Avantajele și dezavantajele unui cont TikTok pentru afacerea ta

Înainte de a vorbi despre rolul TikTok în eCommerce și cum poți folosi această platformă de Social Media pentru a-ți crește vânzările, trebuie să definim termenul social commerce –  comerțul social.

Potrivit Hootsuite, comerțul social este procesul de vânzare a produselor și serviciilor direct prin intermediul rețelelor sociale. Practic, întreaga experiență de cumpărare, de la descoperirea și cercetarea produselor până la finalizarea achiziției, are loc chiar pe rețelele sociale.

În momentul de față, aplicațiile social media cu funcții native de comerț social încorporate sunt Instagram, Facebook, Pinterest și TikTok.

Prin urmare, comerțul social, prin definiție, permite clientului să-și facă achiziția direct din aplicația de social media, în timp ce eCommerce-ul se referă la o experiență de cumpărături prin intermediul unui marketplace, unui magazin online sau al unei aplicații dedicate brandului.

Cum a crescut platforma TikTok?

TikTok a devenit una dintre cele mai populare platforme de social media, cu peste 1 miliard de utilizatori în întreaga lume. Platforma se concentrează pe videoclipuri scurte, care pot fi editate cu efecte speciale, muzică și diferite filtre. Datorită popularității sale în creștere și a investițiilor consistente, TikTok a devenit în scurt timp o platformă importantă de marketing pentru afacerile din toate domeniile, inclusiv pentru cele din eCommerce.

Procesul este destul de simplu: creezi un cont de business pentru afacerea ta și vei putea accesa instrumente de analiză și promovare pentru produsele sau serviciile tale.

Pe TikTok, conținutul video este cheia succesului – evident, am spune. Pentru a atrage și a menține atenția utilizatorilor, trebuie să creezi videoclipuri captivante și interesante. Poți utiliza efecte speciale, muzică, filtre și alte instrumente pentru a-ți diferenția produsele. De asemenea, hashtag-urile au un rol important pentru a crește vizibilitatea video-urilor. Poți utiliza hashtag-uri relevante pentru brandul tău, pentru produsele sau serviciile tale și pentru tendințele actuale.

Crearea de conținut video eficient și captivant pentru TikTok, ca de altfel pe orice platformă social media, presupune un mix de creativitate, strategie și înțelegere a publicului țintă.

Sfaturi pe care le poți integra pentru a crește contul de TikTok:

Video scurt și interesant

În timp ce TikTok permite videoclipuri de până la 60 de secunde, cele mai scurte și mai puternice au, adesea, rezultate mai bune. Încearcă să postezi video-uri de 15 până la 30 de secunde pentru a menține atenția publicului.

Povestirea vizuală

Storytelling prin video și imagini – este incredibil de eficientă pe TikTok. În loc să explici, arată publicului tău ce se întâmplă, arată modul în care este utilizat un produs, rezultatele pe care le oferă sau chiar procesul de fabricare.

Muzică și efecte sonore

TikTok-ul este recunoscut pentru clipurile sale muzicale virale.  Inserează muzică sau efecte sonore care sunt în tendințe pentru ca videoclipul să fie mai captivant și mai distractiv.

Subtitrare și stickers

Folosește-le pentru a adăuga context sau pentru a sublinia punctele cheie din videoclipul tău. Stickers, filtrele și efectele te pot ajuta, de asemenea, ca videoclipul tău să fie mai interesant și distractiv din punct de vedere vizual.

Primele câteva secunde ale videoclipului sunt cruciale, pentru a atrage atenția utilizatorului. Poți începe cu o întrebare interesantă, o declarație îndrăzneață sau o imagine convingătoare pentru a captiva privitorul.

Spune o poveste pe TikToK

Chiar și într-un videoclip scurt, poți spune o poveste. Fie că este vorba despre modul în care este realizat produsul tău, despre cum a ajutat un client sau chiar despre o poveste amuzantă sau inspirată de brand, story-ul face videoclipul mai captivant și memorabil.

Include un call to action: indiferent de obiectivul tău, vizitarea website-ului, cumpărarea unui produs sau aprecierea distribuirea video-ului, asigură-te că incluzi un call to action clar.

Fii autentic, transmite emoție, distrează-te și fii spontan, utilizatorii TicTok apreciează asta.

La fel de important este să monitorizezi constant și să ajustezi strategia de conținut în funcție de ce merge mai bine pentru publicul brandului tău.

Care sunt principalele avantaje ale prezenței brand-ului tău pe TikTok?

În primul rând, TikTok este o platformă de socializare în creștere rapidă – la ora actuală are peste 1 miliard de utilizatori activi în întreaga lume, potrivit datelor publicate de companie. Aceasta reprezintă o oportunitate semnificativă pentru ca brandul tău să ajungă la un public larg și implicat.

În al doilea rând, algoritmul TikTok este conceput pentru a promova conținut care este captivant și interesant pentru utilizatori, indiferent de numărul de followers ai creatorului – un avantaj pentru tine, dacă ești un antreprenor la început drum și ai număr limitat de followers pe alte rețelele sociale: poți ajunge la un public larg pe TikTok, potrivit goinflow.com.

În al treilea rând, accentul pus de TikTok pe videoclipuri scurte și captivante din punct de vedere vizual poate fi o modalitate excelentă pentru tine să-ți prezinți produsele într-un mod care este atât distractiv, cât și informativ. Cu videoclipuri captivante care să evidențieze produsele tale, poți crește vizibilitatea brandului și poți stimula vânzările.

Funcția Promovare pe care o oferă TikTok-ul este o modalitate simplă prin care comunitatea online poate să transforme conținutul organic de pe TikTok în reclame și să acceseze noi audiențe. Newsroom.tiktok.com prezintă ca bun exemplu strategia brandului Blanche Allure, care a folosit funcția de Promovare TikTok pentru a crește notorietatea brandului și a accesa noi consumatori. Au optat pentru promovarea LIVE-urilor și a clipurilor video de produs și au obținut o creștere de 30% a traficului și o îmbunătățire a vânzărilor totale.

Și tu poți valorifica funcțiile promovare pe care TikTok-ul le pune la dispoziție, iar dacă business-ul tău este mic sau la început de drum, poți accesa comunitățile relevante și poți alege modul în care utilizatorii au posibilitatea să interacționeze cu reclamele tale. Iată câteva dintre obiectivele pe care le poți selecta, conform TikTok:

  • Mai multe vizualizări ale profilului – în acest caz, utilizatorii care vizualizează conținutul primesc un mesaj de tip call to action care îi va direcționa pe profilul de TikTok al advertiserilor;
  • Mai multe mesaje – permite afacerilor mici care se bazează pe interacțiunile cu consumatorii în vânzări – inclusiv întreprinderi care prestează servicii, branduri B2B sau business-uri care primesc comenzi personalizate – să își direcționeze traficul către inbox-ul TikTok. Cu siguranță te încadrezi și tu în una dintre aceste categorii;
  • Promovarea conținutului realizat de creatori: video-urile sau LIVE-urile realizate de creatori pentru a crește numărul de vizualizări în rândul publicului țintă.
  • Atingerea audienței relevante prin targetarea în funcție de locație, pe lângă targetarea în funcție de gen, vârstă sau interese, permițând astfel afacerilor mici cu locații fizice să se adreseze comunităților locale.

Cercetarea de produse pe TikTok


Cercetarea de produse este o adevărată provocare pentru majoritatea oamenilor, și sunt de acord că este foarte obositoare. Pentru a vă ajuta, în această postare voi împărtăși o strategie rapidă de cercetare a produselor folosind centrul creativ TikTok, ceea ce vă va facilita mult procesul de cercetare.

Acum, TikTok este o unealtă minunată pentru a găsi produse câștigătoare, și este o modalitate ușoară de a obține rezultate bune în cercetarea produselor.

Dacă vă întrebați de ce în mod special centrul creativ…

Centrul creativ este o unealtă gratuită care vă permite să căutați reclame TikTok după cuvinte cheie, industrie, locație, obiectiv și durată.

Acest lucru vă permite să găsiți cu ușurință reclame pentru produsele pe care le căutați în orice nișă doriți.

De exemplu, dacă vindeți produse pentru animale de companie, puteți căuta reclame care includ cuvântul cheie “animale de companie”.

Pentru a merge și mai departe, puteți filtra rezultatele după locație, industrie, obiectiv sau durată, astfel încât să obțineți rezultate precise, potrivite pentru afacerea dvs.

Asta e cea mai bună parte a centrului creativ: opțiunile de filtrare pe care le oferă.

Cu ajutorul filtrelor, puteți selecta locația, industria, obiectivul, durata și multe altele, bazându-vă pe cerințele dvs. de afaceri.

Acest lucru vă oferă libertatea de a găsi reclame specifice care performează bine într-o anumită țară, iar dacă știți cum să calificați produsele și caracteristicile unui produs câștigător, puteți găsi produse câștigătoare incredibile doar folosind centrul creativ.

Dacă la sfârșitul anului 2021, TikTok nu avea integrat social commerce-ul, în 2022 a lansat funcția TikTok Shop, care permite realizarea cumpărăturilor direct pe platforma TikTok. Practic, îți poți afișa și vinde produsele direct pe TikTok, dacă te încadrezi în anumite categorii.  Astfel, potrivit Hootsuite, pentru a vinde pe TikTok Shop trebuie să fii seller, creator, partener sau afiliat, iar funcția este, pentru moment, disponibilă doar în anumite țări, iar România nu se numără printre ele.

Cu toate acestea, este important să reții că TikTo-ul nu este potrivit pentru orice afacere de eCommerce. Este important să faci o analiză, care să ia în considerare elemente precum publicul țintă, identitatea brandului tău și resursele disponibile, înainte de a investi timp și resurse în marketingul TikTok.

De asemenea, un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este posibila interdicție a TikTok-ului în anumite țări. Este un risc pe care trebuie să ți-l asumi, dacă alegi să te bazezi pe această platformă pentru marketing și vânzări.

Concluzie

Interdicția TikTok-ului nu este o certitudine și chiar dacă se întâmplă este posibil să nu fie permanentă. Este important însă, să îți iei măsuri pentru a atenua acest risc, diversificându-ți eforturile de marketing pe mai multe platforme, cum sunt deja „bătrânele” Instagram, Facebook și YouTube.

Bineînțeles, nu trebuie să minimalizezi importanța website-ului tău și a bazei de date cu e-mail-urile clienților, pentru a stabili o relație directă cu ei. Așa reduci dependența de platformele terțe și ai control pe termen lung.