4 metode de optimizare a campaniilor Google Ads

Marketingul digital oferă o mulțime de canale pentru promovarea unei afaceri de eCommerce și corelarea lor este mai mult decât benefică. Social media poate crește vizibilitatea brandului tău și consolida comunicarea cu publicul tău, e-mail marketingul te ajută să menții o comunitate activă, iar PPC (în special Google Ads) contribuie la o creștere constantă în vânzări.

Google Ads este numele platfomei de PPC (pay-per-click) de la Google. Această platformă permite afacerilor să câștige vizibilitate pe canalele Google. Cel mai comun tip de Google Ads este Search Ad, care apare în rezultatele de căutări Google, pentru căutările relevante cu cuvintele cheie implementate de afaceri. Există de asmenea opțiunea de rulare a reclamelor Google Ads de către parteneri Google, alte site-uri și YouTube.

Primul pas este crearea unui cont de Google Ads și crearea primei campanii.

Dacă îndeplinești aceste condiții și ai început deja promovarea prin Google Ads, venim în ajutorul tău cu 5 soluții de optimizare a campaniilor. Premisa de la care trebuie să pleci este faptul că rezultatele unei campanii Google Ads nu sunt vizibile imediat, iar optimizarea joacă un rol important în perioada de rulare.

Cunoaște-ți audiența și cuvintele cheie utilizate de aceasta

Cunoașterea audienței căreia te adresezi este pasul esențial în crearea unei campanii de succes Google Ads. Caută, documentează-te și află care este profilul de client care ar fi interesat de serviciile/produsele tale și apoi poți să te documentezi asupra a ce cuvinte cheie poți să folosești. Tool-uri precum Semrush, Google Keyword Planner, Google Trends sau Ahrefs se pot dovedi mine de aur în documentarea cuvintelor cheie potențial utilizate de audiența ta.

În funcție de complexitatea site-ului și a campaniilor, lista de cuvinte cheie poate începe cu 50 și se poate termina cu câteva mii bune. Ia-ți timpul necesar să faci această analiză pentru că mai apoi anumite modificări se pot dovedi mai costisitoare.

Tine-ți aproape competiția

Odată ce ai bine definită audiența ta, este bine să îți cunoști si concurența. Concurența este cea cu care te vei lupta pe diverse cuvinte cheie și care va dori, la fel ca tine, o parte cât mai mare din nișă. Posibil ca audiențele voastre să coincidă total sau doar parțial, dar important este cum vei gestiona campaniile în care ai competiție. Pentru mai toate cuvintele cheie importante, vei avea competiție, de aceea este important să faci un reaseach de cuvinte cheie cât mai amplu, astfel poți chiar să elimini competiția și să atragi o parte din audiență de partea ta.

Este important de asemenea să îți monitorizezi permanent competiția. Efectuarea de analize asupra competiției constă în observarea cuvintelor cheie pe care aceștia sunt listați, asupra site-ului (complexității acestuia), a articolelor și acțiunilor SEO întreprinse pentru a ranka mai bine în SERPs.

Utilizează programe și tool-uri de urmărire a conversiilor

Degeaba faci research de cuvinte cheie și ai cele mai bune campanii de Ads, daca nu urmărești conversiile. Conversiile pot avea semnificații diferite, în funcție de specificul afacerii. De exemplu, pentru un creator de conținut video, o conversie poate însemna că o persoana a dat clic pe un video de pe site. Pentru un dezvoltator software, în schimb, poate însemna o persoana care descarcă programul sau apasă butonul de înregistrare. Aceste conversii pot fi urmărite cel mai simplu în Google Analytics și cu ajutorul Google Tag Manager.

Multă lume consideră că este suficient să copiezi codul din Analytics pe site-ul propriu considerând că este suficient și că Google știe exact ce vrei și cum să monitorizeze conversiile automat. Acest lucru este fals, deoarece, așa cum spuneam, pentru fiecare o conversie înseamnă altceva. Copierea codului din Analytics pe site, oferă o imagine de ansamblu asupra vizitatorilor site-ului, atât în timp real, cât și pe o perioadă definită de timp.

Pentru a vedea eficient cum convertește site-ul tău cel mai corect este să creezi un goal (obiectiv), atașat unei conversii din Google Analytics. Un articol despre cum să faci acest lucru eficient, găsești aici, Poți utiliza template-urile definite de Analytics, dar pentru urmărirea unor obiective avansate (ex. clic-ul pe o anumită secțiune de site, pe un element etc.), este necesară utilizarea unui Tag (din Tag Manager), atașat obiectivului dorit (creat în Analytics).

Monitorizează și analizează rezultatele

Monitorizarea constantă ajută la identificarea cuvinteleor cheie care performează bine, precum și acele cuvinte care necesită îmbunătățiri sau trecerea în lista de cuvinte negative. Similar, analiza periodică a rezultatelor campaniilor, poate oferi informații esențiale și oferă o viziune de ansamblu asupra a ce a mers bine și a ce poate fi optimizat pe viitor. Această analiză se realizează atât asupra indicatorilor de performanță specifici, cât și asupra bugetului, care poate fi ajustat în funcție de nevoie.

Campaniile Google Ads sunt complexe și poate greu de implementat, pentru începători, dar sunt esențiale pentru afacerile din eCommerce. De aceea, recomandarea noastră este, fie pe cont propriu, fie prin specialiști, să porniți implementarea lor, deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară.

easySales îți automatizează majoritatea proceselor de listare pe diferite marketplace-uri, pentru ca tu să ai mai mult timp de a te ocupa de optimizare pentru campaniile de Google Ads și alte lucruri esențiale afacerii tale.

Înregistrează-te și testează acum gratuit aplicația easySales timp de 14 zile și te vei convinge!