2024: Tendințe eCommerce – Ce modele conduc viitorul cumpărăturilor online?

Primul trimestru al anului confirmă direcțiile majore determinante în eCommerce: social commerce-ul, impactul inteligenței artificiale și creșterea accentuată a cererii pentru practici sustenabile. Acestea nu doar transformă modul în care se desfășoară comerțul, dar și redefinesc relația dintre branduri și consumatori.

Social Commerce

Câștigă teren și schimbă modul în care consumatorii interacționează cu brandurile, precum și modul în care aceștia fac achiziții. În acest an, linia dintre eCommerce și Social Media devine și mai neclară. Platformele de social media precum Instagram, Facebook sau TikTok sunt acum canale de cumpărături puternice, cu milioane de utilizatori care reacționează activ la recomandări de produse, recenzii și campanii de influencer marketing.

Potrivit datelor publicate de The Future of Commerce,  83% dintre consumatorii Generației Z spun că își încep cumpărăturile pe rețelele sociale. Ce a dus la această evoluție în comportamentul generației tinere și nu numai? În primul rând, conveniența. Social commerce-ul simplifică achizițiile, eliminând necesitatea schimbării între diverse aplicații. Utilizatorii descoperă și cumpără diverse produse, fără probleme, direct din fluxul lor de social media, iar faptul că recenziile și recomandările autentice ale prietenilor virtuali sunt vizibile în newsfeed-ul lor reprezintă un atu.

Facebook este cea mai populară aplicație de social media, folosită de 68% dintre consumatori, urmată de YouTube (61%), Instagram (40%), TikTok (34%) și Twitter (30%), potrivit Hubspot.

Mai mult decât atât, 42% dintre aceștia își încarcă informațiile cardului lor de credit pe platformele de socializare. Pe măsură ce fenomenul inteligenței artificiale ia amploare, cel mai bun și autentic conținut, provenit de la voci de încredere, va deveni și mai puternic.

De asemenea, conținutul video își confirmă influența. Un studiu recent, realizat de Wyzowl, arată că 91% dintre consumatori doresc să vadă mai mult conținut video online din partea brandurilor. Acum, când conținutul video interactiv pe diferitele platforme de socializare este deja parte din uzual, utilizatorii se așteaptă la același lucru și de la website-uri. Videoclipul poate fi o modalitate excelentă pentru, de exemplu, a le arăta clienților cum să folosească produsele, și, implicit, o soluție pentru reducerea numărului de retururi.  

Inteligența artificială

Impactul inteligenței artificiale asupra comerțului electronic continuă să se extindă și contribuie semnificativ la optimizarea experienței de shopping. De la capacitatea de a oferi recomandări personalizate de produse prin analizarea istoricului de navigare, a modelelor de achiziție și a datelor demografice, la optimizarea prețurilor, automatizarea proceselor, până la crearea de noi oportunități de afaceri și de creștere, AI-ul își confirm influența.

Un studiu recent al Salesforce arătă că doar 3% dintre companiile respondente nu au planuri de implementare a inteligenței artificiale, ceea ce indică o recunoaștere pe scară largă a potențialului acestei tehnologii. Dintre acele companii care au implementat AI, 29% afirmă că au integrat-o pe deplin în fluxurile lor de lucru.

Experții din achiziții sunt dornici să învețe mai multe despre modul în care pot utiliza inteligența artificială (AI) pentru a eficientiza și îmbunătăți operațiunile lor, potrivit unui sondaj recent realizat de Amazon Business, pe un eșantion de peste 3.000 de experți în achiziții. Aproape jumătate (45%) dintre respondenți și-au exprimat disponibilitatea de a implementa inteligența artificială în procesele lor de achiziție imediat, în timp ce 80% au indicat că sunt dispuși să o facă în următorii doi ani.

Sustenabilitatea

Consumatorii cer din ce în ce mai mult practici sustenabile din partea companiilor, creând astfel o nouă oportunitate de piață pentru brandurile care prioritizează responsabilitatea față de mediu.

Potrivit Nielsen, 73% dintre consumatorii globali sunt dispuși să își modifice obiceiurile de cumpărare pentru a reduce impactul asupra mediului. Conform bigcommerce.com, această tendință este susținută și de un studiu realizat pe 6.000 de persoane din America de Nord, Europa și Asia, care arată că 72% dintre aceștia caută și cumpără în mod activ produse mai prietenoase cu mediul.

Companiile care adoptă responsabilitatea ecologică pot obține un avantaj competitiv, dar și genera și o bază de clienți loiali, cu focus pe sustenabilitate. Adoptarea practicilor ecologice nu mai este doar o bună practică, ci și o necesitate strategică pentru orice brand de succes.

Politicile de retur

Cu o creștere semnificativă a volumului de bunuri returnate în urma exploziei cumpărăturilor online, comercianții încep să exploreze alternative la modelul tradițional de taxare a returnărilor.

În 2023, aproximativ 17,6% din achizițiile online au fost supuse retururilor, conform datelor NRF (National Retail Federation) și Appriss Retail, pe piața din SUA. Explozia cumpărăturilor online în timpul pandemiei a dus la o creștere semnificativă a volumului de bunuri returnate.

Pentru a aborda această provocare, mai multe magazine au introdus taxe de returnare, ca răspuns strategic. Deși aceste taxe urmăresc să compenseze pierderile, comercianții sunt implicați și într-un efort mai extins de a remodela comportamentul consumatorilor și de a-și securiza veniturile.

În pofida adoptării pe scară largă a taxelor de returnare de către diverse companii, experții din industrie susțin că modelul actual de retail nu este sustenabil. Această afirmație se bazează pe îngrijorări legate atât de ineficiențe operaționale, cât și de impactul asupra mediului, ceea ce dă naștere unei solicitări pentru o abordare mai sustenabilă a comerțului electronic.

Revânzarea produselor este o tendință emergentă în cadrul “economiei circulare”, care redefinește peisajul returnărilor în retail, în mod particular în industria de modă.

Această schimbare le permite consumatorilor să se bucure de prețuri mai mici, iar comercianții obțin profituri suplimentare și atrag noi clienți, care nu ar fi luat în considerare achiziționarea de la ei înainte. Dincolo de câștigurile financiare, această abordare contribuie la beneficii ecologice prin evitarea emisiilor asociate cu producția de noi produse. În esență, retururile au un avantaj dublu – profitabilitatea comercianților și rezultatele pozitive pentru mediu. Potrivit unui raport recent al ThredUp, piața de revânzare a cunoscut o creștere remarcabilă de 24% în 2022 și se estimează că va atinge o valoare de piață de 218 miliarde USD, până în 2026.

Consumatorii nord-americani conduc această tendință, cu o rată de creștere a pieței de îmbrăcăminte second-hand de opt ori mai rapidă decât piața generală de îmbrăcăminte. Această creștere a cererii poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv o conștientizare tot mai mare a durabilității și consumului etic, dar și a dorinței de a descoperi produse unice și accesibile.

Navigarea cu succes în această eră a eCommerce-ului presupune nu doar adaptabilitate la tehnologie și tendințe, ci și un angajament profund față de autenticitate, sustenabilitate și inovație.

Vrei să descoperi cum să utilizezi easySales în mod eficient și să te familiarizezi cu toate funcționalitățile sale?

Te așteptăm în fiecare vineri, de la ora 11:00, la webinarul demo susținut de Eugenia Miulescu, Key Account Manager. Vei avea oportunitatea de a descoperi în detaliu platforma easySales printr-o prezentare online interactivă și de a adresa întrebările pe care le ai pentru echipa de suport.