Cum să elimini comenzile false din magazinul tău online sau din marketplace?

Magazinele online și marketplace-urile s-au înmulțit inclusiv din nevoia comercianților de a se orienta pe nișe diferite, dar mai ales din nevoia antreprenorilor noi de a se orienta pe acest domeniu. Odată cu avansul numărului cumpărătorilor digitali s-au diversificat și pericolele și amenințările generate de tranzacțiile online.

Comenzile false și spam-ul au devenit cele mai întâlnite pericole pentru proprietarii de magazine online și afacerile active pe marketplace-uri.

Ce este o comandă falsă și cum o poți evita?

Sursă Canva

Comenzile noi sunt bucuria oricărui vânzător, dar entuziasmul trece repede atunci când realizezi că ai în față o comandă falsă.

O comandă falsă către magazinul tău online este o comandă care a fost plasată cu intenția de a te frauda.

De cele mai multe ori, comenzile false implică sume mari și vizează în cele mai multe cazuri magazinele care au activată opțiunea de plată ramburs, deoarece aici, informațiile furnizate de către clienți sunt minime. O practică poate prea des întâlnită și la noi în țară este plasarea de comandă pentru un produs care trebuie să fie expediat la o anumită adresă, dar când produsul ajunge la destinație, adresa nu este corectă sau nu există. În acest caz, compania ta este cea care suportă cheltuielile cu transportul, kilometri în plus și returul pentru produs.

O comandă falsă poate avea o mulțime de implicații negative pentru orice afacere online – timp, cost și numeroase resurse blocate.

Cum déjà știm, o bună parte dintre clienții români preferă opțiunea plății ramburs, motiv pentru care vânzătorului îi este foarte greu să facă distincția între comenzile false și cele reale.

Care este motivul pentru care unii dintre clienți apelează la comenzi false?

Multe dintre comenzile false nu au o justificare cunoscută și dovedită. Poate să fie:

  • un concurent invidios care testează vigilitatea comerciantului și vrea să vadă ce număr de comenzi ai lunar (dacă identifici un tipar: în fiecare zi de luni observi înregistrarea de comenzi false) ;
  • un concurent care are ca obiectiv să îți afecteze indicatorii de sănătate ai contului de pe marketplace;
  • un client care face terapie de shopping virtual și înregistrează o comandă falsă de produse de potență pe un nume fals, oferă numărul real de telefon al unui prieten. O glumă foarte proastă care îl pune într-o situație jenantă.

Din păcate pentru proprietarii magazinelor online, există o mulțime de astfel de cumpărători falși, ale căror acțiuni pot genera prejudicii financiare importante. Piața s-a educat mult și acum se pot lua măsuri de a preveni și a stopa acest fenomen.

Cum poți să elimini comenzile false din magazinul tău online?

Competiția pentru stabilirea unei prezențe digitale a împins companiile să investească în site-uri web și magazine online mult mai bine securizate. Implementarea unor măsuri eficiente de protecție și protocoale de securitate puternice vor ține compania și clienții ceva mai departe de riscurile comenzilor online. Dar, câtă vreme opțiunea plății în numerar există, riscul nu este niciodată complet eliminat.

Instalarea unui software de protecție impune mai multe niveluri de securitate și te asigură de autenticitatea clientului. Este mult mai sigur să expediezi comanda unui client cu care ai interacționat déjà și care a parcurs toți pașii de securitate prevăzuți pe site-ul tău.

O abordare mai atentă în combaterea comenzilor frauduloase presupune implicarea mai multor resurse. În perioadele aglomerate, de sărbători, Black Friday, promoții sau lichidări de stoc este chiar recomandată desemnarea unei persoane dedicată revizuirii comenzilor suspicioase.

Black List pentru clienți neserioși

Lista neagră te ajută să identifici și să păstrezi un istoric al clienților neserioși, așa încât la o comandă viitoare să îi pui, din start, opțiunea de a achita total comanda, înainte de a-i livra produsele. Verifică dacă numărul de telefon este valid.

Verificarea codului CVV este esențială

Problema comenzilor false nu apare exclusiv în cazul celor cu plata cash la livrare, ci și la comenzile preplătite. Pentru a identifica comenzile false online, plătite cu un card de credit sau de debit, verificarea codului CVV este esențială. Codul de 3 cifre pe spatele cardului de debit reprezintă o măsură de siguranță pentru a preveni furtul electronic. Dacă cifrele nu corespund, atunci este cel mai probabil un caz de fraudă, iar site-ul tău nu ar trebui să accepte o astfel de comandă. Dar de asta te ferește, deseori, chiar procesatorul tău de plăți.

Verifică ID-ul de e-mail al potențialului client.

Majoritatea clienților falși utilizează ID-uri false pentru a plasa o comandă. Pentru a verifica un ID de e-mail poți folosi variante software care inspectează și verifică automat ID-urile de e-mail ale tuturor comenzilor sau, bineînțeles, poți verifica în datele cleinților pe care déjà le ai stocate.

Apelul telefonic în scop de securitate

Poți apela clienții care par suspecți, pentru a verifica suplimentar informațiile pe care aceștia le-au furnizat. Dacă numărul nu este disponibil sau clientul ezită în furnizarea de informații, trebuie să te gândești că poate fi vorba despre o comandă falsă. Important este să tratezi clientul cu respect, indiferent de suspiciunile pe care acesta le ridică.

De asemenea, trebuie avut în vedere istoricul clientului. A mai plasat comenzi pe site-ul tău? Este la prima vizită? Pentru aceasta, de preferat ar fi să existe în baza ta de date o lista a clienților, precum și o clasificare a acestora. În platforma easy-sales.com avem o zonă de Black list și o zonă în care ești notificat dacă ai mai primit comenzi de la același tip de client în ultimele 7 zile.

În ciuda acestor riscuri, abordarea trebuie să se concentreze pe client. Consecințele identificării greșite a unui client corect ca fiind înșelător, pot duce la pierderea vânzării și pot genera prejudicii de imagine poate chiar greu de reparat pentru afacerea ta.

Acum, că știi o parte din pericolele la care este expusă afacerea ta online, să trecem la motivul real al prezenței tale pe easySales acela de a fi la curent cu cele mai bune soluții pentru a-ți dezvolta sănătos afacerea. Soluțiile noastre vin în sprijinul tău și te ajută cu cele mai bune sfaturi pentru o creștere cât se poate de ferită de incidente.

Te așteptăm la testare gratuită!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *