Product Update easySales Iunie 2023

Platforma eCommerce ideală pentru magazinul tău

Magazinele eCommerce trebuie să se diferențieze de alte site-uri, să fie mai ușor de utilizat, să atragă și să convertească clienți, să sprijine metodele de plată și metodele de achiziție. De aceea, securitatea platformei tale este esențială pentru a construi încrederea consumatorilor.

Cum alegi platforma potrivită pentru afacerea ta online?

Alegerea nu este ușoară. Din acest motiv, îți recomandăm să te informezi foarte bine înainte de a lua decizia finală. Trebuie să pui în balanță nevoile, dar și posibilitățile tale, inclusiv cele financiare. Oferta este variată, iar pentru a lua decizia potrivită trebuie să iei în considerare o multitudine de factori. O parte dintre aceștia sunt arhitectura soluției, funcționalitatea, prețul, flexibilitatea și securitatea soluției. Bineînțeles, trebuie să iei în considerare și abilitățile tale de dezvoltare și codare. Sau poate, pur și simplu, dorești o platformă simplă, cu o configurare minimă. Vorbim despre platforme Open Source și platformele SaaS.

Ce este o platformă eCommerce de tip SaaS?

Platforma eCommerce de tip SaaS este o opțiune rapidă și facilă de a lansa un magazin digital, este găzduită și întreținută de un anumit furnizor, apoi licențiată pentru a putea fi utilizată de comercianți.Poți accesa acest tip de aplicație prin intermediul browserelor web și plătești abonament lunar, în funcție de nivelul serviciului și de numărul de utilizatori.

Principalul avantaj este că tu nu trebuie să faci nimic, ca dezvoltare: furnizorul construiește, găzduiește și întreține software-ul pe propriile servere. Pe de altă parte, ești limitat în posibilitatea de a edita sau modifica codul sursă al software-ului, aspect care poate fi deranjant într-o anumită etapă a dezvoltării afacerii tale. Totuși, platformele SaaS au schimbat complet regulile jocului în comerțul online, iar mai multe companii au avut success datorită acestei implementări.

Ce este o platformă eCommerce de tip Open Source?

Este evident, și după denumire, că o astfel de platformă îți oferă mai multă “libertate”. O platformă eCommerce open source este un software care oferă utilizatorilor acces la codul său sursă, permițând personalizarea extinsă. Software-ul open source îți permite să vizualizezi, să modifici și să distribui codul sursă și să construiești o interfață personalizată. Cu toate acestea, oricât de distractiv ar suna, nu este atât de simplu și ai nevoie de expertiză.

ecommerce-platforms

Iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere în alegerea ta:

Mentenanță și suport

Dacă alegi prima opțiune, platforma de tip SaaS, trebuie să știi nu este nevoie de mult efort din partea ta pentru întreținerea acesteia – furnizorul monitorizează și actualizează software-ul în mod continuu și este responsabil cu rezolvarea problemelor, în cazul în care acestea se ivesc. Trebuie să fii conștient că asta implică și alte costuri, incluse în abonamentul lunar. Responsabilitatea ta crește dacă alegi o platformă de tip open source, te vei ocupa de toată infrastructura și administrarea platformei, dar și de rezolvarea eventualelor bug-uri.

Securitate. GDPR – protecția datelor personale.

După cum am spus și mai sus, ca și în cazul mentenanței, și securitatea “cade pe umerii tăi” în cazul alegerii unei platforme de tip open source. Dacă alegi o platformă Saas, dezvoltatorul acesteia va fi responsabil cu securizarea sa.

Integrare și flexibilitate

Acestea diferă în cazul platformelor. În mod normal, poți fi mult mai flexibil și ai mai multă libertate pe platforma de tip open source.

Costul

Poate cel mai important aspect pentru mulți dintre noi, este costul. În cazul platformelor open source, costurile inițiale sunt mai mici. Pe viitor, însa nu știi ce nevoi vei avea pe parcursul dezvoltării afacerii tale. În cazul platformelor de tip SaaS, costurile lansării unui magazine online sunt mult mai mari. Bineînțeles ca toate acestea variază în funcție de furnizorii și partenerii pe care îi alegi.

Concluzia este simplă: informează-te foarte bine.

Dacă ai în vedere să alegi un modul gratuit de integrări sau o platformă la cost minim, nu uita că nu există ceva gratis. Tot timpul este un cost ascuns, care va ieși la suprafață la un moment dat. Fie că vorbim de mentenanță precară, de lipsa functionalităților sau o mulțime de bug-uri pentru care va trebui să plătești dublu sau triplu, pentru a fi rezolvate. Analizează bine, iar dacă ai nevoie de ajutor experții easySales îți sunt la un click distanță, pregătiți să-ți ofere asistență.