Marketplace-urile domină piața actuală de eCommerce. Cum tot mai mulți consumatori comandă produse online, pasul firesc, pe care mulți retaileri îl fac, este să-și integreze magazinul online cu diferite marketplace-uri..
De unde pornim? De la idea că un marketplace poate reprezenta un început de business pentru tine. Baza este că îți poți vinde produsele prin intermediul unor marketplace-uri și fără să ai un site dedicat. Dar, înainte de a lua o decizie în acest sens, de a alege platforma care ți se potrivește, trebuie să faci un mic research în care să urmărești:
- Produsele. Practic, categoria la care se încadrează produsele tale. Cele mai multe marketplace-uri au o gamă largă de produse, dar unele pot fi mai potrivite pentru brandul tău decât altele. Poți intra într-o zonă cu foarte mare concurență sau, dimpotrivă, poți fi unic în nișa ta. De aceea, este important să te informezi înainte.
- Costul și taxele abonamentului. Evaluează opțiunile de abonament, taxele de listare a produselor și orice alte taxe cerute de marketplace-ul respectiv. E important să îți faci, de la bun început, o bugetare previzibilă.
- Integrarea catalogului de produse. Asigură-te că site-ul tău se poate integra cu platforma aleasă de tine. Aici, trebuie să știi că easySales se integrează automat cu magazinul tău online, cu marketplace-uri cunoscute pe care vrei să vinzi, cu softuri de facturi și curieri, pentru a te ajuta să gestionezi eficient procesele repetitive.
- Publicul, consumatorii. Asigură-te că ții cont de locația geografică a consumatorilor atunci când selectezi un marketplace. Nu ai vrea să ajungi în situația în care publicul tău este într-o zonă în care doar costurile livrării mănâncă aproape complet marjele de profit.
Care sunt avantajele vânzării pe diferite marketplace-uri?
Clienții marketplace-ului
Produsele tale ajung în fața unui public mult mai numeros. De aceea, șansele ca vânzările tale să crească sunt, și ele, mult mai mari. Nu este deloc ușor să lansezi o afacere online de la zero, să-ți faci cunoscut brandul și să-ți construiești o bază de clienți. Plus, toate acestea implică resurse financiare și timp, de aceea mulți antreprenori se simt atrași de traficul mare și instantaneu oferit de marketplace-uri. Traficul site-ului tău este limitat, comparativ cu cel al unui marketplace cunoscut.
De asemenea, elemente precum încrederea în brand, programele de expediere rapidă, voucherele cadou ajută marketplace-urile să atragă și să păstreze clienții. Clienți la care tu nu poți ajunge decît cu mari eforturi, dacă nu te integrezi.
Bugetul
Promoțiile, avantajul bugetelor mari de marketing. Marketplace-urile se promovează foarte mult și este păcat să nu beneficiezi și tu asta. Te poți bucura de rezultatele muncii lor, fără eforturi suplimentare din partea ta. Marketplace-ul este cel care se ocupă de platformă, de onorarea comenzilor, de SEO și chiar de strategiile de marketing. Tot ce trebuie să faci este să-ți să gestionezi produsele și prețurile pe care le oferi și să controlezi comenzile pe care le primiți. În schimbul unei taxe, abonament, desigur.
Care sunt dezavantajele integrării cu diferite marketplace-uri?
Concurența acerbă
Sunt foarte mulți selleri pe aceeași piață, care vând produse similare cu ale tale. De aceea, este important ca la intrarea pe o nouă piață online să te asiguri că produsele tale, imaginile, descrierile lor sunt de calitate și prețurile competitive pentru a putea face față concurenței. De asemenea, trebuie să iei în considerare faptul că multe marketplace-uri își vând propriile produse și, astfel, concurența devine mai acerbă.
Clienții marketplace-ului nu sunt și clienții tăi
În cazul în care decizi să te extinzi cu propriul magazin online, trebuie să știi că nu vei avea acces la baza de date cu clienții pe care îi ai pe marketplace. Dacă iei această decizie, trebuie să începi de la zero.
Deși prezența site-ului tău pe un marketplace presupune plata unui abonament, riscurile financiare, aici, sunt mai mici. Vânzarea pe un marketplace este mai puțin complexă decât lansarea propriului magazin, ai acces la clienți numeroși iar procesul de vânzare este facil. Dacă alegi această opțiune pentru magazinul tău online, easySales te poate ajuta în acest sens.
Pe piața din România colaborăm, în acest moment, cu cele mai importante marketplace-uri, iar cu platforma easySales poți gestiona produsele și comenzile atât de pe marketplace-urile: eMAG.ro, Doraly, eMAG.hu, eMAG.bg, eMAG.pl, CEL.ro, Elefant.ro, Okazii.ro cât și cele din site-urile proprii.
Iată mai jos câteva avantaje ale integrării cu easySales:
- Listezi oferte dintr-un singur loc
- Administrezi toate ofertele/produsele din easySales
- În cazul eMAG te poți asocia din easySales la alți vendori
- Un produs de pe site poate avea oricâte oferte pe marketplace-uri
- easySales actualizează automat stocul tuturor ofertelor
- easySales actualizează automat modificările aduse produselor peste tot
- Poți alege ce câmpuri să nu fie actualizate prin mecanismul de decuplare
- Poți seta prețuri diferite în functie de marketplace
- Știi ce produse sunt listate pe fiecare marketplace
- Poți prelua atribute de la alt produs, dacă un produs nu are atribute
- La listarea pe eMAG.hu,.bg,.pl produsele se traduc automat
easySales se integrează automat cu magazinul tău on-line, cu marketplace-uri cunoscute pe care vrei să vinzi, cu softuri de facturi și curieri pentru a te ajuta să gestionezi procesele repetitive.