Product Update easySales Iunie 2023

Platforma open source sau platforma personalizată?

Pandemia COVID-19 a generat încetinirea comerțului fizic și tot mai multe companii au căutat soluții online pentru a-și vinde produsele și serviciile. eCommerce-ul de astăzi este despre hybrid și multichannel, magazinele online sunt nevoite să facă față unei concurențe dure și să răspundă cerințelor unor clienți prezenți pe toate platformele: de la Social Media la diferite marketplace-uri. Iar dilema cu care se confruntă unii antreprenori, atunci când vor să-și lanseze afacerea online, este dacă să folosească un sistem open-source de management al conținutului (CMS) sau custom source pentru construirea site-ului. Ești la început de drum și te confrunți cu aceeași dilemă? Iată câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare în alegerea ta.

Platforma open source

Platformele open source oferă mai multe funcții gratuite și sunt preferate, în principal, de companiile care au nevoie să facă actualizări frecvente, pentru că multe dintre aceste actualizări sunt premise fără costuri suplimentare. De asemenea, sunt mai usor de utilizat, conținutul este ușor de actualizat si de către persoane nespecializate în domeniu.

Soluția open source menține costurile la un nivel scăzut, iar rularea operațiunilor de afaceri fără costuri de licență este o opțiune preferată în general, de start up-uri.  Totodată, un avantaj al acestei opțiuni este sprijinul comunitar pe care îl poți obține, în caz de nevoie, de la furnizorii care oferă caracteristici de bază pre-construite și soluții în abordarea problemelor de securitate, extensii, plugin-uri, upgrade-uri bazate pe cele mai recente progrese tehnologice.

Chiar dacă software-ul open-source este gratuit pentru descărcare și utilizare, nu trebuie să uiți de costurile de găzduire, dezvoltare, personalizare, securitate, integrare și întreținere, care se pot transforma într-un buget destul de mare, mai ales pentru o companie aflată la început de drum. Cel mai mare avantaj al platformei open-source este că nu trebuie să lucrezi totul de la zero și vei avea un cadru de bază pre-construit și multe plug-in-uri, integrări și extensii terțe fără costuri, care pot fi utilizate pentru personalizare.

Pentru că platforma open-source nu necesită o investiție inițială mare reprezintă o soluție viabilă pentru companiile care își fac intrarea în eCommerce. Totuși, pe termen lung, nu este soluția ideală, mai ales dacă plănuiești să-ți scalezi afacerea.

Platforma personalizată

Costul ridicat este primul lucru care descurajează antreprenorii în alegerea unei platforme custom. Dacă îl privești ca o investiție, te vei convinge că, pe termen lung, o vei recupera și că a meritat efortul. Dezvoltarea unui site personalizat pentru afacerea ta, adaptat nevoilor tale și ale publicului tău și care să perimtă ulterior dezvoltarea și scalarea sistemului, este un avantaj major.

De asemenea, dacă vorbim în termeni de securitate, în cazul soluției custom, dezvoltatorii au control deplin asupra codului, astfel încât nimeni din exterior nu poate accesa sistemul și analiza codul fără permisiune. Pe de altă parte, platformele custom funcționează de obicei pe bază de abonament anual sau lunar, iar furnizorul se ocupă de toate procesele cum ar fi actualizările produselor, securitatea, găzduirea etc., lucru care îți permite să te concentrezi pe activitățile tale de vânzare și să nu te preocupi și de întreținerea site-ului.

Într-o piață cu o concurență acerbă, o platformă personalizată iese întotdeauna în evidență și te ajută să rămâi relevant și să te poziționezi înaintea competitorilor.

Indiferent dacă optezi pentru o soluție personalizată sau pentru o platformă open source, planificarea este cheia succesului. Experiența clientului este cea care contează în final, de aceea analiza preferințelor acestora îți va indica direcția corectă.

 În plus, sunt mai multe lucruri  pe care trebuie să te concentrezi atunci când ai luat decizia construirii unui site. Interfața site-ului tău oferă prima impresia utilizatorului, de accea optează pentru un design de calitate. Evită culorile stridente și modele prea complicate, alege un font lizibil și alege un sistem de navigare intuitiv. Asigură-te că site-ul este funcțional pe mai multe dispozitive, telefoane mobile și tablete și urmărește ca experiența de shopping a clientului să fie rapidă și eficientă.  

Ambele variante, propuse mai sus, au avantajele și dezavantajele lor, iar alegerea vine în funcție de nevoile și posibilitățile afacerii tale.

Soluția easySales se integrează ușor cu platforma ta indiferent de cum este construită. Apasă butonul de mai jos și bucură-te de 14 zile de probă în care poți testa toate funcționalitățile aplicației noastre.