Cuprins: Back to School și Black Friday 2021: O nouă strategie de livrare a comenzilor ca diferențiator competitiv
1. Implementează în checkout opțiunea de livrare “ Ridicare personală” și oferă clienților peste 5.000 puncte de livrare.
Lockere
Puncte de lucru
2. Defineste un mix optim de curieri folosiți pentru livrările la domiciliu
Cum poți optimiza livrările
Folosește curieri zonali
Folosește curieri specializati pentru produse voluminoase
Folosește opțiuni mai puțin cunoscute, dar eficiente pentru vânzări internaționale
3. Transformă managementul livrărilor într-o strategie eficientă de diferențiere
Cum poți transforma managementul livrărilor într-o strategie eficientă de diferențiere
Toamna este una dintre cele mai aglomerate perioade pentru retaileri. Campaniile Back to School și Black Friday reprezintă oportunități imense pentru afacerile care vor să atragă mai mulți clienți.
Strategia magnet pentru majoritatea comercianților este prezența pe mai multe marketplace-uri cu ajutorul listării facile prin platforma de integrare marketplace-uri easySales. De cele mai multe ori, utilizatorii easySales reușesc să crească vânzările cu până la 70% în primele 3 luni de la utilizarea platformei, astfel au nevoie de o strategie de optimizarea livrărilor, așa incât să fluidizeze întregul proces.
În acest articol vei afla cum te poți diferenția față de competiție printr-o strategie mai puțin cunoscută și anume managementul livrărilor.
Poate suna complicat la prima vedere, dar te asigurăm ca urmărind cu atenție cei doi pași recomandați, vei putea implementa rapid o strategie de livrare cu eforturi minime.
Așadar, să începem:
1. Implementează în checkout opțiunea de livrare “ Ridicare personală” și oferă clienților peste 5.000 puncte de livrare.
Mai jos, poți observa check-out-ul Elefant.ro, care este un exemplu foarte bun. Am înțeles din trendurile anilor trecuți, iar 2020 ne-a reconfirmat, că această opțiune de livrare este în creștere în topul preferințelor la check-out.
Marii retaileri online din România precum eMAG, Decathlon, Flanco, FashionDays, Elefant, Libris, Cărturești declară că în timpul anului peste 15% din livrări sunt în punctele fixe (lockers sau puncte de lucru), iar în perioada de toamnă procentul crește semnificativ.
În perioada de final a anului volumul mare de comenzi gestionat de companiile de curierat atrage după sine un risc suplimentar de întârziere a livrărilor, așadar opțiunea de livrare cu ridicare personală aduce beneficii pentru toate părțile implicate:
- Retailer: rata de retur scăzută, mai puține reclamații, costuri de livrare mai mici (livrarea în locker are un cost mai mic comparativ cu livrarea la domiciliu)
- Client: flexibilitate, confort și siguranță. Comanda ajunge în cel mai apropiat punct de livrare, fără să fie nevoie de interacțiune cu alte persoane.
- Curier: o eficiență mai mare a livrărilor la timp, gestionând mai multe colete simultan într-un singur punct de livrare.
Din punct de vedere tehnic, implementarea acestor puncte de livrare cu ridicare personală este tot mai facilă. Cele mai multe platforme de eCommerce din România oferă deja integrări directe.
De asemena, prin intermediul platformelor de management al livrărilor precum Innoship, poți implementa și gestiona ușor mai multe opțiuni de livrare oferite de curierii locali și internaționali. Innoship este un agregator de curieri, o aplicație prin care te poți conecta la toți curierii naționali și internaționali pe baza contractelor existente cu aceștia.
Platforma easySales a integrat soluția Innoship și astfel comercianții beneficiază atât de centralizarea activității pe marketplace-uri de top, împreună cu optimizarea livrărilor.
Iată care sunt cei mai populari curieri în funcție de puncte de livrare:
Lockere:
- SameDay +1500 lockere, numite și EasyBox, la nivel național. Rețeaua promite peste 2.000 de puncte pana la finalul lui 2022.
- FanCourier, DPD și GLS – dețin fiecare peste 50 de astfel de puncte de livrare și dezvoltă continuu rețeaua
Puncte de lucru:
- Fan Courier +1500 de puncte în rețeaua de magazine PayPoint sau benzinarii PETROM și OMV.
- Posta Romana 632
- Cargus 70
Dacă planifici să vinzi internațional și Bulgaria este printre prioritășile tale, trebuie să ții cont de faptul că cele peste 900 de puncte fixe oferite de compania de curierat ECONT sunt preferința principală a cumpărătorilor. Astfel poți evita o rată mare de retur.
2. Definește un mix optim de curieri folosiți pentru livrările la domiciliu
Chiar dacă astăzi folosești unul sau mai mulți curieri, pentru perioada finalului de an îti recomandăm să definești o nouă strategie de livrare la domiciliu. O experientă pozitivă de livrare la timp reduce rata retururilor și crește satisfacția clientului.
Pentru că tu ești unic, la fel și afacerea ta, nu credem într-o strategie de livrare general valabilă. De aceea modul în care aloci comenzile către fiecare curier merită evaluat, apoi identificate potențiale îmbunătățiri conform mixului tău de produse, clienți și curieri.
Innoship vine în întâmpinarea nevoilor tale de a oferi o experiență din ce în ce mai bună clienților ținând costurile sub control. Astfel, îți punem la dispoziție Innoship Free Analytics, un serviciu gratuit de analiză, care te ajută să descoperi cum îți poți îmbunătăți performanța livrărilor.
Cu Free Analytics poți evalua în timp real performanța de livrare a celor mai mari firme de curierat din țară: Cargus, DPD, FAN, Sameday – în aceeași platformă, pe baza unor indicatori care sunt relevanți pentru afacerea ta: livrare la timp, conform promisiunii făcute de curier, rata de retur pe curier, durata medie de ramburs numerar, precum și mulți alții.
Pe scurt, beneficiezi de un tool avansat de analiză a livrărilor tale fără eforturi. Este foarte simplu și complet automatizat, iar în doar doi pași poți avea primele rezultate:
Pasul 1: Îți faci cont în platforma Innoship aici
Pasul 2: Introduci chiar tu credențialele curierilor folosiți
Asta este tot. De a doua zi contul tău va fi populat cu detaliile livrărilor din ultimele 3 zile. Datele tale sunt evaluate automat în fiecare zi. Vizualizezi harta la nivel de regiuni și evaluezi performanța livrărilor tale. Un consultant te va contacta și împreună veți analiza toate opțiunile de îmbunătățire a procesului de livrare. Astfel, transformi experiența de cumpărare într-un avantaj competitiv.
Cum poți optimiza livrările
Iată cateva exemple despre cum poți optimiza livrările în funcție de specificul afacerii tale:
1. Folosește curieri zonali
Dacă depozitul tău este în București sau Cluj, poți folosi un curier dedicat pe aceste zone, care îți aduce beneficii atât de calitate, cât și de cost, cum ar fi:
- București: BookCourier, TeamCourier, Sinapseria etc.
- Cluj: Transilvania Post, Sinapseria etc.
2. Folosește curieri specializati pentru produse voluminoase
Dacă portofoliul tău de produse este variat și ai produse voluminoase care necesită un transport cu o manipulare mai atentă, atunci îti recomandăm un curier specializat în produse voluminoase, cum ar fi:
- SMP Courier – o companie desprinsă din Somproduct.ro, un retailer renumit de Home&Deco
- StronGo power by KLG Europe – o companie cu experiență de peste 100 de ani în logistică și transport
- Gebruder Weiss cea mai veche companie de transport și logistică din Austria prezentă și în România
- Pallex – unul din cei mai mari transportatori de mărfuri paletizate.
3. Folosește opțiuni mai puțin cunoscute, dar eficiente pentru vânzări internaționale
Vinzi internațional sau planifici să faci asta? Noi te putem sfătui în legătură cu preferințele consumatorilor din țările de interes, cum performează curierii din aceste țări și care sunt experiențele prin care au trecut companii similare, în acest demers.
De asemenea, pe lângă cele două bine cunoscute companii de livrări internaționale accesibile (DPD și GLS), există cel puțin 5 extra-opțiuni care îți pot aduce beneficii în egală măsură.
În concluzie, unul dintre diferențiatorii uriași pentru comercianții online sunt opțiunile de expediere disponibile consumatorului.
O experiență de livrare pozitivă face ca interacțiunea clientului cu brandul să fie una memorabilă, urmând să te recomande sau chiar să se întoarcă pentru o nouă achiziție. De aceea, te încurajăm să experimentezi o nouă strategie de livrare a comenzilor ca diferențiator competitiv.
Fiecare sezon de vânzări, dar și fiecare etapă a afacerii tale necesită acțiuni și strategii diferite.
Dacă până acum managementul livrărilor nu a fost o prioritate pentru tine, a venit momentul să privești diferit lucrurile.
Transformă managementul livrărilor într-o strategie eficientă de diferențiere
Încearcă gratuit Free Analytics
Guest Post – Articol scris de Viorela Lucescu, Head of Marketing& Growth – Innoship