuri și alegerea celor mai performante produse pentru vânzare.

Poți să ne dai câteva sfaturi sau recomandări pentru a reuși în online?

Primul sfat este să te înarmezi cu o răbdare de fier, pentru că cifrele de pe hârtie nu se materializează așa cum îți dorești. Am lansat aplicatia în august 2020 și am stat 8 luni fără ca noi asociații, să încasăm bani, fiind necesar să redirecționăm banii în dezvoltări, plată taxe către stat și costuri cu echipa.

Sfatul 2 se referă la a te concentra pe un singur proiect major. Pandemia ne-a obligat să ne concentrăm doar pe un singur proiect. Chiar dacă înainte organizam evenimente, nu poți face o muncă de calitate lucrând pe proiecte diferite, din domenii diferite, mai ales dacă nu ai experiență.

Am învățat asta pe propria piele, în 2019 din experiența de comerciant începător pe Amazon și organizator de evenimente în Cluj. Am hotărât să punem o pauză de două săptămâni la vânzarea de articole pe Amazon, pentru a pune la punct planurile pentru organizarea de evenimente.

Cele două săptămâni, s-au extins la 4 luni de muncă constantă pentru evenimente. După 4 luni au început să curgă facturile de la Amazon și aveam mai multe datorii decât am fi putut scoate profit. Nu am reușit să vindem stocul de hărți răzuibile și pierderea a fost de 8 mii de euro și munca a doi colegi timp de mai multe săptămâni.

Practic ai 24 de ore pe zi și pentru ca un proiect să meargă și ai nevoie să investești focus și dedicare.

Practic lansarea unui proiect are cam acealeași etape. Ce am învățat din experiența pe Amazon, am reinvestit în experiența de lansarea și dezvoltare a DWP Fitness.

Ce ai face astăzi diferit față de momentul în care ai început afacerea?         

M-aș concentra pe un singur proiect, în loc de două. Lecția învățată este că focusul este necesar pentru a avea rezultate.

Ciofu Florin Ștefan, coFondator DWP Fitness

Ce planuri de viitor ai în online?

Pe partea de aplicație am definitivat conceptul aplicației DWP Fitness. Toate nevoile clienților, pe care am reușit să le identificăm până în acest moment, au fost introduse pe harta de dezvoltări și rezolvate. De exemplu, clienții au avut nevoie de rețete diversificate și să poată să introducă rețetele proprii pentru calcularea gramajelor.

Acum ne dorim să diversificăm și să testăm și alte funcționalități, precum și articole sportive pe partea de magazin online. De asemenea, vrem să extindem brand-ul DWP Fitness la nivel European.      

Ne dorim să continuăm să inovăm și să aducem mai multă valoare clienților noștri.

Noi considerăm că o competiție te ține dinamic și vigilent, deschis și inovativ.

Te așteptăm și pentru alte povești de succes cu antreprenori smart.

Încearcă gratuit easySales

Folosește-ți timpul în cel mai productiv mod posibil!
Work Smart, Not Hard!