eCommerce profitabil: Cum să ai un stoc optim

Într-o piață competitivă, comercianții au înțeles că lipsa unui program de gestiune facturi și stocuri sau a automatizărilor costă mai mult, față de implementarea lor. Activitatea de eCommerce pentru un manager este complexă deoarece, trebuie să urmărească lanțul de aprovizionare, experiența clienților, concurenții, tendințele pieții, productivitatea echipei.

Deseori, stocurile ajung să fie un real coșmar pentru retaileri, mai ales atunci când vânzarea e pe mai multe canale. Nu doar că stocurile epuizate duc la pierderea vânzărilor, dar generează și reducerea satisfacției clienților și scăderea loialității. Cumpărătorii se simt dezamăgiți, frustrați atunci când produsul căutat este indisponibil.

Reversul constă în suprastocare – cauzată de o estimare eronată – sau chiar inexistentă – a cererii reale, care face un retailer să „stea” cu marfa greu sau deloc vandabilă în depozit și, în tot acest timp, să genereze costuri.

Chiar dacă faci dropshiping, sau vinzi produse cu stoc pe marketplace-uri populare (elefant, Vivre, eMag) ai nevoie să treci un stoc fizic, chiar scriptic, pe canalele unde ești vizibil.

Află care sunt problemele majore ale stocurilor?

Lipsa automatizării, sau gestiunea manuală a stocului

Studiile arată că, în gereral, rata de stoc epuizat este, în retail, de 8% și poate depăși chiar 10% în perioadele de promoții. Un stoc prea mic duce la clienți nemulțumiți. Un stoc prea mare înseamnă depozite ocupate și bani blocați și costuri cu depozitarea.

Online-ul înseamnă timp real, iar câteva minute până la actualizarea manuală a stocului pot însemna chiar și zeci de comenzi imposibil de onorat.

Sincronizarea inexactă a vânzărilor multicanal duce la desincronizarea stocurilor în timp real

Cauzele desincronizărilor sau ale inexactităților sunt multiple, iar cele mai des întâlnite sunt:

  • Aceeași lipsă a automatizării, menționată mai sus
  • Lipsa de atenție sau resurse de monitorizare în timp real
  • Gestiunea slabă a inventarului
  • Numărarea eronată a produselor
  • Estimările eronate ale cererii
  • Calculul greșit al stocului de siguranță
  • Refacere ineficientă a stocului
  • Fluxuri sub-standard de depozitare

Sincronizarea ține și de termenele tale de livrare – diferența dintre comanda de achiziție și data efectivă de livrare a furnizorului. Singurul scop al stocului tău este cel de a acoperi termenele de livrare ale furnizorilor. Ideal și utopic, dacă diferența de timp dintre cele două termene ar fi zero, și stocurile tale necesare ar fi tot zero – dar, de data asta, cu abilitatea de a și onora comenzile la timp.

Scopul tău este de a îți scurta la maximum timpii de livrare, astfel încât să poți satisface cererea clienților și să minimizezi timpul dintre plata pentru stoc și intrarea veniturilor. Astfel, menții niveluri exacte de stocuri în inventar și eviți suprastocarea.

Stocul de siguranță este pur și simplu un inventar suplimentar, cu singura menire de a preveni epuizarea stocurilor. Nivelurile corecte care trebuie setate depind în totalitate de afacerea ta. Unii manageri îl vor calcula pe baza unei porțiuni a stocului de ciclu – de exemplu, 10% sau 20%. Alții vor apela, nici mai mult nici mai puțin, la… intuiție.

Soluția easySales oferă automatizarea stocurilor și integrarea cu softul tău de gestiune

Pentru început este necesară apelarea la un program de gestiune stocuri care să te ajute să ții evidența comenzilor și a produselor de la furnizori până la livrarea la clienți. Însă, pentru a avea cantitatea corectă de produse în stoc, la prețul corect, la momentul potrivit și la locul potrivit este necesar să integrezi softul de facturare cu toate canalele tale de vânzări prin intermediul platformei tale de eCommerce și prin intermediul unei platforme de automatizări vânzări.

Următoarele situații îți sunt cunoscute?

  • 8 ore pe zi nu sunt suficiente pentru rezolvarea aspectelor operaționale?
  • Folosești multiple soluții de software ce nu sunt conectate?
  • Întâmpini erori umane la actualizarea de date și sincronizarea stocului?
  • Ai lipsă de personal cu know-how în vânzarea multichannel?

Platforma easySales menține cu acuratețe un inventar de stocuri, cu impact direct asupra profitabilității afacerii tale. Când un client cumpără un produs de pe un marketplace, easySales automatizează stocurile instant, în toate marketplace-urile cu care tu lucrezi, dar și în site-ul tău. Faci actualizări în easySales și totul se modifică instant, pe multiple platforme.

Ești asigurat că stocurile vor fi actualizate după fiecare vânzare și mai mult, pentru a evita stocul epuizat, primești semnal de alertă când trebuie să suplimentezi inventarul. Astfel, poți să îți crești ratingul pe marketplace-urile cu care colaborezi.

Economisești timp prețios, nefiind necesar să supraveghezi mereu cantitatea de stocuri pe marketplace, și scapi și de neplăcerea sunatului clienților, pe motiv de lipsă stoc. Când comenzile sunt în procesare, stocul e deja rezervat, pentru a evita să primești mai multe comenzi pentru același articol.

Simplu, nu?

Te așteptăm în platforma easySales să te convingi singur.

Testează platforma 14 zile gratuit! Înregistrează-te aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *