Black Friday 2022 este ziua în care companiile lansează oferte îndrăznețe și reduceri semnificative de preț. În mod tradițional, ziua de promoții are loc după Ziua Recunoștinței americane – Thanksgiving Day, deși a evoluat într-un sezon de cumpărături ce durează o lună întreagă. În România, Black Friday a apărut pentru prima dată în anul 2011 și a avut un real succes, iar după 11 ani de zile, “Vinerea Neagră” a ajuns să fie implementată de majoritatea magazinelor online de la noi din țară.
Anul acesta Black Friday la eMag s-a anunțat că va avea loc probabil pe 11 noiembrie.
Potrivit eMAG, în 2021, valoarea comenzilor de Black Friday înregistrate a ajuns la 609 milioane. Aceasta semnifică o creștere cu mai mult cu 24 milioane lei față de anul 2020. De asemenea, în perioada 1-14 noiembrie 2021, 462 de magazine online au înregistrat 115.000 de vânzări, în valoare de peste 6,9 milioane € pe platforma 2Performant. Dacă ne raportăm doar la aceste exemple, este evident că Black Friday-ul românesc este în continuă creștere, de aceea nu trebuie să neglijezi organizarea afacerii tale pentru un astfel de eveniment.
Mai sunt câteva săptămâni bune până la Black Friday 2022, dar dacă activezi în eCommerce, știi foarte bine că pentru a obține rezultate deja ai o strategie de vânzare bine conturată.
Cum să-ți pregătești magazinul online pentru Black Friday 2022?
Planifică din timp
Nu este niciodată prea devreme pentru a începe planificarea și pregătirea campaniei. O parte din clienții noștri au organizat încă din Februarie 2022 campania de Black Friday și au început să scrie idei de campanii noi exact după Black Friday. Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le ai în vedere:
Optimizează website-ul
Dacă luăm în considerare estimările de vânzări de Black Friday, este evident că magazinul tău online va experimenta o creștere a traficului. Din acest motiv, optimizarea resurselor pe server și zona SEO a website-ului sunt esențiale în această perioadă: interfață cu design intuitiv și mobile friendly; să te asiguri că utilizatorul va beneficia de o experiență perfectă de finalizare a comenzii, cu mai multe opțiuni de plată.
Publică articole interesante despre produsele tale cu minim 3 luni înainte de Balck Friday, așa încât să te asiguri că vor fi indexate de google. Cele mai apreciate articole sunt despre avantajele și dezavantajele anumitor produse.
Cele mai multe cumpărături online se fac direct de pe mobil. Potrivit unui raport Netopia Payments, la achiziţiile online, aproape 57% dintre români au optat în 2021 pentru dispozitivele mobile, în timp ce 43% dintre clienţii finali au ales desktop-ul. Totodată, utilizatorii își verifică telefoanele mobile chiar și în magazine, tocmai de aceea site-ul tău trebuie să aibă o interfață adaptată telefonului mobil.
Implementează corect codurile de tracking: Facebook Pixel, Google Analytics, Search Console.
Elimină produsele fără stoc, butoane suplimentare, categorii fără produse, coduri suplimentare care îngreunează încărcarea paginilor.
Setează live chat-ul și înserează live chat video prin aplicația Tolstoy, în plus, asigură-te că ai un set de întrebări și răspunsuri clare.
Pregătește bannere, pop-up-uri și alte elemente de grafică care să anunțe oamenii de existenta ofertelor.
Verifică strategia social media
Suntem deja la momentul în care platfomele de social media, cum sunt Facebook și Instagram, nu mai obligă cumpărătorii să acceseze website-ul unui brand, ci se ocupă de întregul proces de achiziție. Clienții pot descoperi și cumpăra produse fără să părăsească aplicațiile. Unii clienți preferă să planifice înainte și să profite de reducerile oferite, iar o campanie care anunță viitoarele reduceri de Black Friday atrage un astfel de public. Cu un conținut atrăgător, poți genera trafic către site-ul tău de Black Friday. Iar social media este o modalitate foarte bună de a intra în legătură cu clienții și de a răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea legate de ofertele tale pentru Black Friday.
Programează postările de promovare pentru Black Friday, folosește Facebook, Instagram ads, răspunde mesajelor primate pe conturile social media, integrează hashtag-urile cu Black Friday, colaborează cu influenceri.
E-mail marketing-ul. Dacă nu ai deja configurată o campanie de marketing prin e-mail, Black Friday este ocazia ideală să implementezi una. Asigură-te că ai o listă de e-mailuri ale actualilor sau potențialilor clienți și informează-i cu privire la viitoarele tale oferte și reduceri de Black Friday. Configurează o listă cu câteva săptămâni înainte de Black Friday și informează-ți abonații.
În astfel de perioade, mesajele personalizate trimise de brand, pe baza unei acțiuni efective întreprinse recent de un cumpărător, au un impact pozitiv. Asigură-te că strategia de marketing prin e-mail este setată pentru a trimite e-mailuri sau mesaje SMS în timp util, dacă un cumpărător ezită și abandonează coșul.
Te poți folosi și de ferestrele pop-up pentru a comunica oferta limitată doar de Black Friday. Da, ferestrele pop-up pot fi enervante, dar dacă au informații legate de reducerea prețurilor pentru produsele din coș, pot diminua rata de abandon și influența finalizarea achiziției.
Încurajează consumatorii să cumpere mai multe produse. Oferă transport gratuit pentru un prag minim de comandă, este o opțiune care poate încuraja clienții să adauge mai multe articole în coșul de cumpărături pentru a se putea califica pentru promoție, cross-sell articole relevante pe pagina produsului sau înainte de finalizarea comenzii. Și astfel de exemple pot continua, important este să valorifici orice oportunitate pentru a vinde mai multe produse.
Când anume ar trebui să începi să anunți promoțiile de Black Friday?
Majoritatea retailerilor mai mari încep din luna octombrie, iar brandurile mai mici încep să-și lanseze promoțiile la începutul lunii noiembrie, dar nu există o regulă generală. Ai nevoie de o strategie de Black Friday care să puncteze toate etapele, de la viteza și performanța site-ului mobil la promoții online și offline integrate, la procesul de expediere și comunicarea cu clienții tăi.
Noi îți recomandăm să te organizezi înaintea marilor retaileri deoarece, vrei ca majoritatea consumatorilor să nu își epuizeze bugetul și să achiziționeze și de pe site-ul tău.
Pregătește un Black Friday memorabil
Poate unii antreprenori nu vor să fie asociați cu marile reduceri de Black Friday, mai ales dacă au produse de lux.
Însă, te asigurăm de faptul că majoritatea clienților tăi sunt pregătiți să fie surprinși plăcut, chiar dacă nu faci reduceri consistente. Luna Noiembrie e luna în care dacă nu oferi o experiență de shopping inedită e ca și cum nu participi la “marea petrecere care celebrează shopping-ul”.
Iată acțiunile ce trebui bifate:
- Anunță când vei iniția campania de START Black Friday – adică link short și counter
- Fă postări separate pentru fiecare prag de reducere
- Anunță cu un newsletter baza de subscriberi și arată ce produse vor fi în campanie
- Prezintă 10-12 produse vândute până la ora 12 (cand e jumatate din timpul zilei de campanie).
- Ține oamenii la curent cu starea stocurilor, cele mai vândute produse, cea mai consistentă comandă ca valoare sau ca produse cumpărate.
- Poți oferi un cod de reducere extra doar pentru urmăritorii din social media
- Info video reel cu produsele vedetă pe Instagram.
- Story-uri cu modul în care pregătiți sute de colete
- Postări și story-uri despre produsele specialșe cu stoc redus
- Concurs și extragere căștigători cu produse cadou pentru comenzi alese random sau pentru cei care lasă un testimonial și fac share pe canalele de Social Media.
- Video-uri unboxing / prezentare pentru pachetele de produse la oferta.
Începe acum să îți adaugi produsele în cele mai populare marketplace-uri cu easySales și diferențiază-te de concurență în cel mai scurt timp.