Află povestea de succes a krasino.ro – client easySales din iulie 2021 ce înregistrează peste 500 de comenzi lunar. Mai jos aveți un interviu interesant cu d-nul Ivan Hondiu – CEO și fondator al magazinul Krasino.ro specializat în vânzarea de produse Home& Deco.
Când și cum a început povestea magazinului/afacerii? Descrie-ne pe scurt afacerea? Câți angajati aveți?
În perioada 2006 și 2011 am avut o afacere de familie, mai exact un magazin fizic cu produse Home&Deco care nu a rezistat expansiunii hipermarket-urilor și a crizei din 2008. Atunci lucram doar cu furnizori locali, însă acum am schimbat modelul. Între 2014 și 2020 am lucrat în eCommerce într-un parteneriat. Am ieșit în 2020 când am observat că asociații mei nu auveau viziune și nici dorința de a digitaliza afacerea. Primele 100 de comenzi pe lună au venit foarte repede, deoarece aveam experiență lucrând și în afaceri de eCommerce și în retail, cunoșteam categoria de produse și ceea ce caută oamenii. Am investit și în cursuri pe zona de eCommerce și astăzi sunt mult mai stăpân pe deciziile strategice, pot spune că am o viziune completă asupra afacerii.
Avem o echipă de 3 persoane și probabil vom angaja anul acesta alți colegi noi.
Care este cifra de afaceri? După cât timp ai ajuns la primele 100 de comenzi?
Noi suntem un start-up care are un manager cu experiență. La finele lui 2020 înregistram aproape 600.000 lei, iar la finele lui 2021 înregistrăm 1.600.000 lei.
Am investit în stocuri și preconizăm că la finele lui 2022 să atingem 2,5 milioane lei, cel puțin.
Cum au arătat, comparativ, cifrele de Black Friday și Crăciun 2021?
Consider că Black Friday nu mai are aceeași forță față de anii trecuți. Observ că astăzi există tendința unei maturizări a consumatorului, achizițiile sunt mult mai temperate și datorită opțiunilor multe de a cumpăra produse în campanii pe tot parcursul anului.
În plus, achizițiile se fac calculat, cel puțin pe segmentul nostru.
Înainte se miza pe efectul de urgență și emoție, acum oamenii își fac o listă care compară și analizează, ne sună și întreabă detalii.
Dacă între 2016 și în 2017 se vindeau de BF cât pentru o lună, de la an la an a scăzut cererea cu până la 20-30%.
Și numărul de retailleri a crescut și astfel se redistribuie vânzările.
În plus, sunt mulți comercianți care vin cu 50.000 produse și vând pe eMag mult și asta se simte.
Soluția de creștere pe termen lung este dezvoltarea unui brand și apropierea față de clienți, nu doar tehnic.
Unde vă promovați?
Investim în Facebook ads, Google ads având în vedere și situația datorată conflictului cu Ucraina, nu am dori să investim în canale noi. Suntem precauți. Vânzările prin magazinul online sunt în proporție de 20%. Restul cu easySales am reușit să integrăm mai multe canale: eMag Bulgaria, eMag Ungaria, Vivre Bulgaria si Ungaria, cel.ro.
Cum a fost perioada de pandemie pentru activitatea voastră?
Pt segmentul Home&Deco a fost o creștere foarte mare în 2020, pe care din păcate noi nu am prins-o, deoarece am deschis mai târziu afacerea. Când am deschis noi KRASINO, cumpărătorii deja au achiziționat produse pentru 2 ani, de acum încolo. A fost o creștere bruscă și apoi o scădere la fel de bruscă.
Ce se întâmplă în perioada aceasta?
Avem achizițiile reduse și menținem banii cash, nu accelerăm, dar nici nu frânăm. Eficientizăm și folosim soluții gen easySales. Pe lângă easySales, am externalizat serviciile de customere suport printr-o centrală în cloud.
Cum ai aflat despre easySales?
Am aflat de easySales într-o reclamă. Deja urmăream activitatea de eCommerce de pe piețele din Europa de vest și mă întrebam de ce la noi nu există o soluție IT ce integrează toate marketplace-urile și cu funcții de control stocuri peste multiple marketplace-uri.
Provocarea cea mai mare era că aveam nevoie de o soluție și pentru a integra mai multe servicii de curierat.
Apoi o soluție de IT care te ajută să integrezi toate canale de vânzare într-un singur loc și accesibilă ca preț.
Ce probleme/provocări ați întâmpinat în a vinde pe marketplace-uri? Ce provocări au antreprenorii în eCommerce
Faptul că trebuie să intri pe fiecare marketplace pentru procesare comenzi este o pierdere de timp și un efort de a sincroniza stocurile manual. Trebuie să intri în fiecare marketplace să verifici constant. Cu easySales suntem digitalizați în proporție de 70% la un cost accesibil, fără personalizări și dependența de un programator.
Dorința de a accesa mai multe canale era zădărnicită de complexitatea operațională și munca manuală. Acum ne bucurăm că fiecare canal aduce 5000 de euro vânzări.
Ce funcționalități ale platformei easySales te-au atras? Ai identificat și alte beneficii colaterale?
Faptul că pot vinde pe eMag, Vivre ambele Bulgaria si Ungaria, Cel și pe canalul propriu dintr-un singur loc, beneficiez de mai multe comenzi. Practic traficul acestor marketplace-uri, devine avantajos și pentru alți comercianți ca mine. Beneficiile sunt:
- Ne este mai ușor să testăm noi canale de vânzare
- Ne ușurează munca și accelerarea activității, fără să angajez persoane care să facă munca manuală
- Stocurile sunt sincronizate peste toate canalele, în timp real
- Facturarea și crearea de AWB-uri printr-un click, generăm rapid AWB-uri
- Eficiență crescută cu 85% prin automatizare
Am un nepot de 17 ani care folosește easySales și listează rapid cu ajutorul unei imprimante termice zeci de AWB-uri.
Înainte intram la fiecare curier separat, în fiecare platformă trebuia să ai deschise zeci de platforme zilnic.
Cum a descurs tranziția la soluția easySales? În cât timp ai început să simți beneficiile?
La început a fost nevoie de descrieri de produse, deoarece nu erau complete, dar integrarea cu easySales efectivă a durat doar 2- 3 ore, până s-au importat produsele și am făcute conexiunile. Noi avem peste 2000 de produse și m-am bucurat că putem linkui direct produse ceea ce se traduce prin sincronizare de informații și listare corectă și simplificată.
Aducem noi produse în platformă, astfel încât lucrăm la listarea de noi oferte mereu, în proporție de 70% dintre acestea sunt rezolvate. Facilitarea de funcții de listare oferte este foarte importantă.
Cum poate un magazin online să reduca din cheltuieli, fără să afecteze vânzările?
Poate să treacă de la AWB-uri pe hârtie, la salvarea de costuri de 200- 300 lei pe lună dacă folosește listarea de AWB-uri pe hârtia termică și are integrare cu serviciile de curieri și de soft de gestiune.
Apoi este necesar să integrezi mai mulți curieri să vezi care performează cel mai bine și cu care poți livra produse sensibile, de exemplu, care curier nu deterioreaza coletele.
Aveam planuri să investim într-un depozit nou, dar trecem pe modul safe. Dacă mâine se va semna un tratat de pace, aș aștepta să se liniștească piața înainte de investiții mari.
Puteți să ne dați trei sfaturi sau recomandări pentru a reuși în online?
Important este să investești într-un domeniu pe care îl cunoști îndeaproape și în produse căutate și apreciate. Rezulatele se văd din anul 5 sau 6, după ce ai investit în infrastructură și în echipă.
Ce ați face astăzi diferit față de momentul în care ați început afacerea?
Rata de abandon a antreprenorilor în eCommerce este foarte mare pentru că este un domeniu dinamic în care trebuie să te adaptezi. Recomand să lucrezi în afaceri de eCommerce să vezi dacă este pentru tine și daca da, să te specializezi.
Astăzi, mă bucur că am extins afacerea calculat și că nu avem împrumuturi masive.
Ne-am dorit să accesăm o linie de credit, însă abia după 2 ani de la funcționarea activității eram eligibil pentru finanțare bancară, pentru anumite proiecte. Astăzi, suntem precauți, lucrăm să fim eficienți, ne axăm pe vânzarea produselor de top, diversificăm categoria de produse, listăm noi oferte pe noi canale.
Îi mulțumim lui Ivan pentru acest interviu ce ne ajută să înțelegem mai bine nevoiele și afacerea lui.
Cu platforma easy-sales.com vrem să fim pentru comercianți ceea ce sunt autostrăzile rapide pentru șoferi. Comercianții noștri lucrează rapid și simplificat, mai sigur, ajungând la mai multe rezultate, contorizate în vânzări și timp economisit.