Dacă până acum v-am prezentat, de mai multe ori, liste despre ce să faci ca să ai success în eCommerce, iată că este momentul să vă arătăm ce greșeli să eviți în creșterea afacerii de eCommerce, pentru a-ți menține sănătatea business-ului tău online. Iar primele 10 greșeli care ne vin în minte și pe care îți recomandăm să le eviți sunt:
Nu ai un site scalabil
Nu face greșeala de a gândi mic. Dacă ai o viziune de a te extinde pe noi marketplace-uri, folosește funcții complexe care te ajută să automatizezi procesele, testează cu o gamă mai largă de produse, astfel site-ul tău ar trebui configurat pentru a fi scalabil. Designul site-ului tău trebuie să poată evolua pe măsură ce afacerea crește. Altfel, s-ar putea să te confrunți cu unele obstacole costisitoare și consumatoare de timp.
Se întâmplă de multe ori ca utilizatorii easySales să crească foarte mult, pe diverse marketplace-uri, iar website-ul lor să rămână în urmă și să fie foarte încărcat și greoi.
Navigație complexă și UX slab
Site-ul tău ar trebui să fie un mix bun între funcționalitate și design. Să arate bine, dar și să transforme utilizatorii în clienți plătitori. Dacă navigarea pe site folosește termeni confuzi, dacă conținutul este greu de găsit sau dacă anumite funcții nu funcționează corect, utilizatorii vor fi frustrați și vor merge în altă parte.
Conținutul nu este optimizat SEO sau CRO
Dacă afacerea ta se bazează pe trafic organic pentru a atrage clienți, atunci conținutul site-ului ar trebui scris atât pentru utilizator, cât și pentru SEO. Indiferent dacă lucrezi cu o agenție SEO sau mergi pe calea DIY (Do It Yourself), merită să investești în conținut care este optimizat SEO și CRO. Aceasta înseamnă să folosești cuvintele cheie potrivite pentru nișa ta și să scrii texte făcute pentru a vinde.
Checkout-ul prea complicat
Odată ce utilizatorii au trecut de pașii inițiali ai pâlniei de vânzări, este timpul să finalizezi vânzarea. Din păcate, acesta este un moment în care multe proiecte online ajung în etapa coșurilor abandonate. În principal, pentru că procesul de finalizare a comenzii este pur și simplu confuz. Dacă utilizatorii tăi sunt lăsați să se chinuie cu procesul de finalizare a achiziției, este posibil să fie frustrați și să renunțe complet.
Customer Service slab
Aceasta poate include multe lucruri diferite:
- Modul în care răspunzi la mesajele utilizatorilor;
- Felul în care răspunzi la întrebări și comentarii pe rețelele sociale;
- Cum abordezi plângerile clienților prin telefon și mail.
Practic, orice interacțiune cu un client. Asistența slabă – inclusiv timp de răspuns lent, manifestarea nerăbdării, neoferirea de rambursări – este cea mai sigură modalitate de a pierde clienții existenți și de a ungreuna atragerea altora, noi.
Prețuri setate după ureche
Aceasta este una din principalele greșeli de evitat în eCommerce. Când știi cine este publicul țintă, ce își dorește și cât de mult contează produsele tale, ar trebui să ai și o idee despre cât de mult valorează produsele tale. Dar una dintre cele mai frecvente greșeli este omiterea cercetării privind prețurile. Ce se întâmplă dacă costurile tale de operare sunt mai mari decât este dispusă piața să plătească? În schimb, ce se întâmplă dacă utilizatorii tăi ar plăti de fapt mult mai mult decât crezi? Mulți proprietari de afaceri își vor stabili prețurile în funcție de nivelul văzut la concurenți. Există o logică în acest sens, dar dacă zona ta de cercetare îți arată că oamenii sunt nemulțumiți de opțiunile disponibile și tu vinzi o soluție necesară, este posibil să plătească chiar și în plus.
Zero investiții în securitate
Una din altele multiple greșeli de evitat în eCommerce este securitatea, sau mai bine zis, lipsa acesteia. Securitatea ar trebui văzută mai degrabă ca o investiție decât ca un cost. Există o mulțime de moduri de a fi atacat. Este nevoie de atenție sporită la tentativele de fraudă financiară, phishing și link-uri infectate. Este o chestiune de „când”, nu una de “dacă” magazinul tău online va fi vizat într-o anumită formă, iar dacă momentul te prinde fără securitatea potrivită, poate fi devastator. Despre ce vorbim? Certificate SSL pentru a proteja plățile, software antivirus pentru a păstra informațiile de plată în siguranță și HTTPS, pentru a proteja utilizatorii și datele acestora.
Poze, text și video la grămadă
Scopul principal al tău este de a încuraja clienții să cumpere. Acest lucru înseamnă să le furnizezi informații suficiente pentru a face obiectele atrăgătoare, fără însă a-i copleși. O greșeală uzuală este să arunci totul pe site sau pe paginile de produse. O combinație de conținut media, inclusiv imagini și videoclipuri, poate fi foarte convingătoare. Dar exagerarea poate alunga oamenii. Dacă site-ul durează prea mult să se încarce, este lent sau vizitatorul se simte confuz și copleșit, nu faci ce trebuie.
Nu permiți achiziția fără înregistrarea unui cont
Aceasta este una din alte frecvente greșeli de evitat în eCommerce. De câte ori ai adăugat articole într-un coș, apoi ai abandonat pentru că a trebuit să îți faci un cont? Dacă răspunsul este mai mult decât „zero”, știi deja că lipsa unei opțiuni de checkout pentru oaspeți este o greșeală. Evident, crearea unui cont crește cantitatea de informații despre clienți colectate și numărul de abonați la e-mail. Acest lucru îți oferă posibilitatea de a transmite oferte viitoare. Dar rata medie de abandon este uimitor de mare, în acest caz. Dacă insiști să obligi clientul să își facă un cont, cel puțin, ușurează-i viața și acceptă un cont social sau de Google cu un singur click.
Îți faci singur CMS-ul
Dacă nu ești un foarte bun programator, crearea propriului CMS va fi aproape imposibil. Ai oricum multe de făcut în gestionarea unei afaceri de eCommerce, nu vrei să îți mai dai de lucru și prin crearea propriului CMS. Există și riscul real că s-ar putea să nu știi exact ce caracteristici trebuie să includă CMS-ul tău, în primul rând. Optează pentru o platformă open-source sau comercială care are deja un un nume în domeniu.
Cam aici oprim decalogul capcanelor din eCommerce. Între timp, rămâi alert și concentrează-te doar pe ceea ce contează cu adevărat, pentru business-ul tău!