Află cum a început povestea de succes a empria.ro condusă de Ioana și Tudor Ciumara și care au fost provocările din eCommerce pe care le-a depășit alături de easySales. Un interviu preluat în Martie 2022.
Care este cifra de afaceri a magazinului vostru?
Am finalizat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 2 milioane lei, în creștere cu 50% față de anul 2020. Profitul a fost ceva mai mic, deoarece marja de profit a scăzut din cauza costurilor ridicate de transport a produselor din China. Cifra de afaceri în anul 2022 în creștere cu 35%, față de anul anterior.
În perioada pandemiei a fost dificilă menținerea stocurilor la niveluri adecvate. Chiar dacă în anul 2021 am avut o creștere importantă, costul transportului maritim a explodat, iar noi nu am crescut prețurile, astfel marja de profit s-a înjumătățit. A crescut foarte mult și durata transportului, cu producție cu tot, de la aproximativ 2 luni până la 4-5 luni.
În 2020 costul de transport era în jur de 70 de $ pe metru cub, acum este de până la 280 $ pe metru cub. Multe dintre produsele noastre sunt relativ voluminoase, ceea ce implică un cost al transportului destul de ridicat.
Echipa a crescut la 7 persoane: eu și soțul meu in zona de administrare, 2 colege entry level și 3 colege cu experiență. În prezent, căutăm să angajăm un responsabil pe marketplace-uri și să creștem echipa.
Ce probleme/provocări ați întâmpinat în a vinde pe marketplace-uri?
Am început prin a lista câteva produse pe eMag, însă platforma nu era foarte prietenoasă pentru comercianți. Cel puțin așa ni s-a părut nouă la momentul respectiv, când nu aveam deloc experiență în eCommerce. Suportul nu putea fi accesat constant, iar listarea era dificilă. Am reușit să depășim aceste dificultăți, inclusiv prin intermediul easySales iar acum lucrurile funcționează mult mai bine.
Astăzi avem 400 de SKU de gestionat și în eMag avem 300 de produse postate. În plus, o dată postat un produs, nu înseamnă că ai terminat cu el. eMag schimbă des algoritmii de verificare a produselor: acum îți este validată o poză, peste 2 zile primești o notificare că produsul este invalid și trebuie să ștergi posibile umbre dintr-o fotografie. Sunt lucruri care consumă resurse, dar care ajută la îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților.
Când și cum a început povestea magazinului/afacerii?
Am început cu site-ul rent4baby unde închiriam diverse produse pentru copii, cum ar fi cărucioare sau scaune auto. Ulterior, între 2017 și 2018, clienții care închiriau de la noi, au observat produsele de siguranță pentru copii pe care le foloseam pentru copiii noștri și întrebau de unde le avem și dacă le vindem. Așa ne-a venit ideea de a vinde aceste produse.
Am văzut o reclamă pe Facebook la eMag Marketplace și am făcut cont acolo, din impuls. Ne-am mobilizat și din august 2018 am început să vindem pe eMag, cu doar câteva produse listate. După câteva zile a venit o primă comandă. Asta ne-a încurajat așa că în octombrie 2018 am început să lucrăm la magazinul online EMPRIA
Un diferențiator important pentru noi este că vindem produse din stoc propriu, pe care le achiziționăm inclusiv de la furnizori interni. Lucrăm cu un producător din România, un furnizor român care importă din Australia, în rest comandăm din China și Turcia.
Înainte de a include un produs în oferta noastră, luăm mostre de la mai mulți furnizori pentru a vedea calitatea și funcționalitățile oferite. Verificăm să vedem și ce se vinde deja pe eMag sau pe alte site-uri.
Produsele de siguranță pentru copii se achiziționează pe tot parcursul anului, nu au o sezonalitate pronunțată. Pentru a avea un flux logistic bun, avem un depozit principal de 200 mp de unde ne aprovizionăm zilnic depozitul intermediar de la punctul de lucru unde facem și procesarea comenzilor.
Ce funcționalități ale platformei easySales te-au atras?
Partea de procesare a comenzilor în grup ne ajută foarte mult, reușim să economisim mult timp, dar mai ales ne ajută la indicatorii KPI setați de eMag vizavi de cât de repede procesezi comenzile.
Cu un click poți procesa până la 50 de comenzi venite în același format, din multiple canale. Una este să finalizezi procesarea de comenzi la ora 12.00, alta este să finalizezi procesarea comenzilor la ora 10.00 dimineața. Toate comenzile adunate în weekend, luni începând de la ora 8 dimineața le trecem în grupuri de procesare, generăm AWB-uri și facturi automate. Ne ia aproximativ 10 – 15 minute acest proces. Apoi, de la ora 9 dimineața, până pe la 10:00, pregătim scrisorile de mulțumire către clienți și le grupăm împreună cu factura și awb-ul aferent. Ulterior începem să ambalăm și astfel reușim ca până la ora 15.00 să predam coletele curierilor.
Un alt beneficiu este faptul că o dată ce ai produsele pregătite, cu descrieri și caracteristici, și ai aceleași reguli pentru a lista oferte pe toate marketplace-urile, eforturile se înjumătățesc.
Cu easySales este la fel de simplu să listezi pe un canal, sau să listezi pe mai multe marketplace-uri.
Cum a decurs tranziția la soluția easySales? În cât timp ai început să simți beneficiile?
Implementarea a durat foarte puțin, câteva ore. Noi avem magazinul pe platforma Gomag – parteneri easySales. Beneficiile încă le descoperim, de exemplu procesarea în grup a avut un impact extraordinar. Satisfacția angajaților a crescut, mai ales pentru cei care știau să lucreze doar manual pe eMag.
La început au fost erori de preluare a descrierii produselor, dar am colaborat excelent cu echipa easySales, care a remediat foarte rapid această eroare.
Partea de suport tichet ne ajută și contează în a ne fluidiza operațiunile – mereu se găsesc soluții bune pentru a lucra eficient și asta am apreciat la echipa easySales.
Cum te-a ajutat easySales să economisești bani și să crești productivitatea/ vânzările?
Sunt câștiguri indirecte, însă resimțite imediat de colegii care gestionează simplificat activitatea pe marketplace-uri multiple. easySales îți pune la dispoziție o infrastructură pentru a mapa ușor ofertele de produse. Poți asocia rapid categoriile de bază ale produselor tale cu documentația de categorii și caracteristici de completat pentru marketplace.
De fapt, degrevăm angajații de la aspecte complexe și task-uri redundante, ne îmbunătățim indicatorii de sănătate ai contului, livrăm rapid și creștem o afacere sănătoasă.
Avem o deschidere mare de a atesta noi canale de vânzare. Spre exemplu, am încercat să postăm pe Doraly mai demult, dar pentru că era un excel ce trebuia încărcat într-un anumit fel am renunțat la acel moment. Dar vrem să reluăm prin intermediul easySales listarea de oferte pe Doraly.
Am câștigat zi de zi, prin fluidizarea proceselor și ușurarea modului de a ne expune pe mai multe marketplace-uri, implicit mai multe comenzi
Unde anume vă promovați?
Am externalizat activitățile de marketing. Agenția cu care colaborăm ne ajută să ne promovăm pe Facebook, Google, Instagram, newslettere sau către afiliați. De câteva luni am început să folosim și eMag Ads, cu rezultate bune. Investim constant și în partea de SEO și participăm mereu la competiția magazinelor online de la GPeC.
Ce planuri aveți pentru 2022?
În acest an avem în plan să ne dezvoltăm activitatea pe marketplace-uri. Vrem inclusiv să scalăm afacerea crossborder cu ajutorul easySales, prin marketplace-urile care active din Ungaria și Bulgaria.
Am obținut o linie de credit de la bancă și vrem să dezvoltăm linia de produse cât mai mult.
Complementar, o să aducem și alte produse, pentru copii cu vârste ceva mai mari, dar și pentru gravide. Produsele pe care le vindem noi în prezent sunt folosite preponderent pentru copii cu vârste între 6 luni și 3 ani. Vindem, de exemplu, niște protecții de pat pentru copii, cu caracteristici deosebite sau niște protecții de mobilă pentru copii. Toate acestea sunt foarte potrivite pentru copiii cu vârste mai mici. Vom încerca să ne adresăm unor categorii mai largi de clienți.
Tot anul acesta vrem să introducem ca o funcție specială și partea de live streaming, sau live shopping. Cred că este ceva ce ne va ajuta mult în întărirea relației cu clienții.
Puteți să ne dați trei sfaturi sau recomandări pentru a reuși în online?
Nouă ne-a fost destul de greu să ne adaptăm la cerințele eCommerce pentru că nu aveam nici experiență teoretică nici practică în acest domeniu. Eu vin din domeniul contabilității și informaticii de gestiune. Soțul meu din zona financiară și de management.
De aceea, cred că răbdarea și perseverența sunt importante. Abordarea “hai că merge și așa!” nu este câștigătoare. În timp, te lovești de aspecte pe care nu le-ai sedimentat foarte bine.
De exemplu, te hotărăști să investești într-un site propriu, dar nu te gândești că vei fi legat de un programator cu costuri mari. De multe ori, antreprenorii aflați la început de drum își fac un plan sumar, fără a înțelege exact ce implicații viitoare au deciziile lor. În acest caz, cred că e foarte importantă atitudinea lor, perseverența de a continua și în momentele grele. Soluții există pentru majoritatea problemelor. Dacă nu ești tehnic, poți utiliza platforme care să nu implice costuri directe cu personalizarea și programarea, acesta fiind un aspect ce trebuie luat în calcul de la început.
De asemenea, cred că e important pentru un antreprenor să vadă în perspectivă business-ul, să încerce să înțeleagă de la început în ce etape îl va dezvolta. E ca în povestea cu cei trei purceluși: dacă ai viziune, răbdare și ești dispus să muncești, poți construi ceva solid, care să te scutească de probleme ulterioare.
Un alt aspect important este să fii deschis către noi abordări. Este un domeniu dinamic, în care mereu apar noi lucruri ce merită testate.
Și eu sunt aglomerată cu creșterea copiilor și poate că uneori sunt reticentă la a încerca soluții noi, testate deja de mii de comercianți. Efectiv nu am întotdeauna resursele mentale să o fac. Dar, de multe ori, după ce o fac, constat că a meritat efortul. De exemplu, am testat easySales, dar la început nu am acordat atenție funcțiilor de procesare în grup. Acum nu îmi văd activitatea fără ele.
Ce ați face astăzi diferit față de momentul în care ați început afacerea?
Cred că aș fi angajat un responsabil pe marketplace-uri pentru a nu amesteca administrarea magazinului online cu marketplace-urile.
Sunt multe aspecte pe care le-aș aborda acum diferit, dar în contextul de atunci cred că am făcut alegeri ok.
De asemenea aș fi negociat mai bine cu furnizorii modul în care ne furnizează unele produse. Dar astea sunt lucruri pe care le înveți în timp. Privind în urmă, totul pare mereu mai simplu.
Ce decizii ați luat în acestă perioadă în care războiul cu Ucraina pare să destabilizeze?
Ne continuăm activitatea, nu am intrat în panică, suntem încrezători că lucrurile vor reveni la normal.
Mulțumim pentru interviu!
Ești începător în eCommerce și vrei să vinzi pe marketplace-uri relevante?
Te poți înregistra la webinarul demo easySales, susținut de colega noastră Eugenia Miulescu, în fiecare vineri, între 15:00-16:30. Te poți înregistra aici.
Nu ai un cont activ easySales?
Accesează un cont gratuit acum!
și poți beneficia de 14 zile de trial.
Vrei să pui întrebări, mai ales în weekend, altor comercianți ca tine? Grupul de facebook easySales România – eCommerce Network este dedicat vouă, comercianților și partenerilor care ați interacționat cu easySales!
Folosește-ți timpul în cel mai productiv mod posibil!