Digitalizarea IMM – Sprijinirea IMM-urilor pentru a deveni lideri în digitalizarea sustenabilă

Digitalizarea, tehnologiile și inovațiile digitale au devenit cea mai puternică forță care modelează afacerile astăzi. Tehnologia digitală transformă, zi de zi, piața de business și eCommerce și poate cel mai important aspect este că te ajută să scalezi afaceri, care altădată ți-ar fi luat ani să le poți dezvolta la un nivel avansat.

Potrivit Statista, în 2020, 25% dintre organizațiile chestionate din întreaga lume au raportat adoptarea tehnologiei cloud distribuite la scară largă, 29% folosind soluții cloud distribuite la scară mică.

 Astfel, cea mai adoptată tehnologie cloud, este de tipul Software as a Service (SaaS), fiind acum implementată de majoritatea organizațiilor la nivel global. Aplicațiile populare ale SaaS includ managementul relațiilor cu clienții și software-ul de planificare a resurselor întreprinderii.

Sursa Statista

Companiile sunt conștiente de necesitatea unei strategii omnichannel pentru a satisface utilizatorul pe o piață din ce în ce mai competitivă și cu consumatori dispersați.

Pentru a atinge acest obiectiv, comercianții au început, accelerat după pandemie, să înceapă să se bazeze pe o platformă de automatizare a marketingului și eCommerce-ului pentru a-și face strategiile digitale eficiente.

Noi, echipa easySales am dezvoltat o platformă de automatizarea a activității de eCommerce și încurajăm accelerarea transformării digitale cu ajutorul tehnologiilor precum Cloud sau Inteligenţă Artificială. O afacere care investeşte în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un şoc psihologic extern, cum este pandemia, războiul şi are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiţii de funcţionare a pieţei.

Sursa Canva

În aceast articol, vom analiza cum să accelerați transformarea digitală,  factorii care conduc la nevoia de schimbare și cum să planificați propria strategie de transformare digitală.

Ce înseamnă transformarea digitală a IMM-urilor

Viitorul în eCommerce poate însemna livrarea cu drone, live shopping, metaverse și folosirea de soluții BI pentru a urmări KPI rapid și a sugera noi produse ce vor fi în tendințe.

Câteva exemple de transformare digitală sunt comercianții consacrați care își schimbă metodele și structurile de lucru pentru a servi clienții pe mai multe canale de tip marketplace, nu doar prin intermediul magazinului lor online.

Digitalizarea are un impact mai mic asupra mediului natural și implică o utilizare mai bună a materialelor și resurselor, dar din punct de vedere economic, acestea sunt asociate cu cheltuieli financiare mari, în special dacă ne referim la achiziția de echipamente moderne.

Astăzi, tehnologia oferă costuri la nivel de subscripție lunară pentru a folosi un CRM, pentru a utiliza o platformă SaaS B2B de listare oferte pe multiple marketplace-uri ca easySales, cu traduceri automate pentru a vinde simplificat în Ungaria și Bulgaria, instrumente scalabile și utilizate de zeci de mii de clienți, ce îți oferă costuri foarte bune, de la 29 de euro pe lună.

Din păcate, unele IMM-urile sunt entități insuficient echipate pentru a valorifica noile oportunități, în special datorită lipsei de personal orientat spre digitalizare, care înfrânează creșterea. Însă, start-up-urile par mult mai deschise către soluții ce le ajută să crească accelerat, fiind conduse de o generație de antreprenori cu un apetit mai mare pentru soluții de digitalizare.

Cum stau IMM-urile românești la capitolul digitalizare?

Conform celui mai recent raport ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României), România se plasează la coada clasamentului european ȋn ceea ce priveşte ponderea IMM-urilor care au un plan sau o strategie pentru a-şi digitaliza activitatea proprie.

53% din IMM-urile românești susțin existența unor bariere pentru digitalizare, iar din interpretări rezultă că lipsa de identificare precisă a nevoilor de infrastructură, datorată unei imaturităţi digitale accentuate este bariera principală a digitalizării, chiar dacă managerii majoritari răspund că au ca argument lipsa de resurse financiare.

În concordanţă cu identificarea problemei digitalizării, puţine microȋntreprinderi (5%) din România au o strategie sau un plan de acţiune pentru a se digitaliza.

Pentru întreprinderi este necesară şi o abordare proactivă a digitalizării şi nu reactivă, aşa cum predomină în prezent.

Managementul intreprinderilor trebuie să ia în considerare atât efectele pozitive, cât şi cele negative ale digitalizării. Un aspect negativ este considerat renunțarea la personal.

Digitalizarea, de cele mai multe ori, nu înseamnă renunțarea la personal, ci respecializarea și creșterea valorii lor profesionale.

Măsuri concrete pentru digitalizarea IMM-urilor

Decizia vizavi de măsurile concrete de digitalizare, se iau în funcție de scopul propus de management:

  • să reducă riscurile cu erorile umane
  • să optimizeze costurile
  • să sincronizeze date din diferite platforme eCommerce și să salveze timp
  • să valorifice rapid oportunitățile
  • să poată avea rapoarte cu date interpretate rapid
  • să eficientizeze munca angajaților
  • să crească nivelul de competitivitate, de exemplu: vânzarea pe multiple marketplace-uri – cele mai frecvente soluții de digitalizare pentru IMM-uri

Zona financiar-contabilă și zona de vânzări sunt primele destinații ale procesului de transformare digitală. Iată măsurile concrete pentru digitalizare:

  • Soft de Facturare electronică și generare bulk facturi –  folosirea unor servicii pentru facturare, încasări, gestiune și contabilitate este un “must-have”, salvează timp, bani și reduce erorile umane;
  • Integrare multipli curieri și generare automată de AWB-uri bulk – poți utiliza un integrator de curieri, astfel pui pe pilot automat tot procesul de livrare a comenzilor INNOSHIP un instrument simplu care te ajută să obții vizibilitate și să optimizezi livrările, având acces la informații corecte, prezentate într-un mod ușor de interpretat. Soluția este integrată direct în platforma easySales;
  • Platformă de vânzări automate pe marketplace-uri easySales – tranziția de la a folosi o multitudine de platforme, a lista produse manual și a procesa comenzi separat, la omnichannel;
  • Soluții de arhivarea documentelor în format electronic și semnătură electronică – tranziția de la hârtie la documente digitizate;
  • Soluții de înregistrare și redare automată și în limba română a înregistrărilor unor ședințe, cursuri sau discuții importante meetgeek ;
  • Mecanism de verificare comenzi prin scanare cod bare și procesări (bulk) cu listă de pick-uit din depozit – tranziția de la pregătire comenzi manuale și pregătire comenzi semi-automatizat prin coduri de bare easySales;
  • Definirea proceselor pentru managementul documentelor– centralizarea documentelor de pe smartphone-uri, laptop-uri sau scanere dă un plus de viteză în cautarea și regăsirea informației prin structurarea acesteia.
  • Digitalizarea comunicării cu consumatorul – utilizarea mesajelor text pe telefon (SMS), web chat, e-mail marketing personalizat, social media consolidează relația cu consumatorul și optimizează costurile.
  • Digitalizarea colectării datelor și interpretare BI – prin intermediul unui dispozitiv de înregistrare smartphone, tabletă, scanner portabil și conectarea acestuia la un router pentru transferul electronic al informației se face procesarea instantanee și se salvează timpul și costul de deplasare
  • Comunicare prin e-mail-uri personalizate – toate canalele de marketing de care magazinul tău online are nevoie, într-o singură aplicație inteligentă și ușor de folosit Retargeting;

Mai jos, aveți sintetizate beneficiile platformei SaaS easySales pentru comercianți.

Abordarea strategiei de digitalizare

Abordarea strategiei de digitalizare ar trebui să aibă în vedere, scopul propus de management și cel puțin un obiectiv de digitalizare pe o zonă de procese. De exemplu, pentru un comerciant care vrea să folosească soluția easySales poate să aibă următoarele obiective:

  • Creșterea eficienței cu 80% a procesării de comenzi din multiple platforme eCommerce;
  • Scăderea costurilor cu programatorii cu 80% în zona integrare sisteme și sincronizare stocuri;
  • Creșterea vânzărilor cu până la 50% în primele 3 luni de la implementarea soluției, după listarea a 20.000 de oferte produse prin 2 marketplace-uri;
  • Scăderea erorilor cu listarea cu până la 70% prin maparea categoriilor de produse și funcția autolink de sincronizare informații;
  • Automatizarea sincronizărilor de stocuri și salvarea unui timp de 90% cu acest proces;

1. Analiza și evaluarea proceselor de lucru și a obiectivului setat inițial

  • Definirea fluxurilor existente – Cunoașterea și stabilirea fluxului de activități și unde anume se dorește eficientizarea;
  • Analiza datelor companiei și a bugetului  – Detalierea datelor actuale și a necesităților de integrare cu alte sisteme existente în companie;
  • Definirea procedurilor de lucru viitoare – Trasarea unei strategii prin luarea deciziilor cu privire la posibilitățile de optimizare a operațiunilor curente;
  • Stabilirea coordonatelor implementării – Identificarea personalizărilor necesare, astfel încât activitatea companiei să se desfașoare la parametri optimi.

2. Stabilirea necesităților de implementare

Aici ne referim la onboarding – mai exact costuri de implementare, număr responsabili externi sau interni, beneficii dorite, timp de implementare.

3. Setarea și testarea soluției

4. Training

5. Suport

6. Analiza rezultatelor și feedback

Cel mai important aspect este partea de training a echipei. Defapt, de cât training crezi că este nevoie pentru a crește abilitățile tehnice ale angajaților tăi sau pe ale tale și a adopta soluții tehnice care să te ajute să salvezi timp?

Te-ai gândit la un număr de ore?

OK! Ia acel număr de ore și înmulțește-l cu 10. 

Și este posibil să fii aproape de numărul corect.

Principalul motiv pentru care oamenii nu acceptă o soluție nouă tehnică este pentru că nu se simt confortabili.

Dacă ai noi funcții tehnice, dar nu ști cum să le folosești corect, vei reveni la obiceiurile de manualitate: platforme multiple, excell, agendă… Iar atunci când nu știi să folosești un software centralizator, crezi că mai mult te încurcă decât te ajută.

Sursa Canva

SOLUȚIA: fă atât de mult training, încât oamenii să devină confortabili, tu să fii confortabil cu noul software, sau cu noua funcție tehnică. Practica crește nivelul de abilități!

Cum putem depăși barierele digitalizării?

Nivelul de cunoștințe tehnologice este redus la nivelul executiv. Recomandarea este de a apela la specialiști.

Exceptând efortul financiar pe care îl implică transformarea digitală a unei companii, acesta reflectă și disponibilitatea board-ului și a proprietarilor de companii de a-și asuma noi instrumente cum sunt:

  • Big Data
  • Aplicații mobile, de tip CRM
  • Platforme Social Media
  • Marketplace-uri și platforme integratoare de marketplace-uri
  • Internet of things

În plus, pentru a facilita tranziția către un model de afaceri digital, abordarea personalului, a angajaților este esențială – fără secrete cu inițiativa de digitalizare. Aceștia trebui să fie informați în mod adecvat, transparent și constant cu privire la evoluția spre digitalizare și, pe cât posibil, transformați în ambasadori ai procesului. De asemenea, e util ca orice IMM care vrea o mai mare deschidere spre digitalizare să stimuleze evoluția profesională a angajațior, prin training-uri, învățare online sau remote și acces la cursuri de formare.

Transformarea digitală a afacerii

Transformarea digitală a afacerii trebuie inițiată dacă se pot bifa 4 factori:

  1. Tendințe și schimbările în tehnologie.

Tehnologia se poate schimba rapid, deschizând noi piețe și posibilități sau noi amenințări, aproape peste noapte. Introducerea semnăturii electronice, apelarea la un soft de facturare automatizat, conectarea la o platformă pentru gestiunea automatizată a activității pe multiple marketplace-uri ce te ajută să scazi efortul de procesare comenzi multichannel cu până la 80% sunt câteva din măsurile ce se pot lua.

 În ce constau noutățile momentului?

Acum totul se învârte în jurul unor aplicații native in cloud, adică microservicii sau aplicații modulare care pot să ruleze în containere, pentru a putea crește rapid volumul de business care se operează prin ele. Obții astfel scalabilitate și flexibilitate maximă. De exemplu, ai o platformă in cloud cu 50 de integrări și microservicii info SMS, Notificări prin e-mail și traduceri automate și listări pe multiple marketplace-uri. Poți aloca resurse doar pentru modulele respective, ceea ce nu puteai face cu ușurință înainte. Mai mult, în trecut aplicațiile informatice erau construite pentru oamenii din IT. Furnizorii aveau în minte cumpărătorul (în general, managerul IT), în vreme ce acum totul este gândit având în vedere utilizatorul non-IT, ținând cont de democratizarea accesului la informatizare.

Concret, aplicațiile trebuie să fie simplu de utilizat și trebuie să răspundă la nevoile unui beneficiar nespecializat.

  • Concurență nouă sau modificări ale strategiei concurenților existenți.

Intrarea unui nou concurent, poate unul care „perturbă” piața ca în cazul Amazon sau Airbnb poate obligă companiile să se adapteze sau să rămână în urmă. De asemenea, competitorii care deja folosesc live streaming sau deja sunt pe TIKTOK, te obligă să ții pasul și poate avea efectul de a urgenta digitalizarea.

  • Schimbări în comportamentul și așteptările clienților.

Comportamentul clienților este adesea determinat de tehnologie și concurență, dar poate fi și rezultatul schimbărilor din cadrul societății. Eșecul de a ține pasul cu tendințele consumatorilor poate face o afacere mai puțin relevantă și mai puțin competitivă.

Cum să alegi instrumentele potrivite pentru digitalizarea IMM-urilor și automatizarea afacerii tale?

Există mii de instrumente pe piață care promit digitalizare, dar nu toate sunt utile pentru IMM-uri și chiar mai puține sunt potrivite pentru start-up-uri. Experții IT recomandă să acorzi o atenție deosebită celor trei criterii:

  1. Aplicația sau platforma respectivă trebuie să fie parțial sau complet bazată pe cloud. De ce? Pentru că soluțiile cloud nu necesită propria infrastructură IT. Acest lucru economisește costuri, datele sunt stocate de profesioniști și companiile mici fără competență IT evită investiții și mentenanță.
  2. Aplicația sau instrumentul respectiv ar trebui să permită comunicare API, integrare de mai multe servicii favorite ale clienților (platforme eCommerce, softuri de facturare, platforme curieri, marketplace-uri). Deasemenea o zonă de a solicita îmbunătățiri și posibilitatea de a cere dezvoltări votate de clienți.
  3. Alege un instrument validat, care se dezvoltă accelerat și oferă un suport excelent, fiind dezvoltat pentru antreprenorii din țara din care faci parte, cu suport promp și documentație de suport în limba ta. O serie de servicii sunt acum disponibile și la un preț rezonabil. De obicei se oferă câteva zile de gratuite de testare, tutoriale pas-cu-pas în limba maternă și care să te ajute să înveți toate funcționalitățile

Dacă te gândești că e mai bine să alegi un modul gratuit, sau un instrument la cost minim, amintește-ti că nu există nimic gratis. Întotdeauna există un cost ascuns, pe care îl vei observa în cele din urmă. Poate fi vorba de mentenanța precară, sau lipsa ei, lipsa functionalităților sau o mulțime de bug-uri pentru care va trebui să plătești dublu sau triplu, pentru a fi rezolvate.

10 motive ca să implementezi soluția easySales

easySales este o platformă de management vânzări automate multichannel la cheie, care oferă centralizare și care ajută comercianții să crească vânzările și să își simplifice activitatea operațională, economisind timp prețios consumat cu sarcini fără valoare și redundante, ce pot fi automatizate. 

Componentele de bază sunt: listarea rapidă a produselor pe diferite marketplace-uri, sincronizarea stocurilor în timp real, gestionarea centralizată a comenzilor, analiza dinamică a prețurilor și rapoarte analitice privind vânzările. Direct în platformă se oferă și finanțare pentru capital de lucru prin partenerul FILBO, direct din platformă completând două formulare.

Platforma a fost dezvoltată ca o soluție la provocările comercianților care întâmpinau dificultăți serioase în a lista oferte pe marketplace-uri populare din România.

easySales este o pltaformă SaaS aleasă ca finalistă a concursului Uipath Atomation Award din Octombrie 2021, ca o soluție cu impact global ce poate consolida întreg ecosistemul de eCommerce prin automatizare.

  1. Soluție construită în anul 2019 cu ajutorul comercianților și validată, de peste 500 de useri activi, stabilă tehnic și optimizată constant cu toate regulile noi ale sistemelor integrate;
  2. Interfață prietenoasă, atât pentru reprezentanții de vânzări, cât și pentru programatori;
  3. Nu necesită cunoștințe de programare pentru a fi operată;
  4. Soluție ce se poate integra în câteva ore cu toate serviciile folosite de client, prin API: curieri multiplii, soft de facturare, până la 20 de magazine online, marketplace-uri. Verifică compatibilitatea cu alte sisteme aici.
  5. Servicii de calitate cu suport dedicat prin tichete, chat sau telefon, dezvoltări accelerate și integrare marketplace-uri internaționale eBay Plonia și USA, next Amazon;
  6. Soluție care suportă multiuser, mai multe limbi și valute;

Concluzie:

Comercianții conduc afaceri care cunosc importanța digitalizării și stau aproape de comunități de eCommerce care le arată pas cu pas cum să implementeze soluții de automatizare și digitalizarea afacerii. Digitalizarea nu ar trebui privită ca o impunere sau un scop în sine, ci ca un instrument pentru sprijinul muncii și creșterea productivităţii.

Warren Knight, stabilit la Londra, a scris cartea de succes Think #Digital First. E influencer de tehnologie, antreprenor și speaker virtual. El spune că este nevoie de trei pași pentru a putea rămâne în businessul de mâine:

#1 Conștientiarea mediului înconjurător și al tendințelor

#2 Cunoștințe inclusiv despre competiție

#3 Alfabetizarea digitală

Testează gratuit pentru 14 zile platforma easySales, fără să introduci date de card și digitalizează afacerea ta de eCommerce.