Marketingul organic, colecția de sezon pentru promovarea magazinului tău online de fashion

Am intrat în trimestrul care face sau desface un an bun pentru un magazin online. Lupta pentru promovare este totală, cu armele pe masă, iar presiunea pe bugetele de marketing este mai mare decât oricând, pe parcursul anului.

Dar ce faci dacă bugetul tău deja gâfâie, obosit de pandemie, restricții și imprevizibil?

Problema comercianților este cum să aibă un magazin vizibil, să îl facă cunoscut, să atragă clienți noi, dar să și gestioneze eficient retenția clienților existenți? Evident, fără să spargi pușculița, cu un impact minim asupra bugetului?

Soluția care îți poate salva sezonul de iarnă poartă numele de marketing organic și s-ar putea să fie chiar accesoriul pe care vrei să îl asortezi la orice pas, în activitatea ta. Resursele de care vei avea nevoie? Inspirație, atenție și deschidere pentru sfaturile experților easySales.

Focusul trebuie să fie și pe marketing organic deoarece 80% dintre utilizatori ignoră ad-urile plătite și sunt atenți, doar la rezultatele organice ale căutărilor lor.

Marketingul organic este mai natural, conferă senzația de încredere și de autenticitate, la fel ca recomandările personale, în timp ce reclamele plătite sunt deseori văzute drept artificiale și prea insistente.  O strategie de marketing organic generează trafic în mod natural în timp, mai degrabă decât să utilizeze publicitate plătită sau postări sponsorizate.

De unde pornești? De la patru elemente-cheie:

  • Un produs profitabil, nișat, sau o întreagă gamă de fashion profitabilă;
  • O audiență-țintă substanțială și bine definită;
  • O piață sau un segment de piață adresabil;
  • O poveste care să îți îmbrace produsul.

De aici, pasul natural este dezvoltarea de conținut. Sau „content marketing”, termen pe care probabil că deja l-ai întâlnit. Te ajută la consolidarea unei relații de încredere cu clienții, o rată crescută de conversie, lead-uri eficiente ca nivel de cost și, bineînțeles, la SEO.

Ia în calcul startul unui blog

Începutul e mai greu, însă așa poți fideliza clienții ușor – o dată pe lună este ok să trimiți un Newslleter. Poți opta pentru conținut informativ, educațional, care să rezolve o problemă pentru publicul tău: de exemplu haine din colecția noastră care îți ascund burta, sau conținut inspirațional: 3 femei care ne inspiră prin valorile și acțiunile lor. Ai nevoie de prioritizarea SEO atunci când îți faci calendarul de conținut – da, vei avea clar nevoie de un calendar – și vei vedea, ca efect, creșterea traficului organic.

Axează-te pe conținut mereu valabil, tip „evergreen”, al cărui valoare este mereu ridicată, indiferent de sezon și, de ce nu, de an. Vei vedea că un articol de tipul „Cum să îți asortezi cureaua, pantalonii și pantofii” sau „Cum îți alegi cravata în funcție de gulerul cămășii” aduc permanent public, la luni bune după publicare, iar mare parte a traficului sunt nou-veniți, oameni care pleacă de la o nevoie reală, fac o căutare și ajung în magazinul tău de fashion, mulțumiți că au găsit răspunsul care chiar le este de ajutor.

Atrage experții, antreprenorii care vând produse complementare cu ale tale sau influencerii

marketing organic

OK, vorbim despre marketing organic în același paragraf cu influencerii, despre care știm că îi accesăm în general contra cost? Da, pentru că și experții, alături de influenceri, pot fi atrași într-un mod smart: trimite-le un set de 3-5 întrebări pe o temă de fashion, gândește o abordare tip mini-interviu și șansele tale de a îi avea alături, la nivel de conținut, cresc, chiar și fără costuri. Sau poți oferi unei educatoare o ținută potrivită la joaca cu copiii cu titlul “Apreciem educatorii din viața copiiilor noștri!” Nu trebuie să fie influencer la nivel mare, dar este o persoană apreciată în coomunitate.

Guest-post-urile sunt potrivite și cât mai multe colaborări de tip cross-marketing. De exemplu dacă sunt comercianți cu magazine online care vând accesorii poți să îi rogi să posteze un articol cu tendințele toamnă-iarnă, tu să propui fashion și gazda paginii de facebook să propună bijuterii.

Nu uita de video

De minimum zece ani auzi peste tot că „video is the new thing” și vei mai auzi sintagma, deoarece consumatorii au nevoie de content video fresh. Este o curbă de învățare pe care o escaladezi rapid, dacă nu îți propui să faci „virale” – un viral nu prea se planifică, ci se întâmplă, ci clipuri menite să deshidă o conversație, să educe și, cum am spus mai sus, să rămână mereu valabile, în format „evergreen”. Conținutul cu adevărat util pentru audiența ta va genera lead-uri și azi, și mâine, dar poate și peste doi ani.

Perechea unui video obișnuit, dar și evoluția naturală, odată ce ai ales calea, este live-ul. Mai personal, mai atractiv, o ușă mereu deschisă pentru interacțiunile în dublu sens – și cu audiența și dinspre audiență. Live-ul umanizează orice proiect, iar calitatea traficului generat este una ceva mai mare.

Postează un live de unde îți desfășori activitatea sau când primești stocuri, sau de la o ședință foto.

Etichete cu mesaje haioase

Poți lăsa mesaje inspiraționale și haioase pentru clienții tăi pe etichetele hainelor, sau pe carduri de mulțumire!

De exemplu ‘Nu lăsa pe nimeni să te eticheteze”, sau “Wow, acum trebuie doar să accesorizezi ținuta cu zâmbete” – sunt câteva idei care surprind plăcut clienții.

Odată ce ai intrat în marketing-ul organic, pornește și upgrade-urile de conținut. Folosește bagajul de informații pe care îl ai, articolele scrise și imaginile, ca baze pentru produse mai complexe. Exemple? O listă în imagini a ce trebuie să ai în bagaj, când pleci la ski. Un video cu un checklist pentru esențialele unei zile friguroase. Înregistrarea unui webinar de wellbeing, în care produsele tale de fashion sunt natural purtate sau plasate. Totul, disponibil printr-o acțiune – înregistrare sau descărcare. E un mod eficient de a colecta mail-urile utilizatorilor și de a extinde baza de date.

Asigură-te că fiecare pagină din site și fiecare articol are metadate: acest lucru ajută motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este vorba în site-ul și blogul tău. Vei dori întotdeauna să incluzi etichete de titlu cu cele mai relevante cuvinte cheie, etichete de imagine cu atribute și o descriere a paginii.

Optimizat pe mobil: Google clasifică acum site-urile web în funcție de cât de bine citesc pe smartphone-uri și tablete. În plus, având în vedere că majoritatea românilor au un smartphone, funcționalitatea mobilă ar trebui să fie o prioritate.

Crește baza ta de abonați prin newsletter

73% dintre millenials preferă mail-ul ca mijloc preferat de comunicare de business. De ce să nu fii și tu acolo, direct în canalul în care ei deja activează? Iar formatele de newsletter îți oferă o abundență de abordări și tipuri de comunicare: mesajul de bun venit, conținutul pe care îl crești pe blog, promoțiile, aflilierea, programele de fidelitate.

Engagement prin concursuri sau giveaways

E și o cale ușoară a marketing-ului organic la care trebuie să fii atent. Mirajul creșterii de trafic sau engagement prin concursuri sau giveaways. Pe termen scurt, cu un impact minim de cost, obții un vârf. Publicul, însă, riști să nu mai revină decât când repeți tactica, iar calitatea noilor veniți poate că nu va fi optimă pentru proiectul tău – concursuri care migrează din pagină în pagină, ca unic scop, fără intenția de consum stabil.

Acestea fiind spuse, spor la creativitate! Experții easySales îți sunt alături, pe întreaga călătorie a proiectului tău online!

P.S. Încă lucrezi manual în eCommerce? Testează gratuit platforma easySales

  • Scade volumul de muncă manuală prin procesare comenzi cu până la 90% datorită automatizării (AWB-uri și facturi generate bulk – automat, centralizare comenzi, interogarea rapoarte, poze fundal alb, funcția auto-price);
  • Crește nivelul de control prin sincronizarea automată a stocurilor și actualizare bulk a prețurilor;

Înregistrează-te aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *