Un interviu cu Ioana Ciumara, CEO și coFondatoare alături de soțul ei, al afacerii EMPRIA (anterior Buy4baby) o femeie care activează în eCommerce din 2015 și care se caracterizează ca fiind meticuloasă și organizată. Empria este client easySales din Mai 2020 și vinde produse de siguranță pentru copii.
Premii importante în eCommerce
- Câștigători ai GPeC în anul 2022 la categoria Voice of the Customer Award 2022
- Premiul 2021 pentru vânzări de calitate ale unui seller eMAG Marketplace din Competiția GPeC
- Câștigători GPeC la categoria Bebeluși, Copii, Jucării și Puericultură, atât în 2020 cât și în 2021
Cum este pentru tine, ca femeie să activezi în eCommerce?
Ioana: Comerțul online a fost pentru mine ocazia de a trece din corporație în antreprenoriat. Cred că multe femei, atunci când devin mame, își doresc să schimbe ceva în cariera lor. Întoarcerea la un program de corporație pare foarte grea când ai un copil mic în brațe. Pentru mine, cel puțin, așa a fost și am căutat să fac o schimbare care să îmi permită să fiu mai mult alături de copiii mei.
Care este povestea EMPRIA?
Ioana: Am reușit să combin antreprenoriatul cu o idee de afaceri care ține tot de copii și așa a apărut magazinul nostru online. Acesta s-a numit mai întâi Buy4Baby, dar în urmă cu doar câteva săptămâni i-am schimbat numele în Empria.ro. Am decis și făcut această schimbare împreună cu agenția de marketing cu care lucrăm foarte strâns, pentru a putea crește mai bine. Provocarea noastră acum este să trecem de la nivelul unei mici firme de familie la statutul de firmă solidă în nișa noastră, atât în România cât și la nivel regional. Aceasta este traiectoria pe care vrem să ne poziționăm. Este ambițioasă, dar cred că este și realistă.
Ne bazăm dezvoltarea pe ideea de a oferi clienților mai mult decât se așteaptă atunci când cumpără de la noi pentru că vrem să le ajutăm familiile să fie mai sănătoase și fericite. Vrem să devenim magazinul cu produse pentru copii în care clienții găsesc cel mai bun echilibru între calitatea produselor, diversitatea și prețul acestora și calitatea experienței de cumpărare. Cred că rezultatele de până acum ne arată că suntem pe drumul cel bun.
Cum dezvolți mai mult povestea de succes a Empria?
Ioana: Reușim să creștem și în această perioadă mai complicată. Spre exemplu, în anul 2022 am reușit să avem o creștere a cifrei de afaceri cu 35% față de anul anterior. Și anul acesta anticipez că vom obține niște rezultate cu mult peste media pieței deoarece avem niște canale de creștere pe care până acum nu le-am folosit suficient de mult.
Fără îndoială, succesul nostru se bazează pe faptul că am reușit să ajungem la câteva colaborări cheie care stau la baza rezultatelor noastre: easySales este între partenerii noștri principali, alături de platforma pe care avem magazinul online, marketplace-ul principal cu care colaborăm și agenția de marketing online care ne ajută extrem de mult. În plus, am o echipă minunată, colege care pun suflet în tot ceea ce înseamnă Empria!
Ce provocări ați întâmpinat în a vinde pe marketplace-uri?
Ioana: Am început prin a lista câteva produse pe eMag, însă platforma nu era foarte prietenoasă pentru comercianți. Cel puțin așa ni s-a părut nouă la momentul respectiv, când nu aveam deloc experiență în eCommerce. Suportul nu putea fi accesat constant, iar listarea era dificilă. Am reușit să depășim aceste dificultăți, inclusiv prin intermediul easySales iar acum lucrurile funcționează mult mai bine.
Astăzi avem 400 de SKU de gestionat și în eMag avem 300 de produse postate. În plus, o dată postat un produs, nu înseamnă că ai terminat cu el. eMag schimbă des algoritmii de verificare a produselor: acum îți este validată o poză, peste 2 zile primești o notificare că produsul este invalid și trebuie să ștergi posibile umbre dintr-o fotografie. Sunt lucruri care consumă resurse, dar care ajută la îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților.
Ce funcționalități ale platformei easySales te-au atras?
Partea de procesare a comenzilor în grup ne ajută foarte mult, reușim să economisim mult timp, dar mai ales ne ajută la indicatorii KPI setați de eMag vizavi de cât de repede procesezi comenzile.
Cu un click poți procesa până la 50 de comenzi venite în același format, din multiple canale. Una este să finalizezi procesarea de comenzi la ora 12.00, alta este să finalizezi procesarea comenzilor la ora 10.00 dimineața. Toate comenzile adunate în weekend, luni începând de la ora 8 dimineața le trecem în grupuri de procesare, generăm AWB-uri și facturi automate. Ne ia aproximativ 10 – 15 minute acest proces. Apoi, de la ora 9 dimineața, până pe la 10:00, pregătim scrisorile de mulțumire către clienți și le grupăm împreună cu factura și awb-ul aferent. Ulterior începem să ambalăm și astfel reușim ca până la ora 15.00 să predam coletele curierilor.
Un alt beneficiu este faptul că o dată ce ai produsele pregătite, cu descrieri și caracteristici, și ai aceleași reguli pentru a lista oferte pe toate marketplace-urile, eforturile se înjumătățesc.
Cu easySales este la fel de simplu să listezi pe un canal, sau să listezi pe mai multe marketplace-uri.
Cum te ajută easySales să economisești bani?
Ioana: Sunt câștiguri indirecte, însă resimțite imediat de colegii care gestionează simplificat activitatea pe marketplace-uri multiple. easySales îți pune la dispoziție o infrastructură pentru a mapa ușor ofertele de produse. Poți asocia rapid categoriile de bază ale produselor tale cu documentația de categorii și caracteristici de completat pentru marketplace.
De fapt, degrevăm angajații de la aspecte complexe și task-uri redundante, ne îmbunătățim indicatorii de sănătate ai contului, livrăm rapid și creștem o afacere sănătoasă.
Cu easySales noi suntem prezenți pe Doraly, eMag Ro, HU și BG și pe OLX, fără eforturi operaționale extraordinare.
Avem o deschidere mare de a atesta noi canale de vânzare. Spre exemplu, am încercat să postăm pe Doraly mai demult, dar pentru că era un excel ce trebuia încărcat într-un anumit fel am renunțat la acel moment. Astăzi, prin easySales suntem prezenți, mult mai simplu pe Doraly.
Am câștigat zi de zi, prin fluidizarea proceselor și ușurarea modului de a ne expune pe mai multe marketplace-uri, implicit mai multe comenzi