5 sfaturi pentru un flow logistic eficient când faci vânzarea pe marketplace-uri

Vânzarea produselor pe marketplace-uri multiple vine la pachet cu numeroase beneficii, printre care scalarea business-ului la nivel internațional, clienți mai mulți și mai diverși și bineînțeles, un număr mai ridicat de comenzi. Cu toate acestea, prezența pe mai multe marketplace-uri aduce anumite provocări în materie de logistică. Mai multe canale de vânzare înseamnă mai mult stoc pe care să îl poți livra cât mai repede. Extinderea internațională presupune mutarea stocului în depozitele din țările în care vinzi. Mai multe depozite cer mai multe resurse, atât financiare, cât și umane. 

În acest articol, explicăm ce înseamnă vânzarea produselor pe mai multe canale de vânzare, din punct de vedere logistic, și îți dăm 5 sfaturi care să te ajute să-ți creezi un setup logistic favorabil unui magazin online cu potențial de creștere.

Ce înseamnă vânzarea pe marketplace-uri din punct de vedere logistic?

vanzarea pe marketplace-uri

Odată ce începi să-ți listezi produsele pe mai multe marketplace-uri, urmează să îți gestionezi inventarul pentru fiecare platformă în parte, să te asiguri că produsele ajung în cel mai scurt timp la clienți și, în cazul în care vinzi peste granițe, să te adaptezi la legile și reglementările țării respective. Haide să luăm un exemplu.

Să spunem că ești proprietarul magazinului online “Eco-Friendly Living”, distribuitor de produse ecologice precum genți reutilizabile, sticle de apă și ustensile din bambus. Dorind să îți consolidezi afacerea prin vânzarea produselor pe marketplace-uri, alegi să o vinzi în România, Ungaria, Germania și UK. În cele din urmă, decizi să-ți listezi produsele pe eMag, Amazon și eBay, iar acum nu-ți mai rămâne decât să îți pui la punct procesele logistice. 

Iată ce ar trebui să ai în vedere: 

  • Depozitarea produselor: Primul pas este să-ți găsești locuri de depozitare în fiecare țară în care vrei să vinzi. În acest caz, poți fie să închiriezi un depozit, fie să apelezi la un furnizor terț de logistică (3PL) specializat în depozitarea și expedierea comenzilor.
  • Ambalarea și pregătirea pentru curieri: Odată ce produsele sunt comandate, acestea trebuie să fie luate de pe raft și ambalate pentru a fi expediate către clienții finali. În funcție de opțiunea aleasă, poți face asta de unul singur, poți angaja persoane care să facă asta pentru tine, sau poți colabora cu un partener de logistică specializat în servicii de Pick&Pack. „
  • Expedierea prin curieri: După ce produsele sunt luate de pe raft și ambalate, acestea urmează să fie expediate către clienții finali. În acest caz, poți folosi curierii integrați cu marketplace-urile alese, poți trimite produsele prin curierii pe care îi contractezi individual, sau poți colabora cu un serviciu logistic cu extindere internațională, care să intermedieze expedierea produselor prin integrarea cu firme de curierat locale.
  • Gestionarea retururilor: Ținând cont că rata de retur pentru produsele online este în jur de 30%, trebuie să te asiguri că ai atât o politică de returnare clară și ușor de înțeles pe care să o comunici clienților tăi, cât și o adresă de retur în fiecare țară în care vinzi.

Fiecare dintre acești pași trebuie făcut în echilibru cu planurile de extindere ale magazinului online.

Iată 5 sfaturi de logistică care te vor ajuta să îți scalezi business-ul pe mai multe marketplace-uri.

1. Investește în strategii de micro-fulfillment

Centrele de micro-fulfillment sunt depozite mici și medii situate cât mai aproape de clienți, permițând o livrare mai rapidă și mai rentabilă. Investind în centrele de micro-fulfillment, poți reduce timpii și costurile de expediere, aspecte esențiale pentru satisfacția clienților. Un exemplu relevant? Walmart. Compania a implementat cu succes centre de micro-fulfillment chiar în unele dintre magazinele sale fizice pentru a expedia comenzile online și a răspunde nevoii crescute a clienților de a-și primi produsele rapid.

Dacă vrei să afli ce presupune să investești într-o afacere profitabilă în 2023 inspiră-te de aici.

2. Gestionează stocul depozitelor dintr-un singur loc, când vinzi pe marketplace-uri

Împărțirea stocului în mai multe depozite poate fi utilă atât pentru vânzările internaționale, cât și cele locale. În cazul în care vânzările tale sunt concentrate în anumite zone geografice sau dacă ai un volum mare de vânzări în anumite țări, gestionarea stocurilor necesită resurse mari de timp, uneori devenind chiar descurajatoare. Utilizarea unei platforme digitale pentru gestionare stocurilor multiple îți poate simplifica întreg procesul. 

Există multe soluții software disponibile pe piață care îți pot ajuta să gestionezi stocurile și comenzile din mai multe marketplace-uri. Unele dintre acestea sunt gratuite, în timp ce altele implică o taxă lunară sau o taxă pe tranzacție. Înainte de a alege o soluție, asigură-te că aceasta poate fi integrată cu toate marketplace-urile pe care le folosești și că oferă funcționalitățile de care ai nevoie

PS: Nu uita să-ți monitorizezi constant performanța pentru a te asigura că toate depozitele sunt eficiente și că îți aduc profit.

3. Optimizează timpii de livrare la maximum

Cât de bine îți pregătești logistica din last mile delivery poate avea un impact semnificativ asupra nivelului de satisfacție, respectiv a ratei de retenție a clienților. La ce trebuie să fii atent? 

Colaborează cu firme de curierat locale, monitorizează în timp real fiecare etapă a livrării și oferă opțiuni de livrare flexibile. Trendul de livrare în e-commerce este ca produsele să ajungă la cumpărători în maximum 48 de ore de la momentul comenzii. Cu cât reușești să-ți surprinzi clienții cu un timp de livrare cât mai scurt, cu atât mai bine.

4. Acordă atenție sezonalității produselor

Atunci când vinzi pe mai multe piețe, este important să înțelegi obiceiurile de cumpărare ale clienților și să le raportezi la sezonalitatea produselor tale. De exemplu, dacă vinzi îmbrăcăminte, este posibil ca anumite produse să fie mai populare în anumite sezoane sau în anumite țări. În acest caz, ar trebui să îți adaptezi stocurile în funcție de cererea locală și să eviți stocurile excesive sau insuficiente.

Pentru a putea face acest lucru, cel mai bine este să cercetezi tendințele pieței locale și să analizezi vânzările tale în mod regulat. Acest lucru îți va permite să identifici modele și să iei decizii logistice informate. 

5. Externalizează-ți logistica unui partener logistic cu extindere internațională

Un partener logistic care să se ocupe cu depozitarea, ambalarea și expedierea produselor către clienți în locul tău îți salvează energie, timp și, nu în ultimul rând, costuri. Astfel, tu vei putea să te concentrezi pe aspectele esențiale ale afacerii tale, cum ar fi dezvoltarea de noi produse și îmbunătățirea experienței clienților.

Este important să alegi un 3PL care să îți ofere servicii de calitate și să îți asigure satisfacția clienților. Integrări rapide cu platformele folosite de tine, o aplicație digitală unică pentru toate stocurile și centre de micro-fulfillment în mai multe țări pot fi avantaje importante în procesul de luare a deciziei.

Concluzie

Vânzarea produselor pe mai multe marketplace-uri poate aduce beneficii semnificative, inclusiv scalarea business-ului la nivel internațional și un număr mai mare de comenzi. Provocările în materie de logistică includ atât gestionarea inventarului pentru fiecare platformă în parte, depozitarea produselor în fiecare țară în care se vinde, ambalarea, pregătirea și expedierea prin curieri, cât și gestionarea retururilor. Pentru a face față acestor provocări, recomandările noastre sunt să investești în strategii de micro-fulfillment, să gestionezi stocurile cât mai eficient, să optimizeazi timpii de livrare și să acorzi atenție sporită sezonalității produselor. 

Dacă nu știi pe care dintre sfaturi să te se axezi mai întâi, ce depozite și curieri să alegi în fiecare țară în care vinzi deja sau în care ai vrea să te extinzi, sau cum te asiguri că produsele tale ajung la clienți în 48 de ore, Frisbo, partenerii noștri cu cea mai extinsă rețea de fulfillment din Europa, te ajută să îți externalizezi toată logistica din câteva click-uri. 

Frisbo îți oferă integrări de tip Plug&Play cu cele mai importante canale de vânzare, îți depozitează produsele în unul sau mai multe dintre cele 52 de depozite din Europa și îți asigură un flow logistic eficient, pentru ca tu să poți să te axezi pe creșterea afacerii. Imediat ce clienții tăi plasează o comandă, produsele sunt preluate de pe raft și ambalate de experți Pick&Pack, apoi sunt pregătite pentru livrare Next-Day. În tot acest timp, tu beneficiezi de un setup logistic automatizat unde îți poți monitoriza, comenzile, livrările și retururile în timp real.

Cere acum o ofertă de fulfillment de la Frisbo