Creșterea vânzărilor online – 6 metode rapide și eficiente

Ești proprietarul unei afaceri online și scopul tău principal este, bineînțeles, să generezi profit și, implicit, să crești vânzările. Desigur, creșterea vânzărilor online este un obiectiv constant în strategia ta de marketing, dar cum reușești să-ți diferențiezi brandul, să ieși în evidență cu produsele tale atunci când utilizatorii au acces la mii de produse doar la un click distanță?

Din fericire, tehnologia și posibilitățile nelimitate pe care le oferă internetul în eCommerce  permit alegerea unor opțiuni diferite de vânzări și implementarea unor strategii care să facă diferența. În acest sens, iată mai jos câteva opțiuni care te pot ajuta să maximizezi vânzările pentru magazinul tău online.

Personalizează call-to-action-ul (CTA)

Un call-to-action “personalizat” poate determina utilizatorul să facă următorul pas. Un buton etichetat “cumpără acum” sau “adaugă în coș”, “abonează-te la Newsletter” sau “urmărește-ne pe Instagram” poate crește rata de conversie a potențialilor clienți. Poți personaliza CTA-urile folosind orice detaliu din baza de date, spre exemplu numele persoanei, industria și altele, iar rezultatele vor fi relevante. Potrivit unui studiu HubSpot, CTA-urile personalizate au o performanță cu 202% mai bună decât CTA-urile simple, un motiv în plus să optezi pentru prima variantă.

De asemenea, un alt aspect important pe care trebuie să-l iei în considerare este textul care însoțește CTA-ul. Optimizarea lui este importantă și poate rezulta în creșterea vânzărilor online.

Evidențiază cel mai popular, cel mai bine vândut produs

Fie că te folosești de text, design sau poziționare, este important să subliniezi cel mai bine vândute produse, ofertele avantajoase și promoțiile de pe site-ul tău. De asemenea, un model interesant este abordarea freemium. Conform acesteia, o afacere oferă servicii fără costuri pentru consumator, punând astfel bazele pentru tranzacțiile viitoare.

Oferind gratuit servicii minime, companiile construiesc relații cu clienții. Acestea le oferă, în cele din urmă servicii avansate sau o experiență de utilizare fără anunțuri pentru un cost suplimentar. Acest model este folosit în principal de afacerile care oferă diverse produse pentru internet sau aplicații de software.

Dacă principalul avantaj al acestei metode este faptul că poți atrage cu ușurință potențiali utilizatori și poți colecta informații și date, cel mai mare dezavantaj este faptul că utilizatorii care folosesc serviciile tale în mod gratuit nu se convertesc decât greu în utilizatori plătitori.

Optimizează site-ul pentru mobil

Potrivit unui studiu realizat de 2Performant, în 2021, 69% dintre cumpărăturile online ale românilor s-au făcut de pe telefonul mobil și doar 29,8% de pe desktop. Chiar dacă, deocamdată, valoarea medie a coșului de cumpărături realizate de pe telefonul mobil este mai mică decât cea aferentă cumpărăturilor de pe desktop, potrivit aceluiași studiu, trendul este clar. De aceea, este extrem de important să te asiguri că site-ul tău este optimizat pentru mobil, precum și pentru desktop-uri și tablete, dacă vrei să crești vânzările online, iar aici trebuie să ai în vedere simplificarea procesului de finalizare a comenzii, oferirea mai multor variante de plată, iar navigarea pe site-ul tău să fie simplă și intuitivă.

Desigur, un rol important în această experiență îl are și designul site-ului. Un site cu design atragător și ușor de navigat are un rol esențial în creșterea ratei de conversie.

Optimizează procesul de finalizare a comenzii

Chiar dacă în multe cazuri clienții găsesc produsul preferat, la un preț potrivit, de multe oori aleg să abandoneze coșurile dacă procesul de finalizare a comenzii durează foarte mult. De aceea, este important să-l optimizezi pentru ca experiența de shopping a clientului tău să fie rapidă și eficientă. Oferi mai multe pozibilități de plată și facilitezi procesul de introducere a datelor de card.

Configurează-ți profilurile de social media

Asigură-te că profilurile social media ale companiei tale sunt configurate corect și amănunțit pentru că sunt o modalitate clară și accesibilă pentru ca un posibil client să afle mai multe despre compania și produsul tău. Un brand recunoscut este un avantaj pe termen lung, iar social media este un instrument esențial în construirea unui brand de încredere. Crearea unui brand recunoscut aduce beneficii atât SEO, cât și vânzărilor, iar social media este unul dintre cele mai bune instrumente pentru a face acest lucru.

Crearea de conținut de calitate, o abordare unică, diferită a acestuia care să inspire utilizatorii te vor ajuta să-ți diferențiezi brand-ul de concurență.  Consecvența este importantă pe rețele de social media. Postările trebuie să fie constante și relevante pentru a rămâne în memoria utilizatorilor, iar realizarea unui calendar cu conținut variat îți va fi de folos.

Testimoniale – dovedește satisfacția clienților

Părerea clienților despre produsele tale, experiențele lor, faptul că afacerea ta are un istoric cu clienți mulțumiți, toate acestea, vizibile pe site, cresc încrederea potențialilor clienți în brandul tău. De asemenea, cu cât un produs are mai multe recenzii, cu atât este mai bine pentru rata de conversie. Totodată, poziționarea recenziilor pe site, pe home page, este importantă.

După cum am menționat și la începutul articolului, internetul și tehnologia actuală îți oferă o mulțime de posibilități, iar dacă valorifici la maxim opțiunile, îți studiezi bine publicul țintă și creionezi o strategie completă, rezultatele nu vor înceta să apară și vei simți creșterea vânzărilor online.

Soluția easySales îți poate ajuta afacerea să ajungă la următorul nivel. Obține un cont de test pentru 14 zile și hai să vezi cum te putem ajuta să vinzi mai repede.